Column: De stoelendans van Balotelli

Noemde Jürgen Klopp daar nu de naam Mario Balotelli? Hij deed het echt, in zijn derde week als trainer van Liverpool. Balotelli wordt dit seizoen door Liverpool aan AC Milan verhuurd, zodat het in Engeland in ieder geval een jaartje even niet over hem hoeft te gaan. En nu heeft Klopp, net begonnen aan zijn trainersklus op Anfield, het na twee gelijkspelletjes over de excentrieke Italiaan.

Ik geloof niet dat er mensen zijn, mijn voetbal verafschuwende en daarom gras hatende zus meegerekend, die nog niet weten wie Balotelli is. Hij is de redder als op een kringverjaardag het gesprek stil valt: Hé maar, die gekke Italiaan, hè, hoe heet ‘ie nou: Balo.. balo? Balodini? Die met dat blonde streepje op z’n hoofd, of heeft hij nu weer wat anders? Heeft die niet nog iets geks gedaan? Die had toch een keer met vuurpijlen gedart in de badkamer van zijn buren?

Balotelli staat bij het voetbalpubliek bekend als die gek die gemiddeld anderhalf keer per jaar iets doet waarvoor je de Gouden Bal zou moeten ontvangen, maar de rest van de tijd de media helpt bij het vullen van de rubriek opmerkelijk. Voetballiefhebbers denken als zijn naam valt meteen aan de twee weergaloze goals tegen Duitsland (EK 2012), niet-in-voetbal-geïnteresseerden kennen hem vooral van de rubriek opmerkelijk. Voor clubs is Balotelli een beetje als je hyperactieve hond: of hij is kwijt, of hij zorgt voor chaos in je woonkamer, óf hij doet op een mooie dag opeens iets waanzinnigs waardoor iedereen om je heen verwonderd toekijkt en denkt: zo een wil ik er ook. Maar als ze er dan een maandje een in huis hebben, zijn ze hem liever kwijt dan rijk.

Balotelli stoelendanst met clubs, hij heeft ze niet voor het uitkiezen maar komt zonder echt zijn best te doen altijd wel weer goed terecht. Klopp wil hem daar dus eventueel in januari bij helpen en zinspeelt daar op, eigenlijk al voordat Balotelli bij Milan de tijd heeft gehad om te falen of te slagen. Hoe groot moet de paniek en ellende bij Liverpool zijn als de trainer het twee maanden na diens vertrek al heeft over een terugkeer van de probleemspits? En hoe groot moet de ellende bij Milan zijn als die club straks in de transferperiode weigert mee te werken? Balotelli is de verpersoonlijking van totale machteloosheid bij Liverpool en Milan, de twee clubs die in 2005 in Istanboel met een 3-3 gelijkspel voor een legendarische Champions Leaguefinale zorgden. Toen was Balotelli veertien, droomde hij nog van een profcarrière en ging bij de clubs waar hij nu tussen pendelt alles nog van een leien dakje. Misschien moeten Liverpool en Milan hem allebei maar weg doen.