Het seizoen van de boemerangspeler

Op het moment van schrijven is het nog een weekje wachten tot de Nederlands Eredivisie weer hervat wordt. Maar in de tussentijd handelen de clubs er al wel lustig op los. En er valt één ding op: het lijkt de geboorte – of misschien de definitieve doorbraak – van een nieuwe categorie: de boemerangspeler.

De winterse transferperiode komt voor de meeste clubs als geroepen. De eerste seizoenshelft ging niet naar de zin. De ploeg krijgt te veel goals tegen, de ploeg scoort zelf te veel goals of een blessuregolf zorgt voor schaarste in de selectie. Dus wordt er druk gezocht naar die ene speler die een ‘impuls’ kan geven. Of zelfs meerdere spelers die dat kunnen.

Zo presenteerde PSV razendsnel De Speler Die Je Wist Dat Zou Komen: Marco van Ginkel. Een jaar geleden kwam de middenvelder op huurbasis van Chelsea en zorgde mede dankzij zijn acht goals dat de Eindhovenaren alsnog kampioen werden. PSV hoopt dit seizoen op een soortgelijk scenario. En Van Ginkel zelf op vertrouwde grond hoopt weer volledig fit te kunnen worden na weer een blessure.

Ook clubs die lager op de ranglijst staan, gingen shoppen. Zo dook oud-Feyenoorder Elvis Manu plotseling op bij Go Ahead Eagles. De linksbuiten, vooral bekend door zijn goal tegen Zorya Luhansk in 2014, staat onder contract bij Brighton Hove & Albion en werd al eens verhuurd aan Huddersfield Town. En nu verhuist hij dus voor een halfjaar naar Deventer, ongetwijfeld om het goede gevoel terug te krijgen.

Met Oussama Assaidi hengelde FC Twente een speler binnen die de ploeg jaren geleden al wilde hebben. Destijds bleek de vleugelspits te duur. Maar nu komt hij transfervrij over, omdat hij zijn contract bij Al Ahli (Verenigde Arabische Emiraten) liet ontbinden. Assaidi kende zijn hoogtijdagen bij SC Heerenveen, tekende vervolgens bij Liverpool, werd verhuurd aan Stoke City, maar verdween in 2015 naar het Midden-Oosten.

Bij FC Utrecht kunnen we – hopelijk – weer gaan genieten van Zakaria Labyad. Na een vervelend vertrek bij PSV arriveerde de flankspeler bij Sporting Lissabon, werd verhuurd aan Vitesse en Fulham, maar kon nergens echt potten breken. Sinds afgelopen zomer zat Labyad zonder club, maar nu mag hij onder wonderdokter Erik ten Hag proberen weer op te bloeien.

Vier spelers die nog niet zo heel lang geleden hun gloriejaren beleefden in de Eredivisie, al vertrok Assaidi in 2012 al uit Friesland. Om uiteenlopende redenen werden de buitenlandse avonturen van Van Ginkel, Manu, Assaidi en Labyad niet wat zij ervan verwacht hadden. En dan hebben we Siem de Jong (door Newcastle United aan PSV verhuurd), Alexander Buttner (keert na avonturen bij Manchester United, Dinamo Moskou en Anderlecht waarschijnlijk terug bij Vitesse), Youness Mokhtar (na kort avontuur bij Al-Nasr in Saoedi-Arabië terug bij PEC Zwolle) en Tarik Tissoudali (vertrok afgelopen zomer van Telstar naar Le Havre, maar wordt verhuurd aan SC Cambuur) nog.

Deze spelers hebben nu het enige juiste gedaan: ze kwamen als een boemerang terug naar de plek waar ze vandaan kwamen: de Eredivisie. Om weer in de flow te komen. Om weer in vorm te raken. Om ‘het’ weer terug te krijgen. Wij zijn benieuwd.