NOS & FOX en de stap in de goede richting

Trouwe lezers van Buitenkant Voet zullen weten dat wij al een aantal keer kritisch zijn geweest op de traditionele (voetbal)media, zoals NOS en FOX. Maar als je kan klagen, moet je ook complimenten kunnen uitdelen. Bij dezen doen we dat ook graag, en wel over de keuze van de analisten.

Zelden zal de keuze voor een analist voor meer ophef hebben gezorgd dan bij Kees Kwakman. De speler van FC Volendam, analist van FC Afkicken én de nummer twee in de verkiezing ‘Voetbaltwitteraar van het Jaar’ werd door FOX aangesteld voor de Africa Cup die zaterdag begint. Oud-doelman en NOS-analist Khalid Sinouh reageerde kritisch op Twitter, want het ‘kan echt niet’.

En zoals dat gaat op Twitter, kwam er meteen een stroom van reacties. En vooral direct op de man gespeeld. Sinouh zou zelf op het baantje bij FOX Sports azen, maar een waardeloze analist zijn. Maar de discussie ging ook over huidskleur. Twitteraars vroegen zich hardop af of je geen analist van de Africa Cup mag zijn, als je wit bent.

Uiteindelijk bleek, zoals wel vaker, de ophef voorbarig. FOX Sports had behalve Sinouh en scout Piet de Visser namelijk nog wat mensen gestrikt. Oud-voetballer Dries Bousatta, VI-journalist Suleyman Özturk en de Volkskrant-journalist Willem Vissers mogen ook hun licht laten schijnen over de Africa Cup.

Ondanks de ongelukkige timing, laat FOX wel zien dat er een stap in de goede richting wordt gemaakt. Onder analisten is de niet-witte medemens nog niet echt aanwezig. Uitgerekend bij de Africa Cup kiest de betaalzender voor een analist met Marokkaanse roots en eentje met Turkse roots.

Niet alleen FOX geeft aan goed bezig te zijn, ook de collega’s bij de NOS lijken voor iets meer diversiteit te kiezen. Behalve Sinouh zelf, schoven eerder dit seizoen onder anderen de oud-voetballers Regi Blinker, Henk Fraser (momenteel trainer van Vitesse), Sonny Silooy en Pierre van Hooijdonk bij de tafel van Studio Voetbal aan.

Om af te sluiten nog een tweet van Sinouh: “Op de Ned. velden zien we ALLE nationaliteiten, fantastisch! Zie ik niet terug bij de Ned. sport omroepen, redactie, analisten. Mijn punt!” De voormalig doelman strijdt voor de goede zaak, maar er mag ook best gezegd worden dat de diversiteit bij het aanwijzen van analisten steeds belangrijker lijkt te worden, zowel bij de NOS als bij FOX Sports.