Heeft Ajax behoefte aan ervaring of talent?

Ajax krijgt steeds vaker te horen dat het elftal te weinig ervaring herbergt. Niki Zimling is niet goed genoeg, maar de jonge jongens kunnen het ook niet allemaal alleen af. Wat moet Ajax doen? Inzetten op een ervaren versterking als Rafael van der Vaart, of toch vast blijven houden aan de jeugd?

De media, de eigen aanhang, Frank de Boer en zelfs Ricardo van Rhijn gaven het aan: “Ajax mist ervaring.” John van den Brom deed er nog een schepje bovenop door aan te geven dat zijn AZ de wedstrijd tegen de Amsterdammers gewonnen heeft door het gebrek aan ervaring bij de tegenstander. Ajax mist iemand die al veel wedstrijden heeft gespeeld, een jongen die een wedstrijd kan lezen én kan dirigeren. De concurrentie heeft dit soort spelers namelijk wél, in de vorm van Andrés Guardado en Karim El Ahmadi.

In het verleden had Ajax types als Poulsen en Davids: mannen met een grote bek, die jonge gasten aanspreken als ze vervelende trekjes vertonen. Mannen die jongens als Kishna op de plek zetten. Spelers die een belangrijke rol in de kleedkamer kunnen vervullen. En, iets wat ook niet onderschat mag worden, spelers met een carrière waar de rest van de selectie tegenop kijkt. Voordat Poulsen naar Ajax kwam had hij al een x-aantal wedstrijden gespeeld voor Schalke 04, Sevilla, Juventus en Liverpool, een mooi rijtje clubs.

De deze zomer naar Ajax gehaalde Niki Zimling speelde echter zijn beste tijd in Nijmegen bij NEC en speelde even later niet veel bij Club Brugge en FSV Mainz 05. Niet de teams die Richedley Bazoer zou kiezen op zijn PlayStation. Zimling brengt tot nu toe niet wat Frank de Boer van tevoren gehoopt had en mag dus wel een inschattingsfout in het transferbeleid van Ajax genoemd worden.

Guardado en Engelaar

Twee andere uitstekende voorbeelden zijn PSV’er Andrés Guardado en FC Twente-speler Orlando Engelaar. Waar de een iedere wedstrijd luidruchtig wordt toegezongen, laaien de fluitconcerten al op als de ander zich alleen al klaarmaakt voor een warming up. Ervaren spelers zijn wat dat betreft alleen nog van waarde als zij het team beter maken, door de supporters worden geaccepteerd maar ook de ontwikkeling van talenten niet verstoren; drie punten waar bovengenoemde Niki Zimling hoogstwaarschijnlijk niet aan voldoet.

Wat dat betreft staan bij PSV en Feyenoord oudere, ervarener spelers dus momenteel hoger in de rangorde dan aankomende talenten. Bij Twente en Ajax gebeurt het tegenovergestelde: daar krijgen talenten eerder en vaker de kans dan de wat oudere jongens. Zo krijgt Bazoer momenteel de voorkeur boven Zimling, terwijl Renato Tapia Engelaar op de bank houdt. In hoeverre voegen ervaren spelers nog wat toe aan een selectie van een topclub (Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente)? Moeten ze wekelijks spelen, of is een prominente ‘kleedkamerrol’ al voldoende?

Wij als neutrale toeschouwer zien toch liever de ‘Bazoertjes’ van deze wereld. Een speler die ons, maar waarschijnlijk ook Frank de Boer en de rest van Nederland, verrast. Geen balletjes breed, geen zekerheid, maar verrassing. We kijken immers geen Serie A maar Eredivisie. Waar jong talent onze schoonheid is en de competitie kenmerkt.

Rafael en Wesley

Onlangs verscheen in de media dat Rafael van der Vaart vertrekt bij HSV. Het contract van de Nederlandse middenvelder loopt deze zomer af en zal niet worden verlengd. Maar is ‘Rafa’ nog een speler waar Ajax op het veld beter van wordt? Qua rust in het spel wel, maar dit zou wel ten koste gaan van een eventuele basisplaats van winteraankoop Daley Sinkgraven of aanstormend talent Jaïro Riedewald. Ik denk echter dat Sinkgraven op het voetballende gedeelte niet meer veel onderdoet ten opzichte van Van der Vaart.

En is Van der Vaart nog wel fit voor 34 Eredivisie-wedstrijden? Voor een prominente ‘kleedkamerrol’ kan Van der Vaart wel van belang zijn en alleen al wat dat betreft, moet Ajax toehappen. Maar stel dat een speler van het kaliber Wesley Sneijder, Nigel de Jong vrijkomt en aast op een vertrek bij diens club, dan moet Ajax toch voor die iets fittere spelers gaan. Daar zou Ajax wat aan hebben, binnen en buiten het veld.

Ervaren spelers zijn wat dat betreft alleen nog van waarde als zij het team beter maken, zelf fit zijn en door de supporters worden geaccepteerd maar ook de ontwikkeling van talenten niet in de weg staan. Ik heb het gevoel dat Wesley Sneijder en Nigel de Jong daardoor wat beter in het plaatje ‘ervaring’ passen dan Rafael van der Vaart.

Foto bovenaan: swen.co.