De KNVB-beker, ¯\_(ツ)_/¯

Vanavond kijkt heel Nederland voor de verandering eens uit naar een bekerwedstrijd, namelijk De Klassieker. De dagen voorafgaand aan misschien wel de mooiste wedstrijd van het seizoen tot nu toe, maken nog maar eens extra duidelijk wat zo’n beetje half Nederland van de KNVB-beker denkt: ¯\_(ツ)_/¯.

Zelden was een Klassieker zo spannend. Ajax en Feyenoord, gedeeld eerste in de Eredivisie en in goede vorm (in Nederland dan). Maar toch weten beide clubs ook nog niet écht hoe sterk ze nou precies zelf zijn, al verloren ze allebei wel al van PSV. De aandacht en het enthousiasme voor deze wedstrijd is bijna uniek voor de KNVB-beker. Niet vaak kijkt men zo reikhalzend uit naar een potje in het bekertoernooi. Als je kijkt naar de andere wedstrijden van deze week is dat ook niet zo’n wonder. Achilles ’29 tegen SV Spakenburg of HBS tegen Kozakken Boys hebben een hoog ¯\_(ツ)_/¯-gehalte.

Het is dan ook jammer dat Ajax tegen Feyenoord, waarschijnlijk het mooiste affiche mogelijk in dit toernooi, al in oktober plaatsvindt. Dit had de finale, of op zijn minst de halve moeten zijn. Aan de andere kant, als er niet al wat van zulk soort wedstrijden tussen had gezeten, waren de meeste fans er pas rond februari achtergekomen dat de KNVB-beker ook al bezig was. Dat het nodig is om de mooiste wedstrijd al in het begin te laten plaatsvinden om de aandacht te trekken, zegt eigenlijk alles over het imago van de beker.

Mooi is ook om te kijken naar de woorden van de spelers uit het Feyenoord-kamp in aanloop naar vanavond. Alle cliché’s komen voorbij, van “Dit zijn de wedstrijden waar je naar uitkijkt, zeker als speler van Feyenoord” (Michiel Kramer) tot “Winnen van Ajax, dat is hier bijna een prijs op zich” (Dirk Kuyt), maar je hoort níemand zeggen: “Ja, we willen echt graag de volgende ronde van de KNVB-beker halen.” Nee, als Feyenoord er in de volgende ronde uit vliegt tegen HHC Hardenberg zal het niemand ook maar iets interesseren, als Ajax maar verslagen wordt.

Ajax-trainer Frank de Boer heeft nog wel plichtsbesef en zegt het volgende: “We willen Feyenoord verslaan en vervolgens ook de beker winnen, laat dat duidelijk zijn.” Ooit iemand horen zeggen “We willen het WK winnen, laat dat duidelijk zijn”? De KNVB-beker is zo’n onbelangrijke prijs dat coaches het publiek moeten overtuigen dat ze hem wel echt willen winnen. De grootste motivatie voor De Boer lijkt ook te zijn dat de beker de enige Nederlandse prijs is die hij nog niet gewonnen heeft.

Want dat is het met bekers, ze zijn eigenlijk alleen leuk om te winnen als je alles verder al gewonnen hebt of als je ook al kampioen bent, zodat je de dubbel hebt gewonnen. Tenzij je een zogenaamde ‘cupfighter’ bent natuurlijk, zoals PEC Zwolle en FC Groningen de laatste jaren waren. Ooit een team omschreven horen worden als ‘kampioensfighter’ of ‘WK-fighter’? Alleen in de beker is er een onderscheid tussen teams die hem wel heel graag willen winnen, en teams die denken: ¯\_(ツ)_/¯.

Een bekerwedstrijd zit qua belang ergens in het schimmenrijk tussen een competitiewedstrijd en een oefenwedstrijd in. Het lijkt in alles op een oefenwedstrijd, met lege tribunes, B-elftallen en voetballers die balen dat hun doordeweekse avondje van Netflix and chill ze door de neus geboord is, maar tegelijkertijd moet iedereen het wel belangrijk vinden om te winnen. Mindfuck! Daarom weet eigenlijk geen enkel team wat het met de beker aan moet, vaak als een club per ongeluk de kwartfinale haalt gaan ze er opeens voor. En als het dan niet lukt om ‘m te winnen, je raadt het al, ¯\_(ツ)_/¯.

Maar misschien is dat allemaal wel helemaal niet zo erg. De KNVB-beker is een soort parallel universum waarin winst en verlies geen enkel belang heeft (tenzij Klassieker), een soort kladblaadje dat je aan het eind van de toets toch niet inlevert. Je kunt er alles doen wat je wil. Je kunt alles verkloten wat je wil, het maakt niet uit. Als je in de competitie, in het net, maar presteert. In een voetbalwereld van steeds groter wordende belangen en een gigantische druk, is de totale onbelangrijkheid van de KNVB-beker misschien wel een welkome afwisseling.