Column: De Ronaldogantie van Kazim

Stan van den Steenhoven zag zaterdagavond een gelijkenis tussen Cristiano Ronaldo en Colin Kazim-Richards die er volgens hem niet zou mogen zijn. Geschreven wordt dat Feyenoord nog steeds geen spits heeft gevonden en met zijn houding onderstreept Kazim dat.

Ronaldo is nog steeds een klootzak, leerde ik toen ik zaterdag Real Madrid keek. De commentator herhaalde nog maar eens: “Velen vinden hem vervelend, met zijn maniertjes.” Hij voegde eraan toe dat de aanvaller ook heel veel goede dingen doet, achter de schermen, zonder ermee te koop te lopen. Maar op het veld zal Ronaldo altijd een lul blijven, met zijn arrogante hoofd, volgens velen.

Ik vind dat wel meevallen. Ronaldo is een teamspeler die zelfs op een avond tegen Celta de Vigo, als echt niémand bij Madrid zin heeft om te voetballen, zijn ploeg met drie goals aan de zoveelste overwinning helpt. Ronaldo, zou Robben zeggen, is altijd bezig met het collectief door individualistisch te zijn. En als je zo goed bent als hij, dan mag je best een klootzak zijn.

Bij Colin Kazim-Richards ligt dat heel anders. Even na Real – Celta de Vigo, zag ik een flard uit een interview met de Turkse spits van Feyenoord. Hij had zaterdag eindelijk weer eens gescoord, omdat iemand van de tegenstander hem per ongeluk een assist gaf, en verscheen dientengevolge met veel zelfvertrouwen voor de camera van de NOS.

Dat er al maanden wordt geschreven dat Feyenoord helemaal geen spits heeft, deed Richards niks. Sterker nog: hij wist het helemaal niet. “Ik spreek geen Nederlands. Dus ik lees geen kranten en kijk geen Nederlandse televisie.” Met die uitspraak bevestigde Kazim dat Feyenoord inderdaad nog geen spits heeft gevonden. Kazim is een passant die, zo zegt hij zelf, ‘thuis in zijn eigen wereldje leeft’. Een heel arrogante houding voor iemand die bij Feyenoord in het veld vooral opvalt met zijn zeurende en provocerende houding.

Tegen Excelsior was Kazim de enige buitenlandse speler in de wedstrijdselectie. Hoe zou dat gaan in de kleedkamer? Spreken ze allemaal Engels voor hem? Voor Ronaldo zou men in staat zijn om zíjn taal te spreken. Als die vandaag eist dat heel de selectie morgen Portugees spreekt, dan belt Carlo Ancelotti zich de hele middag een slag in de rondte en is het morgen gefikst.

Bij Kazim gaat het vermoedelijk anders. Onder de douche maken ze grappen over hem. Hij staart ijzig voor zich uit, terwijl het water langs zijn slapen loopt. Zoals Ronaldo kan kijken, vlak voordat hij er vanaf dertig meter een vrije trap in de kruising rost. Kazim weet niet waarom ze lachen en het interesseert ‘m ook niet. Hij leeft toch in z’n eigen wereldje.

“Het raakt me niet zo. Ik weet wat ik beteken voor het team en de trainers weten dat ook. Anders stond ik niet in de basis. Ik slaap uitstekend”, aldus Kazim. Het is arrogantie van het misplaatste soort. Hij keek er weer bij als Ronaldo, die ook zo keek nadat hij, twee weken voor de winterstop, zijn 23ste van het seizoen had gemaakt. Dat zijn er maar een paar minder dan Kazim in zijn tienjarige carrière.

Foto bovenaan: Spitsnieuws.nl