De stille dood van het Griekse voetbal

Olympiakos werd gisteravond als laatste Griekse club uitgeschakeld in Europa. Een dag eerder werd de Griekse competitie voor de derde keer dit seizoen stopgezet vanwege supportersgeweld. Ondertussen worden clubs uit de competitie gehaald vanwege geldproblemen en is het nationale team geen schim van het elftal dat in 2004 het EK won.

Ibrahim Afellay kijkt in de 65e minuut naar de zijlijn en ziet de vierde man wapperen met zijn bord. Nummer 6. De huurling van FC Barcelona sjokt naar de zijlijn, geeft invaller Konstantinos Fortounis een dubbele high five en gaat in de dug-out zitten. Het staat 1-1 en omdat zijn club Olympiakos vorige week in Dnipropetrovsk met 2-0 verloor van het lepe Dnipro, is het eigenlijk allemaal al gespeeld. In de negentigste minuut ziet Afellay zijn ploeggenoot Alejandro Domínguez nog een penalty raak schieten, maar twee minuten later gunt Dnipro-invaller Nikola Kalinic de Grieken zelfs een winst voor de eigen supporters niet. Hij omspeelt doelman Roberto en maakt de 2-2.

Afellay staat op en loopt naar de kleedkamer. Het Europese avontuur is voorbij en hij en zijn teamgenoten moeten weer terug naar de realiteit van de Griekse competitie, die momenteel stilstaat vanwege onophoudelijk supportersgeweld en steeds zwakker wordt door geldproblemen.

Hooliganisme

Feyenoord-AS Roma van gisteravond was een beladen wedstrijd, waarbij de spanningen hoog waren en supportersgeweld dreigde. In Griekenland zouden ze er om lachen. De Griekse Super League lag dit seizoen al twee keer eerder stil, in oktober na de dood van een supporter van derde divisieclub Ethnikos Piraeus en in januari nadat een scheidsrechter werd aangevallen door spelers die het niet eens waren met een beslissing. De harde kern van AEK Athene bestormde in december een gemeentegebouw om gemeenteraadsleden die tegen de bouw van een nieuw stadion waren in elkaar te slaan.

Terwijl de toeschouwersaantallen in de Griekse competitie blijven dalen, worden de hooligans gevaarlijker en gevaarlijker. De nieuwe Syriza-regering is het zat en ziet na een veldbestorming in de derby van Athene nog maar één optie: de competitie opnieuw staken. Pas wanneer de veiligheid weer gegarandeerd kan worden, zal er verder gevoetbald worden. Dit lijkt nog lang te kunnen duren…

Schulden

Het Olympiakos van Ibrahim Afellay werd sinds de eeuwwisseling slechts twee keer niet kampioen van Griekenland. De alleenheerser is dankzij eigenaar Vangelis Marinakis de enige club die nog wat geld heeft, maar waar het in het verleden nog beroemde spelers als Christian Karembeu (nu coach), Yaya Touré, Kevin Mirallas, Raúl Bravo, Albert Riera en Olof Mellberg binnen kon halen is het nu alleen nog in staat iemand als Afellay te huren. De enige echte topclub van Griekenland heeft nog wel geld, maar de competitie wordt steeds minder aantrekkelijk voor grote buitenlandse namen.

De rest van de Griekse clubs is samen met de gehele Griekse economie ingestort. OFI Kreta, waar Gennaro Gattuso aan het begin van dit seizoen nog coach was, kreeg tien punten in mindering omdat de salarissen niet meer betaald werden, Niki Volos vroeg zelfs faillissement aan. Die club gaat AEK Athene achterna, dat drie seizoenen terug hetzelfde deed en nu met een schone lei bezig is terug te klimmen naar de Griekse Super League. Ook Aris Thessaloníki ging recent failliet.

Panathinaikos, de tweede club van Griekenland, stelt niet veel meer voor. De afgegleden spitsen Marcus Berg en Mladen Petric vormen er net als vroeger bij HSV een duo, en Daniel Pranjic is er neergestreken. Een andere sterspeler is David Mendes da Silva, de 32-jarige oud-speler van AZ, Sparta, NAC Breda en Oranje. Ouasim Bouy, een aantal jaar terug nog een enorm talent bij Ajax, zit er op huurbasis overgekomen van Juventus op de bank. Het PAOK Thessaloníki van Hedwiges Maduro heeft ook geen cent te makken en draait op een verzameling goedkope veteranen.

Het nationale elftal

Opvallend is dat bij de Griekse top drie, Olympiakos, Panathinaikos en PAOK, toch vooral derderangs buitenlanders in de basis spelen en geen Grieken. Gisteravond waren Konstantinos Mitroglou en Dimitrios Siovas bijvoorbeeld de enige Grieken bij Olympiakos tot Fortounis erin kwam voor Afellay. De afgelopen jaren zijn Griekse talenten als Sotiris Ninis, Kyriakos Papadopoulos en Stefanos Kapino niet geworden wat er van ze verwacht werd. Alleen verdedigers Sokratis Papastathopoulos (Borussia Dortmund), Vasilis Torosidis, Konstantinos Manolas en José Holebas (alle drie AS Roma) doen mee in de Europese top.

Verdedigen, dat kunnen de Grieken wel, zoals we ook op het WK weer zagen. Met oude rotten Giorgos Karagounis (37), Kostas Katsouranis (34) en Theofanis Gekas (34) nog steeds in de selectie leunde het team van Fernando Santos angstvallig achterover en werd het in de groepsfase uitgeschakeld. Het elftal moet nodig hervormd worden, maar zonder grote talenten en met de 70-jarige Uruguayaan Sergio Markarian als bondscoach waait er nog niet echt een frisse wind. Drie van de vier kwalificatiewedstrijden voor het EK werden verloren. In 2004 won Griekenland dat toernooi nog…

Stille dood

Met de nog altijd chaotische economische situatie in het land, de steeds verder uit de hand lopende supportersexcessen en de kwalitatieve uitholling van de competitie is het Griekse voetbal op sterven na dood. Olympiakos wist vorig seizoen in de Champions League nog van een onthutsend zwak Manchester United te winnen, maar nu verlaat het bijna zonder dat iemand het door heeft de Europa League. Ze zullen wel weer kampioen worden en dus volgend seizoen weer Champions League spelen, maar hoge ogen zullen ze niet gooien.

Hoe het seizoen in Griekenland – het spannendste in jaren omdat Olympiakos ‘slechts’ zes punten voor staat op Panathinaikos – verder zal verlopen is een groot vraagteken. Voorlopig is nog niet bekend wanneer de competitie hervat wordt en wat voor maatregelen de regering wil nemen om de hooligans in toom te houden. Ook zijn er nog geen nieuwe Karagounissen, Zagorakissen en zelfs geen Charisteassen opgestaan om het nationale team weer toekomst te geven en blijven Griekse clubs financieel zeer zwak.

Ibrahim Afellay zal, als het opgerekte seizoen eindelijk afgelopen is, zijn koffers pakken en terug naar Barcelona vliegen. Hij speelt matig bij Olympiakos en zal wel niet aanmerking komen voor een plek bij de selectie. Afellays toekomst is minstens zo onzeker als die van zijn huidige club. Maar één ding is in ieder geval wel duidelijk: hij zal nooit meer teruggaan naar Griekenland.

Foto bovenaan: gazetta.gr.