Interview met Teun Meurs, hoofdredacteur Voetblah

Elke maand brengen wij een stukje van het nieuwe voetbaljournalistieke landschap van Nederland in kaart. Deze keer spreken we Teun Meurs van Voetblah, dat al ruim zes jaar actief is als één van de best gelezen en meest ondernemende voetbalblogs van ons land.

Voetblah bestaat al 6,5 jaar, een prestatie waar wij bij Buitenkant Voet voorlopig alleen nog van kunnen dromen. Het blog lanceerde in 2014 – net als wij – een nieuwe website met een vernieuwd logo er gratis bij en blijft eigenzinnige meningen, scherpe observaties en humoristische knipogen de voetbalwereld in slingeren. Verder zijn de mannen van Voetblah betrokken bij andere projecten, zoals  FC Blogbroeders en het nieuwe magazine Staantribune. Onder de vlag van FC Blogbroeders worden evenementen zoals Ballen op de Berg en de Avant Garde Cup georganiseerd. Meer dan genoeg redenen om deze ervaren rotten in het bloggersvak eens aan de tand te voelen over de huidige voetbaljournalistiek en welke kant we de komende jaren op zullen gaan.

Wat vind je van de Nederlandse voetbaljournalistiek in het algemeen?

Wel goed. Ik denk dat het een stuk rijker is geworden de afgelopen tijd, ook door dingen als Panenka en Staantribune. Er zijn veel blogs, van een goede kwaliteit. Ik lees ook elke keer weer nieuwe dingen. Ook Voetbal International vind ik de afgelopen jaren een stuk completer geworden, met VI Premium en de achtergrondverhalen met Michel van Egmond. En het is ook leuk dat ze iets aan de Topklasse doen. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo negatief over de Nederlandse voetbaljournalistiek.

Wat vind je van de nieuwe initiatieven die de laatste jaren ontstaan zijn?

Goed, het zijn leuke initiatieven, maar ik denk wel dat het relatief klein is allemaal. We vertegenwoordigen toch allemaal een beetje de erfenis van Johan, daar is niet echt een opvolger voor, we doen het allemaal een beetje. Ik ben er trouwens ook nog steeds niet helemaal achter hoe groot de doelgroep van al deze initiatieven nu precies is.

Want wat voor mensen vallen er in die doelgroep?

Mensen die naast nieuwsberichten ook wat over achtergronden, verdieping en cult willen lezen en daar dusdanig in geïnteresseerd zijn dat ze er meerdere malen per week over willen lezen. En natuurlijk geld uit willen geven aan evenementen als het Total Football Festival. Een tijdje geleden was ik in het Eye Filmmuseum bij een voetbalfilmfestival georganiseerd door de Volkskrant en ik moet zeggen dat de opkomst niet enorm was. Dat was bij het Total Football Festival eigenlijk ook zo. Ik was er op zaterdagavond, en met honderd man maak ik wel een ruime schatting van het aantal bezoekers denk ik. Jammer, want ik vond het een leuk festival!

Zou deze doelgroep nog wel kunnen groeien denk je?

Zeker, de voetbalwereld is heel erg haar best aan het doen om de mensen met gezond verstand uit het voetbal weg te jagen, als je begrijpt wat ik bedoel. Het voetbalpubliek vervreemdt steeds meer van de sport, door de praktijken van de FIFA, door de Champions League, door buitenlandse eigenaren die allerlei rare dingen doen. Het sentiment gaat daardoor bij veel mensen meer naar het spel, de romantiek en het fenomeen voetbal. Daar zie ik wel mogelijkheden voor voetbalblogs, hoewel ik al die ontwikkelingen die ik net noemde natuurlijk niet zie als iets positiefs.

Denk je dat het wat betreft van kwaad tot erger zal gaan?

De macht van grote geld is allesoverheersend. Nu is er wel een tegenbeweging van supporters die de baas willen blijven over hun eigen club, maar die beweging zal toch in de marge blijven denk ik. Er zullen meer en meer clubeigenaren bij komen. De FIFA is nu denk ik wel haar hand aan het overspelen en dat gaat denk ik op een gegeven moment exploderen, waardoor het financiële beleid hopelijk beter gevoerd zal gaan worden.

Zit er nog rek in het aantal voetbalblogs? Kan er nog meer bij?

Ik denk dat er altijd jongens blijven die over voetbal willen schrijven, het is tegenwoordig ook niet zo moeilijk om een blog te beginnen. In de journalistiek is het heel moeilijk om aan de bak te komen, dus moeten ze toch een portfolio opbouwen. Dat was trouwens niet mijn overweging, ik ben geen journalist. Maar het is alleen maar leuk als er meer blogs bij komen. Moeten ze wel allemaal even bewijzen dat ze het 6,5 jaar volhouden net als wij, haha.

