De 6 leukste stuntploegen van Europa

Ieder seizoen heeft z’n stuntploegen en dit jaar zijn we ver genoeg gevorderd om vast te concluderen welke dat zijn. Bescheiden clubjes die het vol enthousiasme opnemen tegen het grote geld verdienen nou eenmaal alle lof. Wij selecteren de zes leukste van Europa voor je.

Stuntploeg zijn, het is een vak apart en niet voor iedere ploeg weggelegd, zeker niet meerdere seizoenen achter elkaar. Gelukkig zijn er ook dit jaar weer een paar opgestaan:

1. West Ham United

Prachtige teams als Leicester City en Crystal Palace doen ook een gooi naar de titel van grootste stuntploeg van Engeland, maar de mooiste is toch West Ham. Dat is namelijk nog steeds een volksclub, maar gaat tegelijkertijd ook mee met het moderne voetbal. Er staat een hardrock-Kroaat in de dug-out, die de beschikking heeft over culthelden als Dimitri Payet, Manuel Lanzini en Mauro Zárate. Ondanks alle exoten is de ploeg ook nog duidelijk Brits, met achterin het duo James Tomkins-James Collins, supertalent Reece Oxford en aanvoerder Mark Noble op het middenveld en Andy Carroll als pinchhitter. Vorige week versloegen ze Chelsea nog (oké, op het moment niet echt een stunt) en ze staan nu derde op de ranglijst.

2. Sassuolo

In de Serie A staat Sassuolo, het clubje dat zo klein is dat je nog steeds het gevoel hebt dat ze eigenlijk in de Serie B thuishoren, gewoon keihard vijfde. Lazio Roma, Juventus en Napoli werden al een kopje kleiner gemaakt. Dit is het derde seizoen op het hoogste niveau en al die tijd werkt coach Eusebio di Francesco (geweldige naam) aan een moeilijk klein te krijgen ploeg. Toptalent Domenico Berardi is de ster, hij is voor tien miljoen overgenomen van Juventus. Good old Antonio Floro Flores (geweldige naam) is de topscorer. De rest van de selectie is een mix van oude Italiaanse culthelden (Paolo Cannavaro, Davide Biondini, Sergio Floccari) en leuk buitenlands talent (Alfred Duncan, Sime Vrsaljko, Grégoire Defrel). Laten we hopen dat Sassuolo de huidige vorm vast kan houden.

3. SCO Angers

In Frankrijk staat SM Caen derde en SCO Angers tweede. Vooral Angers, met op het eerste gezicht dramatisch spelersmateriaal, presteert erg knap. Alleen FC Lorient wist dit seizoen nog van ze te winnen, AS Monaco mag het dit weekend proberen. Na 23 seizoenen is Angers nu weer terug in de Ligue 1 en het is niet onopgemerkt gebleven. In een krakkemikkig stadionnetje uit 1912 schreeuwen de lokale supporters instant cultheld Billy Ketkeophomphone, voormalig Arsenal-talent Gilles Sunu en publiekslieveling en aanvoerder Olivier Auriac naar de overwinning. Coach is Stéphane Moulin, van 1984 tot 1990 vast waarde in het eerste van Angers, sinds 2005 als trainer bij de club en sinds 2011 eindverantwoordelijke van het eerste.

4. Heracles Almelo

Ons eigen Heracles Almelo mag hier natuurlijk niet ontbreken. In een magnifiek nieuw stadion met wat frisse talenten de gevestigde orde in de Eredivisie op stelten zetten is genoeg om je tot de grootste stuntploegen van Europa te mogen rekenen. Mark-Jan Fledderus vervult de rol van oude rot die een tweede jeugd beleeft, Ilias Bel Hassani en Oussama Tannane zijn de spelers waarvan je denkt “waarom spelen die dáár?!”, Wout Weghorst is de lompe publiekslieveling en dan is er ook nog de eeuwige held Gonzalo García García. John Stegeman, de coach die ook niet echt snapt hoe het allemaal zo goed kan gaan, maakt het plaatje compleet.

5. KV Oostende

Maar ook onze zuiderburen kunnen er wat van. KV Oostende, vorig seizoen bij de rentree in de Eerste Klasse knap tiende, staat namelijk gedeeld eerste met AA Gent. Oostende, de club met het lelijkste logo op aarde, wordt gecoacht door Yves Vanderhaeghe, als speler een soort Belgische versie van Roy Keane, die dinsdag nog naar de tribune gestuurd werd. Onder zijn bezielende leiding presteren spelers die eerst bij Belgische topclubs speelden maar daar net niet goed genoeg waren, nu optimaal. Cyriac is met acht goals topschutter, Fernando Canesin en Joseph Akpala zijn ook uitblinkers. Achterin zien we de oude Tsjech David Rozehnal en misschien wel het grootste talent van de club: Jordan Lukaku (het broertje van).

6. Celta de Vigo

De Primera División een makkelijke competitie waarin Real en Barça alles winnen? Dan ken je Celta de Vigo nog niet. De club met John Guidetti als geheim wapen staat namelijk knap vierde en won al van FC Sevilla, Villarreal en vooral FC Barcelona. Afgelopen weekend moesten ze wel het hoofd buigen voor Real Madrid. Celta, ooit een roemruchte club en toen totaal weggezakt, is nu weer terug. Aanvaller Nolito is met zijn zeven goals de grote ster, de van Liverpool overgenomen Iago Aspas doet het goed en ook de Chileense vleugelspeler Fabián Orellana is een leuke voetballer. Met ervaren rotten als Augusto Fernández, Gustavo Cabral en doelman Sergio Álvarez daarbij heeft Celta een zeer degelijke stuntploeg.