Column: Cillessens huilgezicht

Jasper Cillessen viel dit weekend weinig op, omdat aan de andere kant van het veld een keeper werd genaaid door een polletje. Daar gaat de column van Stan van den Steenhoven vandaag niét over. Het huilgezicht van Cillessen en de jankenbalk die hij dit seizoen bij Ajax uithangt krijgen voorrang.

Jasper Cillessen ziet er altijd uit alsof hij zojuist gehuild heeft. Daar wees iemand me een paar jaar geleden op en ik kan dat sindsdien niet meer anders zien. Cillessen heeft een huilgezicht. Iedere keer als ik een wedstrijd of samenvatting van Ajax zie, vraag ik me af waarom hij nu weer heeft gehuild.

Sinds dit seizoen weet ik de oorzaak van het huilgezicht van Cillessen: hij jankt écht elke week. Gisteren, in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, liep de doelman al na één minuut te huilen. Ricardo Kishna had nog niet eens zijn positie ingenomen of Cillessen was, als een kleuter wiens schepje in de zandbak is afgepakt, al een enorm punt aan het maken van het feit dat een spits iets te hard op hem had doorgejaagd.

Cillessen huilt elke week, dit seizoen. In de Klassieker tegen Feyenoord maakte hij negentig minuten lang met een behuild gezicht ruzie met Colin Kazim-Richards. In de wedstrijd tegen AZ was hij na de 0-1 alleen nog maar aan het huilen en in elke andere wedstrijd die ik vergeet te noemen had hij op z’n minst een behuild gezicht. Hij zal voorafgaand in de kleedkamer wel ruzie hebben gehad, of zo.

Hoe anders is het gesteld met Cillessens voormalig concurrent en huidig Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer. Die heeft al wat slippertjes gemaakt in zijn carrière, maar heeft na een gigantische blunder exact hetzelfde gezicht als wanneer hij een onmogelijke bal uit de kruising heeft getikt. Het is nog extremer: Vermeer staat na een wedstrijd waarin hij direct schuldig was aan twee tegengoals met eenzelfde gezichtsuitdrukking de pers te woord, als wanneer hij net de landstitel heeft gewonnen.

Vermeer werd waarschijnlijk met een stoïcijnse blik geboren en ik weet honderd procent zeker dat Cillessen een huilbaby was. Heeft iemand tijdens het WK, bij het Krul-moment, gelet op hoe Cillessen het veld af ging? Juist, ja.

Doelmannen van Ajax horen niet te huilen. In beginsel ben je als Ajax-keeper uitsmijter van een heel matig bezochte discotheek. Dan moet je niet gaan lopen mekkeren als er eens in de zoveel tijd iemand onterecht naar binnen glipt, doordat je zelf niet stond op te letten. Ik ga Cillessen met de week een grotere jankenbalk vinden en zal er weinig rouwig om zijn als hij over een paar jaar met een behuild gezicht naar het buitenland vertrekt. Er staat namelijk een uitstekende opvolger klaar: Mickey van der Hart, door Ajax verhuurd aan Go Ahead Eagles. Werd in de slotfase keihard in de maling genomen door een polletje. Geen traan.

Foto bovenaan: gelderlander.nl