“Je kunt de drastische stap nemen om niet meer bij te dragen aan dit systeem, door te weigeren te betalen voor de tv-abonnementen, door te weigeren naar wedstrijden te gaan. Dat voelt nog steeds alsof het veel te veel vraagt van mensen die zo emotioneel betrokken zijn bij deze sport, en alsof je individuen de schuld geeft van een systeem dat veel groter is dan hen. De verantwoordelijkheid moet nog steeds liggen bij de grootste stake-holders in dit systeem, en bij hen die het zouden moeten bewaken. Zij sturen het aan. De grote clubs en bonden nemen bewuste beslissingen die bekritiseerd moeten woorden. Het is hun verantwoordelijkheid.” – Miguel Delaney[1]Delaney, M. (2020, 12 februari). How modern football became broken beyond repair. [Artikel]. Geraadpleegd van The Independent: … Continue reading.

Ik zou van de daken willen schreeuwen dat iedereen het WK in Qatar moet boycotten. Elke voetbalfan zou ik persoonlijk door elkaar willen schudden en aan het verstand willen praten dat niet kijken de enige juiste keuze is. Maar hoewel dit boek daar een pleidooi voor is, vind ik het belangrijk om te benadrukken dat de grootste verantwoordelijkheid niet ligt bij individuele voetballiefhebbers. Zoals Miguel Delaney zegt zijn wij onderdeel van een systeem dat alleen door degenen aan de top veranderd kan worden. Maar helaas, de Qatari geven geen bal om voetbal, maar alleen om de (geo)politieke doelen die ze ermee kunnen bereiken. De bestuurders, eveneens bovenaan de piramide van verantwoordelijkheid, willen alleen het voetbal doen groeien, sponsors willen alleen reclame maken. Coaches en spelers, een stukje lager, willen deelnemen aan het toernooi van hun dromen. Als degenen met échte macht niks doen, waarom moeten zij dan boeten? Media moeten winst maken, verhalen over misstanden doen het niet goed en maken bovendien amper verschil. Zo glijdt de verantwoordelijkheid langs de flanken van de piramide omlaag en komt het onderaan terecht, bij de voetbalsupporter. Die is nu nog de enige die zijn of haar verantwoordelijkheid kan nemen. 

Maar is het wel goed dat de verantwoordelijkheid altijd maar wordt afgeschoven op de individuen onderaan de piramide? Wie op reis gaat moet vliegschaamte hebben, wie een racistisch grapje maakt moet nodig eens James Baldwin lezen. Hoe terecht ook, de focus op die individuen zorgt ervoor dat er te weinig druk wordt uitgeoefend op de mensen die écht een verschil kunnen maken. Politici en CEO’s, onder wiens toezicht misstanden plaatsvinden en blijven plaatsvinden. Waarom wordt van hen niet geëist dat ze hun verantwoordelijkheid nemen? 

Daarom voelt het slecht om mijn broers, vrienden, de buurman of zelfs Johan Derksen te bekritiseren omdat ze kijken. Zij zijn niet de hoofdverantwoordelijken. Dat zijn de Al-Thani’s en Infantino’s en die vinden het heerlijk als wij allemaal naar elkaar wijzen maar niet naar hen. Vind ik diep vanbinnen dat mensen die naar het WK in Qatar kijken een morele uitglijder maken? Ja. Vind ik dat ze daarvoor veroordeeld moeten worden? Nee. In ieder geval niet harder dan degenen die hoger op de verantwoordelijkheidspiramide zitten.

Wel vind ik dat iedere voetballiefhebber een moment stil zou moeten staan bij de beslissing om wel of niet te kijken. Als je dat minimum aan verantwoordelijkheid niet eens wil nemen, vind ik best dat ik daar een oordeel over mag hebben. Het minste wat je kunt doen voor al die talloze slachtoffers van dit WK, is je inlezen in de problemen, nadenken over jouw eigen rol in dit geheel en vervolgens een weloverwogen keuze maken. En mocht je dan dezelfde conclusie trekken als ik, kun je het gesprek aangaan met mensen om je heen. Niet om te oordelen of om jezelf neer te zetten als moreel superieur, maar om hen aan het denken te zetten. Dat was het doel van dit boek. Ik hoop voor Kenneth, Adi, Vishnu, Ghanesh en al die anderen dat dat doel bereikt is.

References

References
1 Delaney, M. (2020, 12 februari). How modern football became broken beyond repair. [Artikel]. Geraadpleegd van The Independent: https://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/champions-league-superclubs-liverpool-man-utd-barcelona-real-madrid-a9330431.html

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *