Alleen de Eredivisie kan Freddy Adu redden

Hoe een beloftevolle carrière in het slop kan geraken? Vraag het Freddy Adu, en hij vertelt hoe je van voormalige ‘nieuwe Pelé’ naar worst case scenario voor Martin Ødegaard kan gaan. Maar er is nog hoop voor Adu, en die hoop heet de Eredivisie.

D.C United, Real Salt Lake, Benfica, AS Monaco, Belenenses, Aris, Rizespor, Philadelphia Union, Bahia en Jagodina… Het is een lijstje waar Matthijs van Nieuwkerk wellicht nog over zou struikelen; nee, de carrière van Freddy Adu is niet bepaald geworden wat hij (en wij) ervan hadden gehoopt. Eind vorig jaar werd hij, onverrichter zake, op straat gezet door zijn laatste werkgever, FK Jagodina uit Servië.

Lees meer over hoe Adu’s loopbaan mislukte: The Curious Case of Freddy Adu

Hij heeft flink wat uithoeken van de wereld gezien. De gemiddelde Amerikaan kan Griekenland of Portugal amper aanwijzen op de landkaart, maar Freddy Adu heeft er gewoon rondgehobbeld op voetbalveldjes. Desalniettemin heeft hij er uiteindelijk net zo veel aan gehad als zijn topografisch gehandicapte landgenoten: niks. Adu is nu 25 jaar en van zijn immense belofte is inmiddels evenveel over als van een ijsklontje na tien minuten onder een warmtelamp.

Einde carrière?

Nee! Er is nog hoop, en die hoop kan hij putten uit, bijvoorbeeld, Graziano Pellè en Bartholomew Ogbeche.

Wie had verwacht dat Pellè, van wie werd gedacht dat ie alleen scorend vermogen had bij de vrouwtjes, zo’n knallende kickstart aan zijn loopbaan zou geven in De Kuip? Wie geloofde erin dat Ogbeche, iemand zonder memorabele prestaties bij Alavés, Cádiz, Kavala en Middlesbrough, zo zou aarden bij Cambuur? Het getuigt van de rehabiliterende invloed die de Eredivisie kan hebben op een in het slop geraakte carrière.

Ik was dan ook hoopvol toen Adu afgelopen zomer op proef kwam bij AZ. De perfecte plek om zichzelf terug te vinden, dacht ik. De clubleiding van de Alkmaarders dacht er anders over, maar ik blijf erbij: áls Adu zijn loopbaan ergens op de rit kan krijgen, is het in Nederland. Clubs in de Eredivisie zijn in staat om buiten het veld alle randvoorwaarden te scheppen waarbinnen een voetballer optimaal kan functioneren. Óp het veld bieden overwegend positieve speelwijzen en de, mwah, niet altijd even imposante verdedigende tegenstand aanvallers de gelegenheid om te excelleren en vertrouwen te tanken.

Ik hoop dan ook écht dat er een Nederlandse club is die een move gaat maken voor Freddy Adu. Heerenveen, Cambuur, desnoods NAC Breda. Geef Adu nog één laatste kans om zijn talent te hervinden, daar heeft niet alleen hij, maar ook de voetballiefhebber recht op.

Foto bovenaan: mlssoccer.com.