Een Nederlands Wembley, omdat het kán

Het zal sowieso lastig worden om een net zo legendarisch stadion als Wembley te krijgen

Het zal sowieso lastig worden om een net zo legendarisch stadion als Wembley te krijgen

Eén van de bekendste voetbalstadions ter wereld is ongetwijfeld Wembley Stadium in Londen. Fans van onder anderen Rolling Stones, Muse, Metallica en Green Day hebben er schitterende concerten mee mogen maken. Maar Wembley is natuurlijk ook het stadion van de laatste profwedstrijd van Edwin van der Sar. En van de schitterende Duitse broederstrijd in de Champions League-finale vorig seizoen. Wat als Nederland ook zo’n mooi stadion krijgt? Een bouwwerk waar de ene zondag Coldplay een show weggeeft en een paar dagen later ons Oranje aantreedt tegen Italië.

Nee, begin nu niet meteen te blèren dat we daar geen geld voor hebben. Geld is er altijd wel ergens. Zuid-Afrika kan een WK organiseren, Real Madrid kan Gareth Bale kopen en onze regering koopt de Joint Strike Fighter. En het Nationale Stadion kan veel meer geld opbrengen dat het gekost heeft. Het moet uiteraard voetbal als prioriteit hebben, maar een band als U2 komt toch liever in een stadion optreden met een goede akoestiek die in de Amsterdam ArenA toch echt ontbreekt.

De discussie waar het Nederlands Elftal moet spelen, zou in één klap verstommen door de bouw van een Nationaal Stadion. Niet elke Feyenoorder en PSV’er durft het toe te geven, maar stiekem doet het toch pijn dat Oranje de meerderheid van haar thuiswedstrijden in het stadion van de huidige landskampioen speelt. Het stadion zou, net als Wembley voor Engeland, als thuisbasis kunnen fungeren voor het nationale voetbalelftal. En het zou de kansen op de organisatie van een EK of zelfs WK iets vergroten, mits de FIFA zich te zijner tijd niet meer laat leiden door geld en macht.

Ook andere wedstrijden die nu nog verdeeld zijn over de twee grootste stadions van Nederland, kunnen naar het Nationaal Stadion. De bekerfinale zou niet meer in de Kuip hoeven, en de Johan Cruijff Schaal zou ook naar neutraal terrein kunnen verhuizen. De finale van de play-offs om Europees voetbal kan ook meteen wat opgewaardeerd worden. Twee ploegen strijden op neutraal terrein over één finalewedstrijd om één ticket voor de Europa League. Om, naar Engels voorbeeld, ook de finale van de play-offs om promotie/degradatie in het stadion te laten spelen, is misschien wat overmoedig, gezien de geringe belangstelling voor dat niveau.

Ben je al enthousiast? Of zit je nog met praktische bezwaren? Waar moet het stadion bijvoorbeeld komen? Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en alle andere steden die al een stadion hebben, vallen af. Het stadion moet neutraal zijn, de bijbehorende neutrale locatie moet het liefst ook centraal liggen. Almere zou, ondanks de aversie van vele mensen tegen de stad, een optie kunnen zijn. De capaciteit is een nog iets lastiger punt. De bekerfinale FC Utrecht – AZ kent minder belangstelling dan een wedstrijd tussen Nederland en Italië. Mijn hoop is gevestigd op studenten van de technische universiteiten in dit land (en daarbuiten). Zij kunnen vast wel een bouwwerk ontwerpen met een variabele capaciteit.

Kortom, een Nationaal Stadion is zeker wel mogelijk. Ook landen als Portugal (minder inwoners) en Polen (minder voetbalgek) hebben er één. Denk aan alle historische wedstrijden die er gespeeld zullen worden, en alle legendarische concerten die er gegeven zullen worden. Een Nederlands Wembley is het overwegen waard.