De 6 mooiste wintertransfers tot nu toe

Ah, de winterse transferperiode. Een tijd van paniekaankopen, verhuur van overbodige talenten en wilde geruchten die toch niet bewaarheid gaan worden. De media kloppen het altijd nog wat op, maar zo spannend als een transferzomer zal de winter nooit worden. Gelukkig zijn er toch ook nu weer een aantal heel fijne transfers te bespeuren.

In de winter wordt vaak veel te veel geld uitgegeven aan matige spelers, door clubs die eigenlijk niet zo veel geld hebben. De grote clubs halen hier en daar wat talentjes op en verhuren weer wat ander jong grut en verder gebeurt er eigenlijk geen bal. En ondertussen blijf je maar lezen dat Real echt, écht, 150 miljoen gaat betalen voor Eden Hazard. Zucht… Je zou bijna vergeten dat deze zes heel mooie transfers hebben plaatsgevonden, dus zetten wij ze even op een rijtje. Inclusief Youtube-filmpjes! En ja, die hebben we geselecteerd op zo vreselijk mogelijke beukmuziek.

 

Gerson van Fluminense naar AS Roma

FC Barcelona had een optie tot koop, maar AS Roma knalde 16 miljoen euro op tafel om dit enorme talent in te lijven. De 18-jarige Gerson was bij Fluminense al een gevestigde naam, alleen is nog niet helemaal duidelijk op welke positie hij het beste tot zijn recht komt. Zijn geweldige techniek en snelheid maken hem geschikt als rechtsbuiten en valse spits, zijn fysieke kracht en zijn vermogen het spel te lezen zorgen ervoor dat hij ook centraal op het middenveld tot zijn recht komt. Als Roma zorgvuldig omgaat met Gersons ruwe talent, kan hij wellicht net zo goed worden als de man waarmee hij zo vaak vergeleken wordt: Paul Pogba.

 

Marco Fabián van Deportivo Guadalajara naar Eintracht Frankfurt

Marco Fabián is al járen één van de beste voetballers van Mexico. De aanvallende middenvelder, die een vermogen heeft prachtige doelpunten te produceren, leek op zijn 26e voor altijd in zijn thuisland te blijven en de Europese clubs waren hem misschien al wel vergeten. Eintracht Frankfurt niet. Voor slechts 3,5 miljoen komt Fabián, die wel wat weg heeft van de legendarische Cauhtémoc Blanco, de ploeg van Luc Castaignos van extra creativiteit voorzien. De wereldtop zal Fabián niet meer bereiken, maar hij heeft met zijn spectaculaire manier van voetballen wel alles in zich om een cultfiguur te worden in de Bundesliga.

 

Demarai Gray van Birmingham City naar Leicester City

Niemand zag aankomen dat Leicester City deze winter voor slechts 5,1 miljoen één van de grootste talenten van Engeland binnen zou halen. De nieuwste topclub van Engeland bewijst eens te meer dat waar de big spenders zitten te slapen, Leicester altijd wakker is (ze haalden bijvoorbeeld ook de veelbelovende Daniel Amartey op bij FC Kopenhagen). Gray, die van de week in het FA Cup-treffen met Tottenham Hotspur al de uitblinker was in een ploeg zonder Jamie Vardy en Riyad Mahrez, is een razendsnelle linksbuiten met een fluwelen passeerbeweging en een immens zelfvertrouwen. Op 19-jarige leeftijd lijkt hij klaar voor de Premier League en kan hij de Mahrez worden van de komende seizoenshelft.

 

Mauro Zárate van West Ham United naar Fiorentina

Als hij wat slimmere keuzes had gemaakt, was Mauro Zárate nu wellicht een topspeler geweest. De 28-jarige Argentijnse aanvaller is tot nu toe echter al heel zijn loopbaan heen en weer aan het reizen tussen Argentinië, Qatar, Engeland en Italië. Nu hij bij West Ham United voorbijgestreefd is door landgenoot Manuel Lanzini trekt hij maar weer eens naar dat laatste land. Fiorentina lijkt de perfecte match. Die ploeg stelt namelijk zonder concessies te doen de meest fabelachtige voetballers op en kijkt daarna wel of het ook resultaten oplevert, ideaal voor Zárate. Een straatvoetballer moet je namelijk gewoon lekker laten doen wat hij het liefste wil: dribbelen en scoren.

 

Hyun-Jun Suk van Vitória Setubal naar FC Porto

Er gebeuren deze winter rare dingen in Portugal. Marvin Zeegelaar werd door Sporting Lissabon opeens weggeplukt bij Rio Ave en Hyun-Jun Suk, de grote ster van Vitória Setubal, was volgens FC Porto wel anderhalf miljoen waard. De nog steeds maar 24-jarige Zuid-Koreaan, die in 2009 net zo lang rond het trainingsveld van Ajax bleef rondhangen tot de Amsterdammers hem maar een contract aanboden, is helemaal herleefd in Portugal. In 21 officiële duels scoorde hij 11 goals en gaf hij 7 assists. Als ‘Suklatan’ het nu helemaal gaat maken bij Porto, zal dat waarschijnlijk nog jaren aan bestuurlijke oorlog opleveren bij Ajax.

 

Rolando Mandragora van FC Genoa naar Juventus

Over de Serie B-velden zwervend in de kleuren van Delfino Pescara werd Rolando Mandragora al gauw vergeleken met Marco Verratti, die een aantal jaren terug bij die club boven kwam drijven. Mandragora, die eigendom was van FC Genoa, presteerde zo goed dat Juventus 6 miljoen voor de 18-jarige middenvelder betaalde. Mandragora is een kop groter dan Verratti, en kan dus naast een sierlijke doch felle spelverdeler, ook nog eens een oermens op de middelste linie worden. Juventus verhuurt hem nog tot het eind van dit seizoen aan Pescara, daarna wordt het waarschijnlijk wachten tot Pogba Turijn vaarwel zegt voor Mandragora door kan breken.