Nemen de vrouwen het voetbal over?

Vrouwenvoetbal is momenteel de sport die het hardste groeit. Het Nederlands Elftal bereikte het WK en de Ierse Stephanie Roche is één van de drie genomineerden voor de Puskas Award voor mooiste goal van het jaar. Nemen de vrouwen het voetbal over?

Nog niet zo lang geleden was het voetbal een mannenbolwerk. Voetbal was een oorlog die door mensen met een Y-chromosoom werd uitgevochten. Er werd geschopt, geslagen, gevochten voor elke meter. En alles onder begeleiding van de oerkreten van weleer.

Vrouwen waren die wezens die net op het verkeerde moment een vraag stelden, terwijl jij als supporter op het puntje van je bankstel naar je favoriete club zat te kijken. Of die net bij een veelbelovende aanval voor het beeld langs schoven. Of die demonstratief zuchtten als je op dinsdag wéér voetbal wilde kijken.

Vrouwen snapten oprecht niets van voetbal, zoals mannen niets van urenlang shoppen begrijpen. Ze kwamen altijd met dat cliché over 22 mannen in een kort broekje en een bal. En jij als man vond het leuk om haar te pesten door te vragen of ze buitenspel kon uitleggen.

Maar dat is allemaal klaar. De vrouwen nemen het voetbal over. Ik ben zelf twee keer naar een wedstrijd van de Oranjedames geweest, maar toch klopt er iets niet. Waar bij de mannen de scheidsrechter altijd de pineut is, krijgt zijn vrouwelijke collega hooguit een compliment over haar outfit.

En die vrouwen zijn onderling ook zo eerlijk. Ze maken wel eens een overtreding, maar daarna zie je nooit dat ‘gele kaart-gebaartje’. En nooit staan ze elkaar eens lekker arrogant uit te dagen op een paar centimeter afstand. Er is altijd een sfeer van ‘Meid, ik snap het, je liet je meeslepen. Ik had hetzelfde gedaan, hoor!’.

Feit is in ieder geval dat het voetbal ten prooi valt aan de vrouwen. Lionel Messi wordt vervangen door Vivianne Miedema en Zlatan Ibrahimovic kent zijn vrouwelijke gelijke in Stephanie Roche. De Ierse aanvalster is met haar ‘hooghouden en volleren’-goal genomineerd voor de Puskas Award voor mooiste goal van het jaar 2014.

Mannen zijn straks die wezens die op het verkeerde moment een vraag stellen, terwijl jij als supporter op het puntje van je bankstel naar je favoriete club zit te kijken. Of die net bij een veelbelovende aanval voor het beeld langs schuiven. Of die demonstratief zuchten als je op dinsdag wéér voetbal wil kijken.

Foto bovenaan: Wint Stephanie Roche de Puskas Award 2014? Bron: Thescore.ie