Koulibaly en Umtiti, Frankrijks onderschatte topverdedigers

De voorraad aan Franse centrale verdedigers die (in potentie) in aanmerking komen voor Les Bleus strekt oneindig ver. Raphaël Varane, Laurent Koscielny, Adil Rami, Mamadou Sakho, Kurt Zouma, Aymeric Laporte; bondscoach Didier Deschamps kent zo zijn luxeproblemen. Kevin van Leer wil graag nóg twee verdedigers naar voren schuiven: Kalidou Koulibaly en Samuel Umtiti.

Koulibaly en Umtiti, waar kennen we ze van? Koulibaly (23) is die immense stopper die tot afgelopen zomer bij KRC Genk speelde en daar een duo vormde met de minstens even kolossale Kara Mbodj. René van der Gijp had het wel eens over dat duo, in de tijd dat het nog leuk was om VI TV te kijken. Tegenwoordig stelt Koulibaly de elasticiteit van de spijkerpakjes van Napoli op de proef.

Umtiti (21) is de linksbenige verdediger die momenteel met Olympique Lyon bovenaan staat in de Ligue 1, en die in 2013 met Frankrijk wereldkampioen onder-20 werd (samen met o.a. Paul Pogba en Florian Thauvin). Het zou ook goed kunnen dat zijn naam, met het stemgeluid van Koert Westerman, nog ergens rondzoemt in je hoofd vanwege deze machtige uithaal op White Hart Lane.

Ik heb wel eens dat ik een voetballer voor het eerst zie spelen en denk: jij bent vanaf nu een favorietje van me, klaar. Je ziet als gemiddelde voetballiefhebber per seizoen tientallen voetballers voor het eerst spelen. Maar dan opeens zit er eentje tussen waarbij je dít *knipt in vingers* hebt. Zo van: man, jou blijf ik volgen en jou ga ik pluggen bij m’n vrienden (of in een artikeltje op Buitenkant Voet).

Dat had ik dus bij Umtiti. 21 jaar pas, maar echt zo’n verdediger die je een ‘don’t worry, I got this’-gevoel geeft, zonder daar op het oog al te veel moeite voor te doen. Bij Koulibaly heb ik dat ook, maar dan anders. Als ik die aan het werk zie, zit ik gewoon letterlijk lachend voor de tv. Alsof je een actiefilm kijkt waarin een dubbeldekker complete viaducten omver beukt, schitterend.

Ik heb het idee dat Koulibaly en Umtiti een uitstekend verdedigingsduo kunnen vormen en zou het graag eens zien in de praktijk, het liefst in het Franse nationale elftal. Beiden hebben echter nog geen interlands voor Frankrijk op hun naam, en tot dat zo is zullen de landen waar hun roots liggen –Umtiti: Kameroen, Koulibaly: Senegal – stiekem nog hoop hebben.

Nu snap ik dat Deschamps, wat betreft het Franse verdedigingsduo van de toekomst, nauwelijks om Varane en Zouma heen kan. Maar af en toe een kansje voor Koulibaly & Umtiti? Ik zou het mooi vinden. Don’t worry Didier, they got this.

Foto bovenaan: Samuel Umtiti in het shirt van Olympique Lyon. Bron: eurosport.fr.