Nog even over die ouwe imbeciel die Cristiano Ronaldo ‘imiteerde’

sepp-blatter-ronaldo-mistake-comparison-messi-better-player-golden-ball-fifa-president-gaffe

Het was een moment van totale akwardheid. Ernaar kijken voelde als kijken naar je zoekresultaten op Google Images nadat je ‘awkward family photos’ ingetypt hebt. Of kijken naar Hans van Breukelen die probeert te doen alsof iemand nog een fuck om zijn mening geeft. Je wil het niet zien, maar je blijft kijken. Met het plaatsvervangende schaamrood op je kaken. Als je het nu nog steeds niet gezien hebt, speel dan de ramptoerist door op deze link te klikken. En als je daar te lui voor bent, geen probleem, ik weet zeker dat Voetbal International het filmpje tot in lengte van dagen zal blijven instarten samen met het filmpje waarop Sepp Blatter van een podium af sodemietert. Dat is dus deze. Er is genoeg geschreven over hoe idioot de ‘imitatie’ van de FIFA-dictator was, er is genoeg geschreven over Cristiano Ronaldo’s boze reactie op Twitter en op het voetbalveld, er is genoeg geschreven over Blatters halfbakken verontschuldigingen. Maar wat mij het meeste verbaast aan het hele filmpje, is dat dit alles op Oxford gebeurt. En dat de geniale Oxford-studentjes als een blok vallen voor Blatters imitatie van een charmante persoonlijkheid.

Ah, Oxford, met haar eeuwenoude zalen, netjes gemaaide gazons en van kennis en wijsheid overlopende bibliotheken, een laatste bastion van genialiteit en gezond verstand in een steeds chaotischer wordende wereld. Een universiteit, een instituut, een levensstijl. Om alleen al op Oxford binnen te komen moet je een briljant denker in de dop zijn. Ja, op Oxford, daar zijn tenminste nog jonge wonderkinderen te vinden, die kritisch nadenken en niet vallen voor makkelijke propaganda of slimme marketingpraatjes. Zou je denken. Maar kijkend naar het filmpje waarin Blatter zichzelf intens belachelijk maakt, raak ik behoorlijk teleurgesteld in de mensen op Oxford. Dat ze een doorgewinterde dictator als Blatter überhaupt uitnodigen is al vreemd, dat de interviewer doet alsof hij eindelijk een kritische vraag over de talloze mensenrechtenschendingen die de Zwitser op zijn geweten heeft gaat stellen maar op het laatst over Messi vs Ronaldo begint is tenenkrommend, dat Blatter Zlatan Ibrahimovic “Ibramovic” noemt getuigt van desinteresse in de voetbalsport, maar het allerergste vind ik de vrolijk lachende Oxford-studenten.

Ik zou graag willen geloven dat ze Blatter ronduit uitlachen, maar zo naïef ben ik niet. De jonge genieën, de toekomstige wereldleiders en topwetenschappers, vinden Blatters grap écht een goeie. Ze vallen als een blok voor de verhullende kijk-ik-ben-een-grappige-onschuldige-oude-opa-act van Sepp. Dat stelt me teleur. Als ze zelfs op Oxford al niet door het web van leugens, doofpotten, schijnheilige ‘ethische onderzoeken’, van corruptie doordrenkte WK-toewijzingen en schaamteloze propaganda heen kunnen kijken, hoe moet de gemiddelde hooligan die op zondagmiddag “Sander Duits is een hoerenjong” loopt te schreeuwen in een voetbalstadion dan ooit tot het inzicht komen dat er een organisatie is die de voetbalsport en mensenlevens over heel de wereld kapot aan het maken is onder het mom van For the World, For the Game?

