Buitenkant Voet presenteert: Het Elftal van het Millennium

Nu we vijftien jaar onderweg zijn in dit millennium wordt het toch weleens tijd om te kijken wie nou de allerbeste voetballers van 2000 en later zijn geweest. Wij hebben een onafhankelijke vakjury samengesteld die voor eens en voor altijd, unaniem (nee hoor, er mag gediscussieerd worden) de elf beste spelers geselecteerd heeft.

Wij van Buitenkant Voet zijn allemaal in de twintig. Daardoor hebben we een grote handicap: we hebben Garrincha, Pelé, Cruijff, Beckenbauer en Maradona alleen op YouTube zien voetballen. De ultieme ambitie van elke voetbaljournalist, een lijst of elftal maken met daarin de beste voetballers ooit, waarvan iedereen dan zegt “hmm, ja, ik ben het er eigenlijk wel mee eens”, kunnen wij dan ook niet vervullen. Wie zijn wij om te zeggen dat Messi beter is dan Maradona? Er loopt trouwens ook niemand rond die al sinds het begin van de voetbalsport tot nu alles gezien heeft en het voetbal van vijftig jaar terug was ook bijna een andere sport dan het hedendaagse voetbal, dus zo’n lijst is voor iedereen een onmogelijke opgave. Ondanks deze bezwaren hebben wij in de jaren waarin wij op deze aarde ronddwalen ook heel wat geweldige voetballers meegemaakt.

Daarom hebben we besloten dat het nu, na vijftien jaar in dit millennium (wat worden we oud!), wel tijd is om een tussenbalans op te maken. Wie waren de beste voetballers van de moderne tijd? Daarvoor hebben we een jury samengesteld uit onze schrijvers: Ruben, Joost, Kevin, Stan, Johan, Cas en Enzio. Zij hebben alle zeven een 23-koppige selectie gemaakt en daaruit een elftal gesmeed. Vervolgens hebben we alle spelers punten gegeven, 1 punt voor geselecteerd worden en 2 punten voor een basisplaats, en al deze scores opgeteld. Ons elftal speelt natuurlijk in 4-3-3-formatie. De volledige lijst met scores vind je hier. En alle individuele juryrapporten kun je hier bewonderen.

Dit is het glorieuze, onovertroffen Elftal van het Millennium:

Buitenkantvoet_MilleniumElftal (2)

 

De spelers:

Edwin van der Sar

Aantal punten: 10
Land: Nederland
Geboren: 29-10-1970
Loopbaan: 1990-2011
Clubs in dit millennium: Juventus, Fulham, Manchester United.
Wie is dit ook alweer? Oh, slechts een legendarische doelman die in zijn tijd het doelmanschap net zo’n stap vooruit hielp als Manuel Neuer nu. Als voetballer had hij best in de Jupiler League meegekund. Als doelman kan hij zich echter meten met de allergrootsten uit de historie van de voetballerij (hebben we van horen zeggen).
Wat heeft hij gepresteerd? Vier jaar bij Fulham spelen terwijl niemand eigenlijk snapte dat hij bij zo’n flutploeg keepte, waarna hij vier keer Engels kampioen werd met United, een Champions League en een Wereldbeker voor clubs won, en nog twee FA Cups en vier Community Shields meepakte. Op zijn veertigste was hij nog steeds één van de beste keepers op aarde. Voor Oranje pakte hij belangrijke penalty’s op het EK van 2004, maar helaas was hij in 2010 al gestopt als international.
Waarom staat hij in dit elftal? De man die hem aan het begin van dit millennium verving bij Juventus, Gianluigi Buffon, mag in dit elftal vanaf de bank toekijken hoe Edwin van der Sar zijn doel schoonhoudt. Waar Buffon en Van der Sar allebei formidabele keepers zijn met geweldige reflexen en heel zelden op een foutje te betrappen zijn, was de man uit Voorhout ook nog eens lange tijd (vóór Neuer) hét voorbeeld van een meevoetballende keeper. En in tegenstelling tot Iker Casillas, die net als Buffon 6 punten kreeg van onze jury, was Van der Sar tot aan het einde van zijn loopbaan onomstreden eerste doelman en speelde hij zelden een zwakke wedstrijd.

