Nóg makkelijker kan de FIFA het niet maken

In ‘Balletje opgooien’ probeert Ruben van Vliet je elke twee weken aan het denken te zetten. Dit kan zijn door tegen de spreekwoordelijke stroom in te roeien, of een onderbelicht onderwerp te bespreken. Deze keer gaat het over transfer van jeugdspelers en het transferverbod van FC Barcelona.

FC Barcelona is al een aantal maanden in het nieuws vanwege een transferverbod. Het is een beetje een welles-nietes-verhaal, want het verbod werd opgelegd, vervolgens opgeschort, maar eind 2014 toch gehandhaafd. De reden? De Catalaanse club heeft FIFA-regels overtreden bij het aantrekken van tien jeugdspelers.

De jeugdopleiding van FC Barcelona is wereldberoemd. Jonge jongetjes komen uit allerlei uithoeken van de wereld om op La Masía opgeleid te worden tot Nieuwe Messi, Nieuwe Xavi of misschien wel Nieuwe Puyol. Jarenlang gaat dat al goed. Maar bij transfers van dromende toptalenten tussen 2009 en 2013 ging het dus tot tien keer toe mis, aldus de beroepscommissie van de wereldvoetbalbond.

In de reglementen van de FIFA staat duidelijk in artikel 19 dat je geen spelers van onder de achttien jaar uit het buitenland mag halen. Dat klinkt wel erg rigoureus, dus zijn er drie uitzonderingen:

1. De ouders van de speler verhuizen om redenen die niets met voetbal te maken hebben naar het land van de ‘kopende club’
2. De speler is tussen de 16 en 18 jaar oud, en de transfer vindt plaats binnen de grenzen van de EU of de EEA, maar dan moet de ‘kopende club’ wel aan vier voorwaarden voordoen, namelijk goede voetbaleducatie, goede ‘gewone’ educatie, goede zorg en voor alle drie die zaken moet bewijs geleverd worden aan de nationale voetbalbond.
3. De speler woont in een aangrenzend land, maar niet verder dan vijftig kilometer van die grens. Ook moet de ‘kopende club’ binnen vijftig kilometer van diezelfde grens gehuisvest zijn. Kortom, een speler mag niet verder dan 100 kilometer van de ‘kopende club’ wonen.

Als je dus als club een speler wil halen die nog geen achttien is, biedt de FIFA je enkele ontsnappingsmogelijkheden. Optie 1 is vrij simpel. Je biedt de papa en/of de mama van een gewilde jeugdspeler gewoon een baan aan. En vervolgens is dan het verhaal dat de ouders naar een ander land verhuizen, zoonlief meegaat en ‘toevallig’ terecht kan bij de club. Zoals met Ajax-talent Gyliano van Velzen gebeurde.

Optie 2 is iets lastiger, omdat dit lastiger is te toetsen. Wat is goede zorg? Een gastgezin? Goede educatie zit meestal bij de aanbieding inbegrepen, een beetje verstandige profclub combineert een jeugdopleiding met een ‘gewone’ opleiding. De goede voetbaleducatie moet voor een club als FC Barcelona niet heel lastig zijn, zou je zeggen.

Voor de laatste optie moet je even naar Eindhoven bellen. Om de destijds 13-jarige Zakaria Bakkali naar PSV te halen, verzint de club een list. Officieel is de afstand tussen De Herdgang en Luik 123 kilometer, maar door in plaats van een routeplanner GPS-gegevens te gebruiken valt de afstand plotseling binnen de grens van 100 kilometer.

Kortom, het is niet heel moeilijk om je aan de FIFA-regels te houden, dankzij de uitzonderingen die de voetbalbond zelf heeft opgesteld. Toch wist FC Barcelona de regels tot tien keer toe te overtreden, en dan verdien je het ook om gestraft te worden.

Foto bovenaan: Voormalig Ajax-talent Bobby Adekanye is volgens Marca één van de jeugdtransfers waarbij de FIFA-regels werden overtreden. (Foto: Mundodeportivo.com)