Oxford-studenten, let op. Ik zal jullie even een gastcollege geven over de ware aard van de man die jullie met zo veel trots hebben ontvangen in jullie fancy academiezaal. Vierduizend gastarbeiders uit Nepal en India zullen vóór de aftrap van het WK in 2022 in Qatar overleden zijn bij de bouw van stadions, wegen en hotels, maar die aardige oude man op jullie podium doet er niets aan. De Franse voetballer Zahir Belounis zit samen met nog enkele andere spelers en coaches als moderne slaaf gevangen in Qatar, maar de grappenmaker met z’n grijze haar houdt zich afzijdig. Op het WK in 2018 in het gezellige Rusland zullen de arbeiders het niet veel beter hebben en worden mensen die openlijk homo zijn niet getolereerd, maar die schijnheilige opa in jullie zaal vindt het allemaal prima. De verkiezingen voor zowel Rusland 2018 als Qatar 2022 zijn op een corrupte manier geschied, maar die ouwe zak Blatter wast zijn handen in onschuld en onkunde. Onder Blatter heeft de FIFA het ene na het andere schandaal overleefd, want die dictator daar in jullie mooie Oxford lacht alles vakkundig weg.

In 2014 zal er een WK plaatsvinden waarvoor mensen hun huizen zonder pardon gesloopt werden omdat die toevallig in de weg stonden voor de stadions, allemaal in naam van Sepp Blatter. Stadions die na het WK grotendeels leeg zullen staan terwijl ze het Braziliaanse volk heel veel belastingcenten hebben gekost (terwijl beloofd was dat het meeste geld door investeerders voorgeschoten zou worden), in een land waarin een groter percentage van de bevolking onder de armoedegrens leeft dan in Griekenland, maar dat vindt onze grote FIFA-dictator niet meer dan normaal. En als de nu dakloze en geldloze Brazilianen dan de straat op gaan om te protesteren, worden ze neegeknald met rubberen kogels, uiteraard met goedkeuring van maestro Blatter. Als het WK begint, moeten de Brazilianen hun bek gewoon houden. Tijdens het WK zal er niemand echt geld gaan verdienen – zoals op heel veel vorige WK’s – behalve natuurlijk de FIFA, die niet eens belasting hoeft te betalen, en ook dat wordt maar al te graag goedgekeurd door die bejaarde Zwitser met die eurotekens op de plaats van pupillen in zijn ogen. Het draagvlak voor het WK is in Brazilië (hét voetballand bij uitstek!) aan het afbrokkelen, maar Blatter stuurt wat PR-mannetjes om negatieve media-aandacht tegen te gaan en dat was dat.

Terwijl voormalig FIFA-baas en beste buddy van Blatter João Havelange ontmaskerd werd als een gigantische bedrieger die miljoenen aan steekpenningen had ontvangen, waste Blatter zijn handen in onschuld naar aanleiding van de vondsten van een onderzoekscommissie die hij zelf ingesteld had. Het is tekenend voor de almacht van de FIFA en Blatter. De wereldvoetbalbond vormt een dictatuur, heeft alles voor het zeggen in de voetballerij, en niemand kan er wat aan doen. Als de FIFA een misstap maakt, wordt die onderzocht door de FIFA. En dan verdwijnt alles weer onder het tapijt. Vervolgens knalt de marketing-afdeling er een kek filmpje doorheen en alles is weer prima. Geef het volk brood en spelen, en dan stelt het geen vragen meer.

Blatter, de man die één van de beste voetballers aller tijden verwijt zich als een dictator te gedragen op het voetbalveld, is een dictator die – in naam van het voetbal – mensenrechtenschendingen, dode gastarbeiders, corruptie, onderdrukking, gegijzelde voetballers, propaganda, vergroting van de ongelijkheid tussen arm en rijk en een schaamteloze geldjacht op zijn geweten heeft. Blatter doet er alles aan om Havelange’s geldmachine die de FIFA tegenwoordig is te laten functioneren, en gaat daarbij letterlijk over lijken. Dus, Oxford-studenten, bekijk het filmpje nog eens en denk aan al de misstanden die deze man veroorzaakt, over heel de wereld, en probeer nog eens te lachen. Moeilijk hè?