 

Jaap Stam

Aantal punten: 7
Land: Nederland
Geboren: 17-07-1972
Loopbaan: 1992-2007
Clubs in dit millennium: Manchester United, Lazio, AC Milan, Ajax.
Wie is dit ook alweer? De man die er eigenlijk tijdens dit hele millennium als een soort bejaarde bijliep, maar waarvan je wist dat als je hem boos maakte, hij net als Liam Neeson in de Taken-films je zou vinden, en vermoorden. Een gevaarlijker verdediger heeft zelden op de Europese velden rondgelopen.
Wat heeft hij gepresteerd? Een basisplaats veroverd in een AC Milan met Alessandro Nesta en Paolo Maldini en zo deel uitgemaakt van één van de beste defensies die de wereld ooit gezien heeft. Helaas niet zo veel prijzen gewonnen als hij verdiende, in dit millennium alleen één Engelse landstitel, een Wereldbeker voor clubs, een Coppa Italia, een KNVB-beker en twee Johan Cruijff-schalen. Nog een prestatie van formaat: gestopt op een moment dat hij er ook echt nog wat van kon.
Waarom staat hij in dit elftal? Eigenlijk was Jaap Stam natuurlijk een centrale verdediger, en geen rechtsback. Maar, zoals ook vaak bij Milan het geval was, is zijn kwaliteit niet over het hoofd te zien en móet hij gewoon spelen. Dan is het maar op rechtsback, daar schatte onze jury hem alsnog hoger in dan Philipp Lahm (6 punten), Cafú (5), Lilian Thuram (4) en Gianluca Zambrotta (2). De verdedigende suprematie van Jaap Stam, fysiek onovertroffen en de meester van de tackle en sliding, versterkt ieder elftal.

 

Alessandro Nesta

Aantal punten: 8
Land: Italië
Geboren: 19-04-1976
Loopbaan: 1993-2014
Clubs in dit millennium: Lazio, AC Milan, Montreal Impact, Chennaiyin FC.
Wie is dit ook alweer? De sierlijkste verdediger van de moderne tijd. We schreven ooit in een ode aan hem: “Er is nog nooit een mens op aarde geweest die net zo gracieus en elegant over een voetbalveld kon sprinten als Alessandro Nesta. En dan die slidings… Zo mooi. De sliding is in principe één van de lelijkste dingen die je op een voetbalveld kunt zien, maar een enkeling kan er zulke mooie slidings uitgooien dat het meteen één van de mooiste dingen in het voetbal is. Nesta is zo’n enkeling.”
Wat heeft hij gepresteerd? Hij werd met Milan twee keer kampioen van Italië, won een Coppa Italia, drie Supercoppa’s, twee Champions Leagues, een WK en een zilveren medialle op het EK van 2000. Ook werd hij vier keer verkozen tot beste verdediger van de Serie A (in Italië hebben ze daar een prijs voor).
Waarom staat hij in dit elftal? Alleen jurylid Cas had Alessandro Nesta niet in zijn selectie opgenomen, dus hij is behoorlijk onomstreden. Deze magistrale veldheer heeft gedurende alle vijftien jaar van dit millennium zijn klasse getoond, het enige jammere is dat hij in India nog even zijn zakken is gaan vullen. Het is hem echter vergeven, een man van zijn klasse kan eigenlijk niets doen om zijn eigen legendarische status teniet te doen.

 

Paolo Maldini

Aantal punten: 12
Land: Italië
Geboren: 26-06-1968
Loopbaan: 1984-2009
Clubs in dit millennium: AC Milan.
Wie is dit ook alweer? Eigenlijk is dit een man uit een andere tijd. Toen hij in 1984 begon aan zijn voetballoopbaan was Johan Cruijff net gestopt. Toen dit millennium begon voetbalde Paolo Maldini al 16 jaar in het eerste van AC Milan. Dat hij nooit voor een andere club koos is ook iets wat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Toch was Paolo Maldini ook in de moderne tijd nog een geweldenaar, een geboren leider die de bewondering van al zijn tegenstanders genoot.
Wat heeft hij gepresteerd? Aan zijn ellenlange erelijst voegde Il Capitano in dit millennium nog één Italiaanse titel, een Coppa Italia, een Supercoppa, twee Champions Leagues, een Wereldbeker voor clubs en een persoonlijke prijs van beste verdediger van Italië toe. Zijn rugnummer 3 wordt niet meer gebruikt door de club, totdat zijn zoon Cristian, die nu 18 is en in de Milan-jeugd speelt, ooit doorbreekt.
Waarom staat hij in dit elftal? Dat hoeven we eigenlijk niet eens uit te leggen. Alleen de altijd onnavolgbare Cas had Maldini niet in zijn basiself en selectie opgenomen. Deze man is één van de grootste legendes uit de voetbalhistorie en dat hij een gedeelte van zijn loopbaan in dit millennium heeft ‘doorgebracht’ is een voorrecht voor alle twintigers die hem nog hebben zien voetballen. Maldini kon een verdediging perfect neerzetten, was zelfs tussen spelers als Alessandro Nesta, Jaap Stam en Cafú nog de onbetwiste leider en was vrijwel onverslaanbaar in man tot man-duels.

