Column: De speciale dag van Carver

John Carver is na het vertrek van Alan Pardew interim-manager van Newcastle United. Zaterdag beleefde hij de dag van zijn leven: hij stond langs de lijn met Chelsea-manager José Mourinho. Stan van den Steenhoven was er in gedachten bij.

Daar heb je hem. Mourinho betreedt met karakteristieke stalen smoel het veld van Stamford Bridge en schudt vlug de hand van wie hij de naam niet weet en nooit heeft geweten. Waar is de hoofdtrainer, zag je hem zich afvragen.

John Carver, interim-manager van Newcastle United, gaf al ruim voor de wedstrijd tegen Chelsea op een persconferentie aan hoe bijzonder hij het vond dat hij zaterdag tegelijk met Mourinho langs het veld zou staan. In de studio van Fox Sports deden ze er grappig over. Toine van Peperstraten, die zelf al een jaar wordt uitgelachen om zijn emotionele afscheid bij Studio Sport, hield breed grijnzend weinig keuzes over voor analyticus Arnold Bruggink: dit was een domme uitspraak. “Als je trainer van Newcastle wilt worden, moet je dit soort dingen niet zeggen”, antwoordde die braaf.

Er werd voorbij gegaan aan de droom van Carver. Vier jaar had hij naast Alan Pardew op de bank gezeten en zijn mond moeten houden tijdens wedstrijden. Vier jaar lang was hij degene geweest die de hoofdtrainer van de tegenpartij nog een hand wilde geven, als die al lang en breed weer in de kleedkamer was. Tientallen keren had Pardew hem op een doordeweekse training gevraagd waarom de pionnetjes nog niet waren uitgezet.

Pardew had het moment om naar Crystal Palace over te stappen niet beter kunnen kiezen: de week voor Chelsea-uit. Nu stond Carver aan het roer van Newcastle en zou hij ook iemand zijn, nu zou hij Mourinho de hand mogen schudden en tijdens de persconferentie na de wedstrijd naast hem mogen zitten. Het schudden van de hand van Mourinho: hij had het de afgelopen vijf slapeloze nachten al vierhonderdzessendertig keer gedaan.

Twee tellen na de handshake was Mourinho het moment vergeten dat John Carver zijn hele loopbaan en leven met zich mee zou dragen. Newcastle was een helft lang veel beter dan Chelsea. Er was één man in het stadion die er, op papier, eindverantwoordelijk voor was en dat was Carver. Hij heeft het niet geweten. Hij zat tevreden in zijn trainersstoel, van waaruit hij, als hij iets naar voren boog, Mourinho nét kon zien.

Foto bovenaan: Newcastle United-trainer John Carver met zijn grote held José Mourinho (Bron: Themag.co.uk)