Welke landen profiteren van de invoering van de Conference League?

Met de introductie van de Conference League werd het aantal plekken in een Europees hoofdtoernooi uitgebreid van 80 naar 96. Naar welke landen zijn deze extra plekken gegaan?

De Conference League bleek al snel een vreemde eend in de bijt. Geen enkele club kan zich namelijk direct voor het hoofdtoernooi plaatsen, waar dat bij de Champions League en de Europa League wél zo is. Dit heeft overigens als gevolg dat het totaal aantal plekken niet gestegen is. Vorig seizoen namen 237 clubs deel aan de tweede Europese toernooien, dit jaar is datzelfde aantal clubs verdeeld over drie toernooien.

Nu de voorrondes achter de rug zijn, kunnen we gaan kijken welke clubs er optimaal profiteren van de invoering van de Conference League. Hoe veel clubs vaardigden zij vorig seizoen af, en hoe veel zijn dat er nu? Met als aantekening dat eventuele extra deelnemers zich dus voor de Conference League moeten hebben geplaatst. Moldavië valt daarmee af, omdat ze dit seizoen weliswaar een afgevaardigde in Europa hebben – in tegenstelling tot vorig jaar – maar Sheriff Tiraspol heeft zich weten te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

Duitsland (2020-21: 6; 2020-21: 7)

Vorig seizoen wist Wolfsburg zich als enige Duitse ploeg niet te plaatsen voor een hoofdtoernooi, na een nederlaag in de Europa League-voorronde tegen AEK Athene. Dit jaar mocht Union Berlin instromen in de play-offs van de Conference League, waarin het KuPS (Finland) versloeg. Daarmee zijn er zeven Duitse teams in een Europees hoofdtoernooi actief.

Frankrijk (2020-21: 5; 2021-22: 6)

Ook Frankrijk pikt een graantje mee van het derde Europese toernooi. Vorig seizoen faalde Reims in de derde voorronde van de Europa League, waardoor het aantal Franse clubs in Europa op vijf bleef steken. Dit jaar deed Stade Rennes het beter. Les Rouges et Noir versloeg het Noorse Rosenborg in de ECL-playoffs. Daarmee hebben de Fransen zes ploegen in Europa: twee ploegen in de CL, drie in de EL en één in de Conference League.

Nederland (2020-21: 4; 2021-22: 5)

We zijn er weer bij en dat is prima! Vorig seizoen struikelde Willem II in de derde voorronde van de EL, maar dit jaar konden we bouwen op Vitesse. De Arnhemmers versloegen het Ierse Dundalk en het Belgische Anderlecht, en daarmee haalde het, net als Feyenoord en AZ de Conference League. Met PSV in de EL en Ajax in de Champions League komt het aantal Nederlandse deelnemers daarmee op vijf.

Denemarken (2020-21: 1; 2021-22: 4)

De Denen hebben de grootste vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig seizoen. FC Midtjylland verdedigde destijds als enige de eer van de Scandinaviërs in de Champions League. Dit seizoen acteert de ploeg van Pione Sisto samen met Brondby in de Europa League, maar belangrijker: zowel FC Kopenhagen (na winst op Sivasspor) als Randers (na EL-nederlaag tegen Galatasaray) mogen zich gaan bewijzen in de Conference League.

Cyprus (2020-21: 1; 2021-22: 2)

Van het eiland in de Middellandse Zee kwam vorig seizoen nog één EL-deelnemer met kampioen Omonia Nicosia. Dit jaar zakte de ploeg uit de Cypriotische hoofdstad af naar de Conference League, nadat er eerst werd verloren van Dinamo Zagreb, en vervolgens van FC Antwerp. Ook Anorthosis Famagusta ‘degradeerde’, nadat Rapid Wien een maatje te groot bleek. De Conference League bleek een welkom vangnet voor de enige twee Europese deelnemers van Cyprus.

Zwitserland (2020-21: 1; 2021-22: 2)

Na een derde plaats in het seizoen 2019-20 wist FC Basel vanuit de tweede voorronde niet door te stoten naar de poulefase van de Europa League. Dit jaar verging het de Zwitsers beter: na de tweede plek van afgelopen seizoen mochten ze instromen in de tweede voorronde van de Conference League. Het Albanese Partizani, het Hongaarse Ujpest en het Zweedse Hammarby konden niet voorkomen dat Zwitserland een deelnemer afvaardigt naar de poulefase van het nieuwe toernooi.