 

Roberto Carlos

Aantal punten: 10
Land: Brazilië.
Geboren: 10-04-1973
Loopbaan: 1990-2013
Clubs in dit millennium: Real Madrid, Fenerbahçe, Corinthians, Anzhi Makhachkala.
Wie is dit ook alweer? De complete linksback, en een beetje meer. Roberto Carlos was samen met zijn landgenoot Cafú verantwoordelijk voor het ontstaan van de aanvallende back, die je nu in bijna elk team rond ziet lopen. De kleine Braziliaan maakte rushes langs de zijlijn die aan het begin van dit millennium nog niet eerder vertoond waren. Een ander wapen dat Roberto Carlos tot een unieke linksback maakte was zijn vrije trap, zelden vuurde iemand hardere kanonskogels op het doel af dan hij.
Wat heeft hij gepresteerd? Hij won drie Spaanse landstitels, een Champions League, een WK, twee Wereldbekers voor clubs en twee Turkse supercups. Verder revolutioneerde hij de linksbackpositie én de kunst van het vrije trappen nemen met zijn beroemde ventieltrap.
Waarom staat hij in dit elftal? Omdat er simpelweg geen linksback is met zo veel uiteenlopende kwaliteiten als Roberto Carlos. Hij heeft een voorbeeld gesteld voor de komende generaties vleugelverdedigers en is een icoon bij Real Madrid en het Braziliaanse elftal. Onze jury waardeerde dit alles met 10 punten, een vorstelijke score voor een vorstelijke verdediger.

 

Zinédine Zidane

Aantal punten: 12
Land: Frankrijk
Geboren: 23-05-1972
Loopbaan: 1988-2006
Clubs in dit millennium: Juventus, Real Madrid.
Wie is dit ook alweer? Zizou, de Franse magiër op het middenveld die jarenlang onbetwist de beste voetballer op aarde was. Zijn fabuleuze balcontrole, geweldige inzicht en passing, zijn vermogen om belangrijke (en vaak ook heel mooie) goals te maken en zijn leiderschap in het veld zorgen ervoor dat Zinedine Zidane een levende legende is in Frankrijk, Spanje, en eigenlijk de hele wereld.
Wat heeft hij gepresteerd? De Algerijnse Fransman heeft in de zes jaartjes dat hij in dit millennium meedeed aardig wat geoogst: een Europees kampioenschap, een Champions League, een Spaanse titel, twee Spaanse Supercups en twee Ballon d’Ors. Ook scoorde hij talloze wondergoals en leidde hij het oude Frankrijk met een laatste paar geniale wedstrijden naar de WK-finale van 2006. Die voor Zidane in rouw eindigde.
Waarom staat hij in dit elftal? Omdat hij één van de beste voetballers ooit is misschien? En zeker de beste middenvelder van dit millennium, vandaar dat hij ook het hoogste aantal punten kreeg in zijn linie. Net als bij Maldini had alleen Cas hem niet in zijn selectie opgenomen. Maar in dit Millennium Elftal heeft Zizou altijd een basisplaats.

