De sleutel tot Europees succes (en het is niet geld)

Het was weer een leerzaam Europa League-avondje. Niet alleen omdat we nu weten dat ze het in Rome niet echt waarderen als je hun wereldberoemde monumenten sloopt, ook omdat eens te meer duidelijk werd wat je moet doen om succesvol te zijn in Europa. En nee, dat is niet bakken met geld uitgeven.

Terwijl buiten het stadion de Feyenoord-tokkies door Rome trokken zoals ze dat daar voor het laatst in 455 hadden meegemaakt, toen de Vandalen de stad plunderden, verschenen de Feyenoord-spelers in Stadio Olimpico heel anders aan de aftrap. Ze leken meer op uitgehongerde, doodsbange slaven die als wat door moet gaan voor gladiatoren het Colosseum in geduwd werden, een leeuwenkuil in. Jordy Clasie, Colin Kazim-Richards en Lex Immers, die de voorbije dagen met zo veel bravoure de pers te woord hadden gestaan en niet bang waren voor AS Roma, vonden Francesco Totti, Gervinho en Daniele De Rossi van dichtbij toch wat indrukwekkender dan op tv.

Het devies “geen woorden, maar daden” kreeg Feyenoord in de eerste helft teruggekaatst door de ervaren Romeinen. Ze lieten het middenveld van de Rotterdammers passen, breien en zoeken, maar zodra ze binnen dertig meter van het Roma-doel kwamen stonden daar breedgeschouderde Romeinse (en Griekse) poortwachters die de weg versperden. Een aantal flitsende uitbraken aan de andere kant herinnerden Feyenoord eraan dat ze hier tegen wereldtoppers voetbalden en de stijlvolle 1-0 van Gervinho op aangeven van Vasilis Torosidis kon niet uitblijven.

Omslagpunt

“Voor rust leek het moeilijk, maar dat was het niet. Je speelt op hun veld en we hadden te veel respect. Vergeet niet dat voor veel spelers dit een totaal andere ervaring is. Na 45 minuten waren we gewend en na rust ontstond dus een ander beeld”, aldus Colin Kazim-Richards na afloop van de wedstrijd. Wat er precies in de kleedkamer gebeurde tijdens de rust laat zich raden. Een driftige Clasie die rood aanloopt en als een Napoleon met zijn voetjes stamt, een brommende Kazim en Khalid Boulahrouz die demonstratief de massagetafel doormidden trapt. Ze hebben toch zat massagetafels in Rome. Hoe dan ook, Feyenoord kwam anders uit de kleedkamer.

De angst was verdwenen. Feyenoord deed plotseling pogingen de poortwachters te poorten (het beste moment uit Miquel Neloms carrière) en de leeuwen te temmen. Woorden werden daden en het te veel aan respect werd omgezet in een overschot aan strijdlust. En zo kon het dat het twintigjarige broekie Rick Karsdorp met één lichaamsschijnbeweging twee Romeinen in de luren legde en een heerlijke voorzet gaf op Lex Immers. Doelman Lukasz Skorupski kon eerst nog een wonderbaarlijke redding verrichten maar toen stond Kazim voor de verandering eens op de goede plaats om de 1-1 binnen te schieten.

Durf

Na die 1-1 had gemakkelijk de twijfel toe kunnen slaan. Verdedigen en de 1-1 behouden? Proberen een 1-2 te forceren? Maar Feyenoord bleef vastberaden door voetballen, achterin geconcentreerd en voorin opportunistisch loerend op kansen. In de slotfase had Roma-invaller Seydou Doumbia er nog drie in kunnen schieten als hij zijn wondersloffen niet in Equatoriaal Guinee had laten liggen, maar toch. Feyenoord had stand gehouden. Het duidelijke verschil in kwaliteit dat in de eerste helft zichtbaar was hadden ze gecompenseerd met hét wapen dat Nederlandse clubs in Europa moeten hanteren: durf.

Op een ander veld in Europa, in onze Hollandse Amsterdam Arena, was ook goed te zien hoe belangrijk die durf is. Na een simpele eerste helft met een fraaie goal van Arkadiusz Milik leek er geen vuiltje aan de lucht voor Ajax tegen Legia Warschau. Helaas was de twijfel bij de Amsterdammers wel aanwezig. De ploeg durfde het zwaard niet nog een keer te trekken en richting het Poolse doel te stormen, in plaats daarvan zette Frank de Boer er met Jairo Riedewald nog een extra verdediger in.

Geen durf

Zo speelde Ajax in eigen huis, terwijl een comfortabele 1-0 voorsprong op het scorebord prijkte, met vijf verdedigers tegen een Poolse ploeg met als sterspeler een Portugees die bij clubs als Nacional, Fulham en AEL Limassol mislukte. De landskampioen toonde geen enkele durf en nodigde de Polen uit om eens een poging (of vijf) op het doel van Jasper Cillessen te wagen. Gelukkig was die in bloedvorm en barstte hij op geen enkel moment in huilen uit, anders had het volgens Johan Derksen net zo goed 1-5 kunnen worden (ook wel weer wat overdreven).

Het is een beetje een terugkerend thema bij Ajax. In de groepsfase van de Champions League bluften de Amsterdammers zich de ene week naar een knappe 1-1 tegen Paris Saint-Germain, de andere week durfde het tegen APOEL Nicosia niet voor de winst te gaan en werd ook die wedstrijd een 1-1 gelijkspel. En thuis slachten ze de Cyprioten dan weer met 4-0 af. Ajax heeft bewezen dat het met durf en strijdlust geweldige wedstrijden kan spelen, maar lijkt toch niet elke wedstrijd durven te durven.

Geld

Het is tijd dat wij in Nederland onze mond beginnen te houden over geld. Ja, AS Roma haalde in de winterstop aanvallers Doumbia en Victor Ibarbo voor samen 16 miljoen euro terwijl Feyenoord Michiel Kramer van ADO toch wel iets te duur vond, maar als het eerste fluitje eenmaal klinkt spelen er niet twee stapels bankbiljetten tegen elkaar. Natuurlijk zijn onze Nederlandse topclubs in vergelijking met de Europese top arme sloebers en is het allemaal oneerlijk want tv-deal van de Premier League. Dus? Dan maar de handdoek in de ring gooien?

Eerder wezen wij al op FC Basel, dat zonder ontzag voor de bankrekening van de tegenstander voetbalt en jaar na jaar presteert in Europa. Andere voorbeelden dit seizoen zijn Celtic onder aanvoering van John Guidetti, en het kleine Franse Guingamp dat gisteravond met 2-1 won van Dinamo Kiev. Zij voetballen met het mes tussen de tanden en dat is de enige manier om het gigantische verschil in budget te compenseren. Natuurlijk werkt dat niet altijd, zoals PSV kan beamen, maar het is de enige manier van overleven voor een klein gladiatortje tegen een overmacht van leeuwen.

Lees meer over Nederlandse clubs in Europa: Waarom het Basel wel lukt en Ajax niet

Foto bovenaan: uefa.com.