Mannen Wiens Voeten Wij Kussen #14: Manuel Neuer

Manuel Neuer is samen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo genomineerd voor de Gouden Bal verkiezing. Terwijl Messi en Ronaldo samen een wedstrijdje doen wie het vaakst kan scoren in één seizoen, blinkt Neuer uit als de ultieme ‘vliegende keep’, die vér buiten het zestienmetergebied heer en meester is.

“Behaving like a star, doesn’t achieve anything. I can stay in a five star hotel, but I can also go camping.”

– Manuel Neuer.

In de verte, hoort hij af en toe een vrachtwagen voorbijkomen. Maar dat geluid blijft op de achtergrond. Duidelijker is het gemopper van een man die zijn stoeltje niet in de juiste positie krijgt geklapt. Het is de buurman van Manuel Neuer. Neuers tent staat nog voor een groot deel in de schaduw, zijn vriendin ligt nog op bed, maar de keeper van Bayern München dekt alvast de tafel voor het ontbijt. Met zijn blote voeten loopt hij door het gras.

Als de messen en vorken naast de twee borden liggen, pakt hij een bal tevoorschijn en begint de bal hoog te houden. Met links, met rechts, met zijn schouder, zijn borst en zijn hoofd. En uiteindelijk eindigt de bal in zijn handen. Klemvast. Daarna rolt hij de bal voor de voeten van zijn buurman. Alsof hij wil zeggen, nu is het jouw beurt. Het is een fijn moment om de dag mee te beginnen. De twee mannen tikken een bal naar elkaar toe, en drinken een kopje koffie. Daarna gaat Manuel met zijn vriendin ontbijten.

Iedere middag is er op het grote veld een voetbalwedstrijd, de dagen dat Manuel op de camping is doet hij ook mee. Jongens die de hele dag met de bal aan de voet over het campingterrein dribbelen spelen in hetzelfde team als jongetjes die eigenlijk alleen maar in de weg lopen. Vaders en zonen lopen door elkaar op hetzelfde veld. Sommige meisjes spelen mee, maar de moeders blijven langs de kant staan. Het is niet altijd even duidelijk wie bij wie hoort en het spel is vaak een soort grote scrimmage.

Bij het ene doel staat een man te wachten tot de bal komt. En als de bal komt roept hij tegen zijn verdedigers dat ze de bal weg moeten trappen. Hij maakt wilde gebaren. Soms pakt hij de bal, maar vaker is het een tegendoelpunt. Het doel van het andere team is leeg. Het gebied is stil en verlaten en behoort toe aan Manuel Neuer. Hij is liever vliegende keep. Een voetballer die door zijn teamgenoten is verkozen om te keepen, maar die liever zelf wil voetballen. Hij coacht zijn campingelftal, gaat een sprintduel aan met een vader die zo te zien op atletiek zit, pakt met een sliding de bal af van een jonge dribbelaar en geeft een assist op het jongetje van acht jaar.

Na de wedstrijd gaan de meeste spelers weer naar hun eigen tent. Een aantal jongetjes die de doelman van het Duitse elftal herkennen gaan na afloop nog van een afstandje op doel schieten. Niemand scoort die middag.

Na de vrije dag op de camping staat Neuer weer op het trainingsveld van Bayern München. Na de rondo en positiespelletjes wijst Pep Guardiola hem aan als keeper voor een grote partij. De tegenpartij is goed, ze schieten vaak. Van een grote afstand en van dichtbij. Niemand scoort die middag. Elke keer als Neuer de bal heeft gevangen, sprint Arjen Robben naar voren omdat hij weet dat dit het begin is van een snelle counter. Met een verre worp komt de bal voor de voeten van één van de aanvallers.

Het doelgebied is vijf meter, het strafschopgebied is zestien meter, maar het gebied van Manuel Neuer is nog veel groter. Binnen het zestienmetergebied pakken keepers de bal in hun handen, daarbuiten wacht, glijdt, sprint, springt en vliegt Manuel Neuer. Hij combineert lef met plezier, reddingen met applaus en uitworpen met assists.

Manuel Neuer is een doelman die weet dat zijn doel ergens achter hem staat. Dat hij er naar toe kan rennen als de bal ook die kant op gaat. Maar liever laat hij het doel met rust. Liever passeert hij een tegenstander of tikt de bal rond met zijn medespelers.

Vaak is Bayern München in de aanval. Vaak hebben zijn teamgenoten heel lang de bal in het bezit. Maar als de tegenstander het geluk heeft om de bal af te pakken en hem dan daarna direct naar voren schiet, dan komt Neuer in actie. Hij vergeet zijn doel en sprint naar voren, richting de middenstip. De bal zweeft door de lucht. De spelers kijken omhoog en zien hoe Manuel Neuer de bal weer terugkopt. Soms lijkt hij te willen scoren, alsof hij een spits is. Alsof hij net zo vaak wil scoren als Messi en Ronaldo. Als hij na zijn sprong en zijn kopbal op de grond belandt en opstaat ziet hij zijn handschoenen en beseft hij dat hij een keeper is. Een vliegende keep.

Foto bovenaan: Manuel Neuer. Bron: bleacherreport.com