Je zegt dat je zelf geen journalist bent en dat ook nooit wilde worden, hebben jullie wel journalisten in jullie midden?

We hebben zeker wel een aantal journalisten, Annemarie Postma schrijft voor Het Parool, Paul van den Hurk is schrijver, Jan Beuving is stukjesschrijver, Rodney Rijsdijk schrijft boeken, we zitten eigenlijk allemaal een beetje op het grensvlak. We hebben wel een enigszins professionele redactie met een rooster, stramien wat betreft aantal woorden, eindredactie, en dergelijke.

Hoe zien jullie de toekomst van Voetblah?

Het zou kunnen dat we wat groter worden, als we er meer mensen bij kunnen betrekken. Dat hoeft niet allemaal in een vast dienstverband, het kan ook los/vast. Ik vind het wel leuk om een soort platform te worden voor twintig à vijfentwintig mensen die af en toe wat schrijven.

Geld verdienen zie ik niet zo snel gebeuren en dan moet ik ook het geld verdelen over vijfentwintig man. Dat is ook helemaal niet de intentie. Als we duizenden lezers per dag zouden krijgen en er dienen zich wat mooie sponsors aan zeg ik geen nee, maar ik reken er niet op. Nu is Voetblah vooral een mooie plek om je te profileren als schrijver. We hebben aardig wat lezers, we organiseren leuke initiatieven en hebben wat mooie namen aan ons weten te binden, dus voor beginnende schrijvers kan dat leuk zijn.

Je hebt het over duizenden volgers, doen jullie je best om te groeien en meer lezers te trekken?

Ja. We merken dat Twitter heel erg helpt, we hebben inmiddels tweeduizend volgers en zetten onze posts er meerdere malen op. Daardoor krijgen we veel traffic, meer dan via Facebook. Inspelen op de actualiteit en daar een draai aan geven helpt wat dat betreft ook wel. Dat moeten we wel doen om gelezen te worden.

Het afgelopen jaar hebben jullie een nieuwe website en een nieuw logo gelanceerd, hoe waren de reacties?

De lancering liet zien dat ons bereik eigenlijk best groot is. Normaal gesproken komen al je lezers natuurlijk nooit op één dag naar je site, maar toen wel. Je krijgt opeens uit allerlei hoeken reacties, ook heel positieve reacties. We wilden een iets professioneler uitstraling, maar ook het voetbal centraal houden. Het logo, dat wil ik wel even zeggen omdat weinig mensen dat door hebben, is een speech bubble, gemaakt van origami, en staat voor onze eigenzinnige mening.

En welke plannen hebben jullie voor het komende jaar?

We zijn op zoek naar een vervanger voor één van ons die afscheid neemt, het liefst iemand uit de hoek Rotterdam, Den Haag. Verder is een aantal van ons betrokken bij Staantribune. Onze visie komt op die manier in een blad, dat vinden we leuk. We zijn ook bij FC Blogbroeders betrokken en waarschijnlijk komt er in de zomer weer een Avant Garde Cup, een toernooi waarbij je een aantal spelregels verandert en kijkt wat de impact daarvan is op het voetbalspel. Dat hebben we twee jaar geleden ook gedaan en gefilmd. Dat was nog nooit eerder gebeurd in Nederland, want het mag niet van de FIFA en KNVB. Daar hopen we dit jaar wat meer mensen bij te betrekken en ook wat meer aandacht voor te krijgen.

Tot slot: hoe ziet over tien jaar de Nederlandse voetbaljournalistiek eruit?

Poe, dat is heel ingewikkeld. Ik vind die ontwikkelingen als Blendle en De Correspondent wel interessant. Ik denk wel dat er iets van een betaalmogelijkheid of lidmaatschap op internet zal zijn over tien jaar, of een tweedeling tussen gratis content en betaalde content. Maar dan heb ik het meer over een business model. Ik denk dat er ook heel veel regionale focus zal zijn, kranten zullen veel minder worden gelezen. Elke regio heeft wel een voetbalsite, die zullen heel erg gaan groeien. Voetbal International zal echt wel blijven, ook het blad. Verder hoop ik dat er een kwaliteitsblad bij komt, zoals Staantribune haha, of een soort middenweg tussen dat en Hard Gras. Dat kan ook digitaal, maar dan wel betaald en met mooie foto’s en vormgeving. Mijn hoop is dat daar een publiek voor zal groeien. Verder zullen er oneindig veel blogs zijn die zichzelf profileren op social media, hoewel Facebook dan hopelijk niet meer bestaat. Schrijf dat maar op.

Lees meer over ons vragenrondje in de Nederlandse voetbaljournalistiek: Interview met Tom Bodde, hoofdredacteur Panenka Magazine

Foto bovenaan: Marco Magielse.