Interview met Remon Hendriksen, hoofdredacteur Tussen de Linies

Elke maand brengen we een stukje van het nieuwe voetbaljournalistieke landschap van Nederland in kaart. Deze keer is Tussen de Linies, aangevoerd door Remon Hendriksen, aan de beurt. De statistiekenkoningen proberen met keiharde cijfers de nogal emotionele voetbaljournalistiek te verrijken, en slagen daar goed in.

Tussen de Linies is ontstaan vanuit een onvrede met veel aannames die nogal eens in de media over voetbal gedaan worden. Uitspraken als “Lex Immers is ineffectief” die zonder enige statistische onderbouwing de lucht in geslingerd werden, worden nu door Remon Hendriksen en de zijnen gecontroleerd. Wekelijks komt Tussen de Linies met interessante artikelen. Het blog heeft inmiddels een hoge vlucht genomen en een trouwe lezersschare opgebouwd, waardoor een interview met Hendriksen niet mag ontbreken in onze poging om de nieuwe Nederlandse voetbaljournalistiek te doorgronden.

Wat vind je van de Nederlandse voetbaljournalistiek in het algemeen?

Het is lastig om een de Nederlandse voetbaljournalistiek in het algemeen te beoordelen omdat het zo’n breed begrip is. Ik denk dat we in Nederland niks te klagen hebben op het gebied van voetbaljournalistiek. Er is een ruim aanbod, wat zorgt dat meerdere doelgroepen worden aangesproken. Op televisie, radio, internet en papier heb je mindere maar ook goede media.

Wat vind je van de nieuwe initiatieven die de afgelopen jaren zijn ontstaan? Denk aan Staantribune of het twitteraccount @DuBlanqeBogarde.

Qua aantal blogs die ontstaan vind ik het nog wel meevallen, maar ik heb daar geen problemen mee. Hoe meer blogs, hoe meer keuze en hoe meer artikelen je kunt aanspreken. Magazines komen en gaan ook de laatste jaren. Als magazine kun je je vooral onderscheiden door je te richten op een specifieke doelgroep, denk ik. Een webshop als FootballCulture is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken als je genoeg effort in je producten steekt en je jezelf onderscheidt ten opzichte van de grote massa. Een account als dat van @DBB zie ik niet echt als een nieuw initiatief. Gewoon een actieve Twitteraar met leuke invalshoeken, ik volg hem graag.

@theFev die naar aanleiding van zijn blog een eigen boek uitbrengt, @doingthe116 die zelf een boek uitbrengt, Staantribune dat wordt ontwikkeld door vele voetballiefhebbers, accounts als 11tegen11 die voetbal echt op een bijna wiskundige, wetenschappelijke manier benaderen, Engelstalige websites zoals WhoScored en Squawka.com (geen Nederlandse sites, red.) die een shitload aan statistieken bijhouden, mensen die elkaar alleen kennen via Twitter en gaan samenwerken, dat vind ik echt toffe nieuwe initiatieven en ontwikkelingen.

Wat is het doel van Tussen de Linies, wat willen jullie toevoegen aan het huidige aanbod?

Met Tussen de linies proberen wij een aanvulling te geven op de huidige voetbaljournalistiek. We willen geen standaard nieuwsartikelen schrijven, maar ons echt richten op artikelen op basis van gedegen onderzoek en zo kwaliteit kunnen leveren. We willen zeker niet vervangend, maar echt aanvullend zijn. Een van onze belangrijkste speerpunten is het gebruik van statistieken. In Nederland wordt dit nog niet veel toegepast in de journalistiek en ik hoop dat wij hier een steentje aan bij kunnen dragen.

Hoop je dat dit gebruik van statistieken op een gegeven moment gemeengoed wordt in de voetbaljournalistiek?

Ik denk het wel, al denk ik niet dat het de boventoon moet voeren. Statistieken dienen in mijn ogen vooral ondersteunend te zijn en moeten geen afbreuk doen. Je moet ook geen statistieken gebruiken om het gebruiken. Ik merk dat steeds meer voetbalmedia gebruik maken van statistieken en dat vind ik uiteraard hartstikke leuk om te zien. Ik hoop dat wij met Tussen de Linies een stukje bijdragen of kunnen bijdragen aan de adoptie van het gebruik van statistieken in het Nederlandse voetbal. We lopen in ieder geval nog erg achter op bijvoorbeeld landen als Amerika of Engeland, maar de achtervolging is ingezet.

Zit er nog rek in het aantal voetbalblogs? Kan er nog meer bij?

Ja dat denk ik wel. Sterker nog, ik vind dat er in Nederland eigenlijk vrij weinig echt goede voetbalblogs zijn. Er is zeker ruimte voor meer.

Hoe zien jullie de toekomst van Tussen de Linies?

Ik zou het leuk vinden als we door kunnen blijven groeien en bekender kunnen worden onder het grote publiek. Dat kunnen we bereiken door de kwaliteit van onze artikelen naar een nog hoger niveau te tillen en misschien de frequentie te verhogen (zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit). We krijgen steeds meer leuke reacties en worden steeds vaker aangehaald door diverse media. Meer lezers betekent ook dat er nog meer mensen kritisch naar je artikelen (of bijvoorbeeld tweets) kijken. Dit zorgt er wel voor dat we scherp moeten blijven.

Wat zijn jullie plannen voor het komende jaar?

De plannen die wij hebben zijn eigenlijk al hierboven beschreven: verder groeien en meer onder de aandacht komen bij het grote publiek. Hoe we dit willen gaan invullen ga ik niet helemaal prijs geven. Wel kan ik zeggen dat ik al een tijdje aan het inventariseren ben wat we terug zouden willen zien op een nieuw te ontwikkelen website. Graag zie ik nieuwe features en wil ik ook een responsieve website voor mobiel gebruik. Om echt heel groot te worden zou uiteindelijk ook meer budget moeten komen, helaas is dat er op dit moment niet.

Hoe ziet over 10 jaar de voetbaljournalistiek eruit?

Vanzelfsprekend zal het nog meer verschoven zijn richting online. Maar tien jaar is eigenlijk veel te ver om te kijken. Zolang je kwaliteit blijft leveren en meegaat in de tijd, denk ik dat je altijd zal overleven als voetbaljournalistiek medium. Als journalist zelf heb je door de verschuiving richting online ineens veel meer kans om jezelf te vermarkten. Ik hoop dat we met Tussen de linies hierin een steentje kunnen bijdragen. Volgens mij leven we in een tijd waarin de consument zoveel mogelijk informatie en kennis tot zich wil krijgen. Hier liggen toch echt een hele hoop kansen voor de journalistiek. En wat zal bijvoorbeeld Google Glass gaan betekenen? Komen er meer initiatieven als bijvoorbeeld Blendle? Blijft speculeren, maar waar we over tien jaar staan is eigenlijk niet te voorspellen.

Foto bovenaan: tussendelinies.nl.

Lees hier het interview met Tom Bodde, hoofdredacteur van Panenka Magazine

Lees hier het interview met Teun Meurs, hoofdredacteur van Voetblah