Servië (2020-21: 1; 2021-22: 2)

Niet één maar twee clubs uit de Servische hoofdstad Belgrado mogen dit seizoen de eer van het land gaan verdedigen. Vorig seizoen waren alle ogen gericht op Rode Ster Belgrado, maar Partizan wist zich dit jaar te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Conference League door te winnen van het Slowaakse DAC Dunajská Streda, het Russische Sochi en het Portugese Santa Clara.

Kazachstan (2020-21: 0; 2021-22: 1)

De Kazakken zijn terug van weggeweest in Europa. Vorig seizoen wisten drie van de vier clubs geen wedstrijd te winnen in het voorgeborchte van de twee toernooien, maar dit seizoen is de eer gered door Kairat Almaty. De debutant en regerend landskampioen struikelde in de tweede CL-voorronde over Rode Ster Belgrado, verloor vervolgens een tree lager van het Armeense Alashkert, maar versloeg wel Fola Esch uit Luxemburg.

Slowakije (2020-21: 0; 2021-22: 1)

Ook Slovan Bratislava had als kampioen van vorig seizoen drie kansen om zich te plaatsen voor een Europees toernooi, iets wat de ploeg in het afgelopen seizoen niet lukte. En de drie adjudanten evenmin. Young Boys stootte Slovan uit de CL, Olympiacos deed dat vervolgens in de EL, maar omdat dat in de play-offs gebeurde, mocht de ploeg vervolgens naar de poulefase van de ECL. En zo is Slovan Bratislava Slowakijes hoop in bange dagen.

Slovenië (2020-21: 0; 2021-22: 1)

De vier Sloveense ploegen wisten vorig jaar weinig potten te breken in de Europese voorrondes, en ook dit seizoen ging het moeizaam. Gelukkig voor het Balkanland wist Mura de meubelen te redden. Het Bulgaarse Ludogorets Razgrad en het Oostenrijkse Sturm Graz waren weliswaar te sterk voor de Slovenen, maar aan de campagne hield de ploeg wel een plekje in de ECL-groepsfase over.

Armenië (2020-21: 0; 2021-22: 1)

Wat was Ararat-Armenië vorig seizoen dicht bij een plek in de groepsfase van de Europa League. In de play-offs verloor de ploeg echter met 2-1 van Rode Ster Belgrado. Alashkert overkwam dit jaar in feite hetzelfde: na een overwinning op Kairat Almaty in de derde EL-voorronde was Rangers de laatste horde. De 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd kon niet weggepoetst worden, dus haalden de Armeniërs net niet de groepsfase, maar kon het wel gebruikmaken van het vangnet dat de Conference League heet.

Finland (2020-21: 0; 2021-22: 1)

Eén van de grootste dalers op de UEFA-lijst in de laatste jaren had dit jaar weer iets om te juichen: Landskampioen HJK overleefde een voorronde in de Champions League én de Europa League. Daardoor kon het na de nederlaag tegen het Turkse Fenerbahce meteen door naar de groepsfase van de Conference League.

Gibraltar (2020-21: 0; 2021-22: 1)

Waarschijnlijk één van de bekendste verhalen van de Conference League: Lincoln Red Imps wist zich als eerste Gibraltarese team ooit te plaatsen voor een Europees eindtoernooi. Daarvoor won het van Fola Esch (Luxemburg), verloor het van CFR Cluj (Roemenië) en Slovan Bratislava (Slowakije), maar sloot het de voorrondetour af met een overwinning na verlenging tegen het Letse Riga. Het seizoen kan nu al niet meer stuk voor Gibraltar.

Estland (2020-21: 0; 2021-22: 1)

De Baltische staat is in de onderste regionen van de UEFA-lijst terug te vinden, en daardoor mag het land slechts drie clubs inschrijven voor de Europese voorrondes. Flora Tallinn werd uitgeschakeld in de tweede CL-voorronde en in de derde EL-voorronde, dus moest er nog één horde genomen worden. Het Ierse Shamrock Rovers bleek geen partij te zijn voor de landskampioen, dus is ook Estland vertegenwoordigd in Europa.