Column: Misplaatst WK 2022

Het WK van 2022 speelt zich waarschijnlijk af in de wintermaanden. Stan van den Steenhoven gruwelt ervan in zijn maandagcolumn. Clubs voelen zich benadeeld, maar dat is volgens hem niet het enige probleem van een winters WK.

In 2022 ben ik tweeëndertig. Er is nu nog niet zo heel veel bekend over hoe m’n leven er dan uit ziet, maar ik weet wel al dat ik tijdens m’n 33ste verjaardag vrienden kan uitnodigen voor een WK-wedstrijdje bij mij thuis.

Dat is heel raar: het WK tijdens m’n verjaardag. Vroeger wilde ik een keer mijn kinderfeestje in de zomer geven omdat we in december nooit naar buiten konden. Ik heb toen zes maanden op school elke dag m’n schouders moeten ophalen, als me werd gevraagd waar de uitnodiging bleef. Zo heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter zich de laatste maanden wellicht ook een beetje gevoeld. Wanneer is nou je WK?

M’n kinderfeestje in de zomer, het was leuk hoor. We konden opeens buiten eten, in de zon, en we gingen naar een plassengebied. Maar het had iets kunstmatigs, iets fakes, ondanks de lekkere temperaturen. Sommige dingen moet je laten zoals ze zijn, ook al kunnen ze op een ander moment van het jaar aangenamer zijn. Ik heb me tijdens dat kinderfeestje geen moment jarig gevoeld.

Het WK van 2022 wordt zeer waarschijnlijk in november en december gehouden, in plaats van in de zomer. Het fijne: in plaats van bloedverziekend heet, is het in Qatar dan ontiegelijk warm. Clubs over heel de wereld zijn hun internationals kwijt. Spelers worden midden in het seizoen om een topprestatie en vier weken toernooifocus gevraagd, terwijl ze met hun gedachten ook bij het wel en wee van hun club zijn.

Begrijpelijk dus dat het clubvoetbal zich in het gezicht gepoept voelt door de FIFA, dat Qatar gewoon had moeten uitlachen toen het zich beschikbaar stelde voor het WK Voetbal. “Bij jullie? Ben je niet goed? Daar zou een WK Zwemmen nog onverantwoord zijn door de hitte! Jullie kunnen nog geen bladzijde omslaan zonder een kletsnat bovenlijf te hebben.” Het gebeurde niet. Qatar kreeg het WK en nu voelen clubs zich terecht slachtoffer.

Het probleem is groter, voor de gewone burger, de voetbalkijker. Ik beperk me even tot ons, Nederlanders. Ik beperk me even tot mezelf. Nederland – Italië op m’n verjaardag. De straat op om de overwinning te vieren. Op je bek gaan omdat je in je enthousiasme vergeet dat de stoep spekglad is. Een oranje winterjas moeten kopen. De gemiste penalty van Wijnaldum twee weken later al terug zien in het jaaroverzicht van de NOS, als de klap nog niet eens verwerkt is. Veltman, Willems en de rest schaatsend over de Amsterdamse grachten, tijdens de huldiging. Misschien zelfs: een combinatie van WK- en Elfstedenkoorts. Die is dodelijk. Ik haat het WK van 2022 nu al. Als ik écht mijn verjaardag wil vieren tijdens het WK, dan vier ik het wel in de zomer.

Lees meer over Qatar: Waarom Qatar wereldkampioen kan worden in 2022

Foto bovenaan: hoteliermiddleeast.com