Philip Cocu moet in de KNVB-tuin!

De KNVB wil een nieuw standbeeld in de tuin. En de voetbalbond nomineerde daarvoor vijf spelers. Aan vier daarvan werd bij DWDD een ode gebracht, voor nummer vijf (Philip Cocu) konden ze niemand vinden. Een schande, vindt Ruben van Vliet.

Hoera, de KNVB bestaat 125 jaar! En daarom moet er een dertiende standbeeld in de tuin komen. Van de beste voetballer van de afgelopen 25 jaar. En wie is dat? Je mag kiezen uit Giovanni van Bronckhorst, Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Ronald Koeman en Philip Cocu.

DWDD kon voor de eerste vier spelers een voorstander vinden, maar voor Philip Cocu werd tevergeefs ‘stad en land’ afgebeld. Gelukkig was Tom Egbers zo enorm ruimhartig om ook even wat leuks over Cocu te zeggen. Als hij er toch is om over Ronald Koeman te praten…

Het probleem van de huidige PSV-trainer is volgens Egbers dat het geen ‘mega-charismatische, geweldige kingsize topspeler’ was. Zoals Wout Brama in zijn goede dagen bij FC Twente pas opgemerkt werd bij afwezigheid, zo was dat met Philip Cocu ook. Hij viel gewoonweg niet op.

En dat is inderdaad precies zijn probleem. Op het schoolplein zullen kinderen zelden geroepen hebben dat ze Cocu wilden zijn. Ze waren Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooy, of anders Patrick Kluivert. Als ze al een Nederlandse speler kozen.

Ik was wel altijd fan van Cocu. Al jaren. En al die jaren kon ik er niet echt achter komen waarom. Misschien juist door zijn poeha-loze spel. Geen geneuzel over “ik laat m’n voeten spreken”, hij liet zijn voeten gewoon spreken. En dat resulteerde in schitterende gedichten, of prachtige proza.

De gedachtegang van Egbers sneed wel hout, het sneed alleen het verkeerde hout. Cocu was wél een ‘geweldige kingsize topspeler’, hij heeft niet voor niets 205 wedstrijden bij FC Barcelona gespeeld. Maar hij spreekt niet tot de verbeelding van veel voetbalfans. Hij is toch net even anders dan Cristiano Ronaldo of Robin van Persie.

Philip Cocu hoort gewoon in de tuin van KNVB te staan, tussen alle grootheden. En mocht je het echt niet willen, dan is er één troostende gedachte: hij valt toch niet op.

Foto bovenaan: omroepbrabant.nl.