De 6 mogelijke scenario’s van Lionel Messi

Het rommelt bij FC Barcelona. Lionel Messi lijkt niet helemaal tevreden te zijn, voert strijd met coach Luis Enrique en vertrekt misschien wel bij de club waarmee hij prijs na prijs heeft gewonnen. Er zijn veel geruchten, wij bekijken zes mogelijke scenario’s voor het vervolg van zijn carrière.  

Lionel Messi, hij speelt al bij FC Barcelona sinds hij 13 jaar is. Als klein jongetje verruilde hij Argentinië voor Europa. Hij dribbelt, hij scoort, hij juicht en laat juichen. Als hij op het veld staat ziet hij eruit als dat kleine jongetje dat zijn droom aan het waarmaken is. Hij is gelukkig als hij de bal heeft, en soms zelfs nog verbaasd over zijn eigen talent. Frank Rijkaard liet hem debuteren, van rechtsbuiten veranderde hij in een veelscorende spits. Week na week bleef hij scoren, record na record werd verbroken. Hij is één van de twee, samen staan ze op eenzame hoogte. Die andere, Ronaldo, blijft presteren, maar Messi lijkt na elf seizoenen minder gelukkig. Zolang Luis Enrique zijn trainer is, is er de vraag of Messi blijft of misschien wel vertrekt. Is het mogelijk dat één van de beste voetballers aller tijden zijn geliefde Barça verlaat? In deze rubriek beschrijven we zes mogelijke wegen van Lionel Messi.

1. Manchester City

Messi en Agüero, het zijn vriendjes die vrienden zijn gebleven. Vanaf de junioren speelden ze bij elkaar in het Argentijnse elftal. Tijdens interlands slapen ze op dezelfde kamer, ze hebben hetzelfde slaapritme, hetzelfde ochtendhumeur en naast hun kussen ligt dezelfde knuffel. Op het veld is het een bijzonder duo, twee voetballers die elke tegenstander kansloos laten. Manchester City is die rijke club die de hoogste transferbedragen ooit betaalt. Er wordt gediscussieerd over Financial Fair Play, clubliefde en of de Argentijn wel past in een fysiek sterke competitie. Messi is gewoon blij dat hij met z’n maatje mag voetballen, en de fans zijn trots op hun nieuwe held.

2. Chelsea

Mourinho was bij Real Madrid misschien wel de verkeerde coach bij de verkeerde club. Wat hij met andere clubs wel bereikte, lukte hem in Spanje niet. Hij won geen Champions League, maar speelde wel El Clásico. Tijdens de wedstrijden tussen Real Madrid en Barcelona heeft hij vijanden gemaakt en is hij midden in de oorlog verliefd geworden. Mourinho is een tolk, een succescoach, een winnaar, een slechte verliezer, een personality en een mopperkont, maar bovenal is José een liefhebber van het spelletje van Lionel Messi. Met sms’jes probeerde hij hem over te halen om voor Chealsea te voetballen, tijdens hun eerste ontmoeting overtuigde Messi zijn nieuwe coach om aanvallender te gaan voetballen.

3. Real Madrid

Hij zal worden gezien als verrader van Catalonië, maar Messi blijft kalm. Hij werd aangespeeld door Xavi en Iniesta, hij werd op handen gedragen en hij won drie keer de Champions League. Nu zit hij tegenover Ronaldo in de kleedkamer, hij kijkt en hij zwijgt. Hij kijkt naar het gespierde lichaam van de Portugees en denkt bij zichzelf: “Hé, dat zou ik ook wel willen”. Ze werden neergezet als grootste vijanden, en nu lopen ze in hetzelfde shirt op hetzelfde veld. Als de Portugees het krachthonk in gaat, kijkt Messi door een kleine kier spiekend de ruimte in. Gewoon om te leren. En als Messi na de training met de bal aan het spelen is, kijkt Ronaldo, half verscholen in de bosjes, bewonderend toe. Gewoon om te genieten.

4. FC Barcelona

FC Barcelona is Camp Nou, Catalonië en Blauw-Rood gestreept. Barcelona is meer dan een club, Barcelona is Lionel Messi. Het is de ploeg die in het hart zit van de Argentijn, en er nooit meer uit wil. Na een minder seizoen zal er een andere trainer komen, en Messi zal gevraag worden een favoriet aan te wijzen. Wie er trainer wordt maakt niet veel uit, als Messi maar gelukkig is. En dat is hij, de Argentijn zal weer gaan scoren, en zijn doelpuntenaantal breidt zich verder uit. Messi wordt net als Puyol, Xavi en Iniesta de Ger Senden van Barcelona. Zijn leven lang blijft hij trouw aan de club waar het voor hem begon. Ook al worden in zijn laatste jaren het aantal doelpunten minder, het blijft een genot om naar te kijken.

5. FC Bayern München

De Bundesliga heeft iets aantrekkelijks. Tussen de looptrainingen door is er ruimte voor vermaak, tussen de hard werkende atleten is ruimte voor een artiest. Toen Messi en zijn vriendin verhalen hoorden over het Oktoberfest werden ze meteen enthousiast. Ze zijn direct lederhozen gaan passen, en thuis een hele week gaan oefenen. Terwijl veel coaches in het Duits schreeuwend langs de zijlijn staan, denkt Pep Guardiola na over een nieuwe tactiek. Een tactiek met een nieuwe positie voor Messi, centraal op het middenveld. De speler die het doelpuntenrecord van oud Bayern-spits Gerd Müller afpakte, laat in München zien hoe prachtig een assist kan zijn.

6. Geheimzinnig einde

“Ik heb genoten om voetballer te zijn, ik hoop dat jullie er ook van hebben genoten.” Met een korte speech zal Messi afscheid nemen van het profvoetbal. Hij vond het wel genoeg geweest, hij heeft het publiek en zijn medespelers gegeven wat hij wilde geven. Hij heeft gevoetbald zoals hij het bedoelde. Na een prachtige carrière, maar nog zonder Wereldtitel zal één van de beste voetballers aller tijden stoppen met voetbal. Niemand zag aankomen dat hij net als Eric Cantona kiest voor een abrupt einde. Voor Lionel geen ambitie om een rol te spelen in een film, hij wordt geen trainer of televisie-analist. Anoniem staat hij elke zaterdagmiddag hangend tegen een hek te kijken bij pupillenvoetbal, hoe hij zijn dagen verder doorbrengt blijft zijn geheim.

Foto bovenaan: latinpost.com.