 

Andrea Pirlo

Aantal punten: 10
Land: Italië
Geboren: 19-05-1979
Loopbaan: 1994-heden
Clubs in dit millennium: Internazionale, Reggina, Brescia, AC Milan, Juventus.
Wie is dit ook alweer? Andrea Pirlo is met geen andere voetballer te vergelijken. De man die achteloosheid tot een kunst verheft speelt in zijn eigen competitie, speelt bijna een hele eigen sport. De passing en het inzicht van dit genie zijn ongeëvenaard, terwijl hij ook nog eens een vrije trappen-meester is en elke wedstrijd een marathon loopt (ook al heb je dat haast niet door). Andrea Pirlo loopt zo slim dat hij nooit hoeft te sprinten en raakt de bal zo effectief dat hij amper kracht hoeft te zetten. Het ultieme bewijs dat voetbal ook wel degelijk een denksport is.
Wat heeft hij gepresteerd? Hij voetbalde zichzelf de geschiedenis in als één van de uniekste voetballers ooit, liet een geweldige baard groeien en beheert ondertussen ook nog een wijngaarde. Zijn prijzenkast is bijna net zo vol als zijn wijnrek: Pirlo werd dit millennium vijf keer kampioen van Italië, was de laatste drie seizoenen Italiaans Voetballer van het Jaar, won twee Champions Leagues, een Wereldbeker voor clubs en kroonde zichzelf in 2006 natuurlijk tot Wereldkampioen.
Waarom staat hij in dit elftal? Omdat hij 10 punten kreeg van onze jury, maar ook omdat Andrea Pirlo zijn gelijke niet kent. Zidane was de completere voetballer, maar Pirlo verheft de kwaliteiten die hij beheerst tot een absolute kunst en bereikt bijna perfectie. Ook is hij op zijn 35e nog lang niet uitgeblust en lijkt hij net als één van zijn wijnen met het jaar beter te worden.

 

Steven Gerrard

Aantal punten: 8
Land: Engeland
Geboren: 30-05-1980
Loopbaan: 1998-heden
Clubs in dit millennium: Liverpool.
Wie is dit ook alweer? De trotse bezitter van een tegenwoordig zeldzame clubliefde, ook al gaat hij na dit seizoen bij Los Angeles Galaxy nog even genieten van een welverdiend prepensioen. In zijn gloriedagen was Gerrard de complete middenvelder, een box-to-box-middenvelder 2.0. Hij was keihard in de tackle, had een loepzuivere pass in de benen, een prachtige balcontrole en natuurlijk zijn levensgevaarlijke traptechniek. Op alle posities op het middenveld kon hij de uitblinker zijn en het feit dat hij al jaren de absolute leider is bij Liverpool komt ook nog eens in de lange lijst van zijn vele kwaliteiten te staan.
Wat heeft hij gepresteerd? De grote pijn van Steven Gerrard is dat hij met zijn geliefde Liverpool nooit Engels kampioen is geworden en met Engeland op geen enkel groot toernooi indruk kon maken. Toch won hij een Champions League, een UEFA Cup, twee FA Cups en drie League Cups. Ook was hij nog een keer verliezend CL-finalist en werd hij in 2009 verkozen tot Voetballer van het Jaar in Engeland.
Waarom staat hij in dit elftal? De jury gaf hem net één punt meer dan Ronaldinho en Andrés Iniesta. Daarom is Gerrards basisplaats wellicht de meest bediscussieerbare van allemaal. Toch is Gerrard altijd van meer markten thuis geweest dan de twee FC Barcelona-legendes en is hij van 2000 tot nu constant een absolute topspeler geweest.

 

Lionel Messi

Aantal punten: 12
Land: Argentinië
Geboren: 24-06-1987
Loopbaan: 2004-heden
Clubs in dit millennium: FC Barcelona.
Wie is dit ook alweer? Mogelijk de beste voetballer die ooit over de aarde heeft gedribbeld. Met de bal aan de voet is Messi beter dan wie dan ook, ook heeft hij een heerlijk inzicht en scoort hij immens veel doelpunten. De perfecte voetballer bestaat niet, maar deze Argentijn komt wel akelig dichtbij. De man zonder ook maar één enkele sterallure met een oneindige liefde voor de bal is de ultieme overwinning voor de voetbalromantiek: al die sterren, met hun dure auto’s en stoere praatjes, worden overschaduwd door een schuchter klein mannetje met maar één wens, voetballen.
Wat heeft hij gepresteerd? Afgelopen zomer had hij de enige prijs kunnen winnen die hij nog mist: de Wereldbeker. Vier Ballon d’Ors, drie Champions Leagues, een Olympische gouden medaille, zes Spaanse landskampioenschappen, twee Copa del Reys, een Speler van het Toernooi-prijs op een WK en talloze topscorersprijzen en doelpuntenrecords zijn al binnen. Momenteel staat hij op 385 goals en 169 assists in 453 officiële wedstrijden.
Waarom staat hij in dit elftal? Omdat hij de allerbeste is. De strijd met Cristiano Ronaldo is eeuwig en zal zelfs over honderd jaar nog gevoerd worden door de geschiedschrijvers, maar kijkend naar puur, zuiver en door een hogere macht gegeven talent is Lionel Messi zonder twijfel de beste van dit millennium.

