Stefano Denswil naar Club Brugge, iedereen blij?

Het vertrek van Stefano Denswil bij Ajax, naar Club Brugge, laat voor velen een zure nasmaak achter. Had hij niet een topper kunnen worden in de Ajax-defensie? Is het maar beter dat hij weg is, aangezien hij zijn contract niet wilde verlengen? En wat moet Denswil eigenlijk bij Club Brugge?

De transferperiode is natuurlijk één van de interessantste tijden op de voetbalkalender. Allerlei soorten transfers voltrekken zich. Mooie transfers (Torres naar Atlético), treurige transfers (Podolski naar Internazionale), hipstertransfers (Kampl naar Dortmund), hoe-gaat-dit-aflopen?-transfers (Elia naar Southampton), schouder-ophaal-transfers (Drenthe terug naar Reading) en ga zo maar door. En dan zijn er nog transfers waarvan je eigenlijk niet zo goed weet wat je er van moet denken. Zoals de transfer van Stefano Denswil van Ajax naar Club Brugge.

Bij Ajax was Denswil geen basisspeler, op de bank zittend achter Niklas Moisander en Joël Veltman. Moisanders contract loopt echter af in de zomer (net als dat van Denswil) en de Fin zal wel ergens in de Championship gaan voetballen. Je zou zeggen dat Ajax, dat verder met Nick Viergever, Mike van der Hoorn en Kenny Tete wat onzekere alternatiefjes achter de hand heeft, er dan alles aan zou doen om Denswil te behouden. En je zou zeggen dat Denswil er alles aan zou doen om bij Ajax te blijven en komend seizoen zijn ‘rechtmatige’ plek in het hart van de defensie in te nemen. Hij is nog maar 21, hij kan best een half jaartje wachten. Toch liep het anders.

Denswil voelde vanuit de clubleiding niet het vertrouwen en bleef maar twijfelen over zijn toekomst. Wat als Ajax in de zomer opeens een nieuwe verdediger zou halen? Wat als ze me toch niet goed genoeg vinden? Denswil had bedenktijd nodig. Die wilde Ajax hem niet geven, want als januari voorbij was zouden ze niks meer aan hun zelfopgeleide verdediger kunnen verdienen. Dus belandde Stefano in de Kerstuitverkoop. Op de één of andere manier was Denswil in de laatste maanden, waarin hij slechts duizend speelminuten maakte, alleen maar gewilder geworden op de transfermarkt en zouden Juventus, Bayern München, Manchester United en Lazio Roma geïnteresseerd zijn in zijn diensten. Het moge duidelijk zijn dat hij bij al die clubs een veel langere weg naar de basis zou hebben dan bij Ajax.

Dus sloeg Club Brugge toe. De Belgische koploper met Feyenoord-banneling Ruud Vormer en voormalig Eredivisie-spelers Timmy Simons, Davy de Fauw en Vladan Kujovic in de selectie, was er snel bij. Brugge heeft met Óscar Duarte, Brandon Mechele en vooral Björn Engels talentvolle centrumverdedigers in huis, maar mochten zij vertrekken, dan hebben ze een vervanger nodig. Die hebben ze nu vast klaar staan. Club Brugge blij? Ja.

Hoe veel geld Brugge neertelt voor Denswil is niet duidelijk, maar ze zijn wel zo gul om Ajax een percentage te gunnen van een eventuele volgende transfer van de Zaandammer. Ja, Ajax heeft straks met alleen Veltman en eventueel Viergever niet veel opties achterin meer over, maar ze hebben nu nog wel wat geld gevangen voor een speler die anders na een halfjaar zonder te voetballen waarschijnlijk toch gratis weg was gegaan. Nu heeft Marc Overmars nog zes maanden om een nieuwe verdediger (en het liefst twee) te scouten. Ajax blij? Ja.

Stefano Denswil zelf zal niet gelijk in de basis staan bij Brugge. De ploeg draait goed en staat met vier punten voorsprong op Anderlecht eerste in de Jupiler Pro League. Coach Michel Preud’homme heeft geen enkele reden om hem een basisplaats te geven. Toch is een basisplaats bij Brugge dichterbij dan bij Juventus, Bayern, United of Lazio en hebben de Belgen de laatste jaren een uitstekende reputatie opgebouwd wat het laten doorgroeien van talent betreft. De gemoedelijke, mooie stad Brugge zal als een warm bad voelen voor Denswil (grote kans dat hij dit cliché gebruikt bij zijn officiële presentatie). Denswil blij? Ja.

Dan blijven de Ajax-supporters nog over. Velen van hen zijn verontwaardigd over het vertrek van clubjongen Denswil, die in hun ogen nog een grote toekomst bij de club zou kunnen hebben. Hij is in ieder geval niet naar Feyenoord vertrokken, maar toch hadden ze hem liever willen houden. Nu moet Overmars de buidel gaan trekken voor een vervanger, maar ze zijn nogal sceptisch over het vermogen van de technisch directeur om goede spelers aan te trekken. Ajax-supporters blij? Niet allemaal.

Foto bovenaan: uefa.com.