Huub Stevens, de circusact tussen de trainers

Huub Stevens heeft weer werk gevonden. Dit keer mag de eigenzinnige trainer TSG Hoffenheim van degradatie proberen te behoeden. Al jaren heeft Stevens geen volwaardige baan meer gehad. De Limburger wordt namelijk alleen nog opgevoerd als een veredelde circusact, met als grote truc: ontsnapping aan degradatie.

Er was eens een trainer die Roda JC in het seizoen 1994-1995 naar de tweede plek van de Eredivisie begeleidde. Deze trainer, met de naam Huub Stevens, werd een jaar na deze prestatie trainer van Schalke 04. In het langste dienstverband van zijn carriere zorgde Stevens voor de eerste en vooralsnog enige UEFA-cup in Gelsenkirchen. Daarnaast viel de Duitse beker twee keer op rij ten prooi voor Schalke 04. Het leverde de voormalig verdediger de titel ‘Trainer van de Eeuw van Schalke 04’ op.

Na de succesvolle periode in het Ruhrgebied werkte Stevens bij Hertha BSC en FC Köln, de club waarmee hij promoveerde naar de Bundesliga. Na een terugkeer bij Roda JC stond HSV op de stoep. De ploeg moest uit de degradatieblubber getrokken worden, voordat het fout zou gaan. Toen deze truc voor het eerst gelukt was, mislukte de trainer bij PSV. In de jaren erna werd hij voortijdig weggestuurd bij Red Bull Salzburg, Schalke 04 en PAOK Saloniki.

Als ‘gewone’ coach is het succes bij Stevens schaars, maar hij heeft zich gespecialiseerd. Zoals gezegd dirigeerde de trainer HSV al eens uit de degradatiezone. De afgelopen twee seizoenen bleek zijn circusact ook succesvol. Eerst redde hij VfB Stuttgart, waarna hij aan het einde van het seizoen vertrok. Om een aantal maanden later de puinhopen van trainer Armin Veh op te ruimen bij… VfB Stuttgart.

Na tien speelrondes van het huidige seizoen staat VfB Stuttgart achttiende. Maar als Alexander Zorniger op de keien wordt gezet, kan Huub Stevens niet meer gebeld worden. De Harry Houdini van het voetbal tekende namelijk al bij Hoffenheim, dat nog een punt minder heeft dan Die Schwaben. Maar met zijn Huub Huub Barbatruc gaat Stevens ook Hoffenheim weer behoeden voor degradatie. En versterkt hij zijn beeld van circusact onder de trainers nog meer.

De vraag is dus vooral bij welke (Duitse) club in degradatienood Huub Stevens volgend seizoen zijn circusact mag opvoeren.