 

Zlatan Ibrahimovic

Aantal punten: 8
Land: Zweden
Geboren: 03-10-1981
Loopbaan: 1999-heden
Clubs in dit millennium: Malmö FF, Ajax, Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain.
Wie is dit ook alweer? De Eric Cantona van dit voetbaltijdperk. Niemand heeft ons dit millennium zo veel prachtige uitspraken en hilarische momenten bezorgd als Zlatan Ibrahimovic. Bovendien is hij ook nog eens een weergaloze spits, die als geen ander een grote fysieke kracht koppelt aan een techniek om van te watertanden. Zlatan is een handenbinder, aanspeelpunt, doelpuntenmachine, artiest en bovenal: Zlatan.
Wat heeft hij gepresteerd? Zlatan werd vier keer kampioen van Italië, twee keer van Nederland en twee keer van Frankrijk. Hij werd ook tien keer in zijn loopbaan verkozen tot Speler van het Jaar in het land waar hij speelde, won een Wereldbeker voor clubs en werd vier keer topschutter van zijn competitie. Hij won ook een KNVB-beker, niet te vergeten. En oh ja, hij heeft in Zweden zijn eigen werkwoord, ‘Zlatanner’, wat zoiets betekent als ‘iets geweldigs presteren’.
Waarom staat hij in dit elftal? Messi en Ronaldo zijn onomstreden basisklanten, maar voor de positie van centrale spits was het nog even spannend. Thierry Henry (6 punten) en Ronaldo (5) zijn natuurlijk ook geen misselijke jongens, maar er is nou eenmaal toch echt maar één Zlatan. Over alle vijftien jaar van dit millennium bekeken is Zlatan inderdaad de man die in al die jaren geweldig presteerde.

 

Cristiano Ronaldo 

Aantal punten: 14
Land: Portugal
Geboren: 05-02-1985
Loopbaan: 2001-heden
Clubs in dit millennium: Sporting Lissabon, Manchester United, Real Madrid.
Wie is dit ook alweer? De Voetballer van 2014. En 2013. En 2008. Ook de Voetballer van dit Millennium? Dat laten we even in het midden (hoewel we het stiekem al in het Messi-stukje, dat Ronaldo-fanboys toch niet lezen, besproken hebben). Wat we niet in het midden hoeven te laten zijn de feiten: Ronaldo is een bizarre doelpuntenmachine, één van de fitste atleten ooit, vrij zelfverzekerd, razendsnel, explosief, technisch vaardig en hij heeft ook nog eens een geweldige traptechniek. Dit is een supervoetballer, misschien qua aangeboren talent niet de allerbeste, maar wel de man die er de meeste trainingsuren in heeft zitten en dodelijk effectief is.
Wat heeft hij gepresteerd? Drie Ballon d’Ors dus, acht topscorerstitels in zijn competitie, waarvan drie keer topscorer in Europa, Voetballer van het Jaar in Spanje en Engeland. Dat zijn alleen nog de persoonlijke onderscheidingen. In teamverband won hij twee Champions Leagues, twee Wereldbekers voor clubs, drie Engelse titels, één Spaanse titel, een FA Cup, twee League Cups, twee Copa del Reys, twee Community Shields, een Spaanse Supercup en een tweede plaats op het EK van 2004. In 570 officiële wedstrijden scoorde hij 406 goals en gaf hij 163 assists.
Waarom staat hij in dit elftal? Met de maximale 14 punten, als enige van alle spelers, is er geen twijfel over de basisplaats van Cristiano Ronaldo. Een legendarische speler als hij is een Galáctico onder de Galáctico’s en dus ook een ster in dit sterrenteam.

 

De wisselspelers:

Doel: Iker Casillas, Gianluigi Buffon
Verdediging: Fabio Cannavaro, John Terry, Philipp Lahm, Carles Puyol
Middenveld: Ronaldinho, Andres Iniesta, Xavi Hernandez
Aanval: Thierry Henry, Ronaldo, Arjen Robben

Alle afbeeldingen in dit artikel werden gemaakt door Teon Beijl