We hebben geen toppers meer, maar wél materiaalmannen

De mooiste persoon binnen een club vind ik altijd de materiaalman. Niet de technisch directeur, de hoofdscout of de trainer, maar de materiaalman. Een wat oudere man, de buik die nog net in zijn trainingspak past, snorretje op de bovenlip. Zo’n type. Een man die de sokken van zijn spelers precies wast zoals ze het willen hebben. De materiaalman weet hoe je moddervlekken van broekjes wast: hij doet het immers al jaren. Maar daarnaast redt de materiaalman de club ook uit echte noodsituaties.

Neem nou dinsdagavond: Ajax-ASWH. Een gezapige wedstrijd, tikkie breed, tikkie terug. Geen fluit aan dus. Toch werd de wedstrijd nog wat mooier gemaakt door Ajax’ reservedoelman Peter Leeuwenburgh. In de keeperscarrousel van de Amsterdammers was hij die avond de tweede in de pikorde, achter Mickey van der Hart, de debutant. Die stond er keurig in zijn bananenpak, maar bij Leeuwenburgh ging het bijna mis. Kijk maar naar zijn tweet van dinsdagavond.

Leeuwenburgh, nummertje 40. Maar dat is niet de officiële Ajax-bedrukking. Had Frank de Boer te laat doorgegeven dat de materiaalman van de club, Fred Schijffers, een shirtje voor Leeuwenburgh klaar moest leggen? Dat Leeuwenburgh dinsdag de kleedkamer inliep, op zoek naar zijn shirtje en er dus niks ligt. “Ehh, trainer, waar is mijn shirtje?” En dat De Boer dan roept” Hey, Fredje, waar is Peters shirtje?!” En ja hoor, daar gaat de materiaalman, op zoek naar een shirt voor Leeuwenburgh. En dat de officiële bedrukking dan niet meer kan: dan maar zo, niemand die het ziet.

Afgelopen weekeinde was het ook al raak in de Amsterdam Arena. Ajax speelde tegen RKC. Clubs krijgen elke week van de KNVB een kledingadvies. RKC kreeg als advies witte sokken te dragen. Opvallend, want de sokken waarin Ajax haar thuiswedstrijden speelt zijn ook wit. RKC had hierop al haar bedenkingen, zo laat teammanager en medewerker pers, pr en communicatie Dick Teunen weten. Daarop besloot de club voor de zekerheid ook blauwe sokken mee te nemen. Tijdens de warming-up keek scheidsrechter Eric Braamhaar eens om zich heen en kwam er achter dat zijn eigen advies toch niet helemaal juist was.. Zo blijkt maar weer: onze materiaalmannen zijn steengoed, zelfs beter dan de KNVB.

Maar de mooiste actie van een materiaalman is nog langer geleden. In december 2010 was het steenkoud toen Ajax en AZ tegen elkaar speelden in de beker. Bij AZ stond Sergio Romero nog in het doel. De materiaalman van AZ, Paul Reus, had die dag een probleem. Ook al is hij altijd al ruim voor de spelers aanwezig in het stadion, toch ging het mis. Bij de keuring van de shirts werd het tenue van de doelman afgekeurd: verkeerde kleur. En tja, het tweede tenue werd ook afgekeurd. Meer had Reus niet bij zich: wat nu? In een Ajax-shirtje keepen? Dat gebeurde niet. Naast de Arena zit al jaren een sportzaak: Decathlon. Die verkoopt uiteraard ook sportshirts, maar niet met een AZ-logo of ‘Romero’ op de achterkant. Reus kocht gewoon een shirtje van nog geen tien euro en gaf het aan Romero: hoppa, keepen jij!

En zo valt de crisis in het Nederlandse voetbal allemaal hartstikke mee. Goed, we mogen dan weinig toptalenten hebben rondlopen en één van de beste spelers in de Eredvisie deelt geen kopstoot uit in de kroeg maar op het veld, we hebben nog wel hele goede materiaalmannen. Ben benieuwd wanneer Paris Saint-Germain een bod gaat doen op een Nederlandse materiaalman, want dat zijn de beste die er zijn.