EK-column: Panty of Joggingbroek

Veel dingen tijdens dit EK zijn op zich al genoeg gezegd. Dat het zo pijnlijk is dat een vriendenteam uit Oost-Europa er wel bij is en Oranje niet. Dat Cristiano Ronaldo meer verdient (dan wie? Dan alle andere spelers bij elkaar? En vermoedden we dat dan niet al?) Dat de Ieren zo ontzettend leuk zijn met hun ludieke acties en ongekend gepassioneerde voetbalbeleving. Maar over één ding kan het, vind ik, niet lang genoeg gaan.

Zaterdag was ik lui, dus ik droeg een trainingsbroek. Een trainingsbroek zie ik een beetje als iemand die over vieze dingen praat tijdens het eten: als je er een ziet, wil je stante pede je bezigheid staken. Maar goed, een chilldag dus zaterdag en ik zag er actiever uit dan Gábor Király, beter bekend als de doelman van Hongarije, nog beter bekend als ‘die ene in die joggingbroek’.

Om een uur of zes, eenmaal weer in spijkerbroek, keek ik IJsland – Hongarije en daar stond hij weer, in joggingbroek, uit te stralen dat hij net thuis aan het gamen was en opeens door vrienden werd opgehaald om op een achterafveldje even wat met een balletje te pielen. Gewoon een beetje hooghouden, latje schieten misschien, maar geen partijen – effe geen zin. Ik moest denken aan vroeger toen een jongen eens met zijn hand in zijn joggingbroek, aan het een en ander friemelend ons kwam uitdagen voor partijen. Kom maar op dachten wij, want met zo’n houding kan de tegenstand niet veel zijn.

De joggingbroekkeeper heeft een raar effect op mij als EK-kijker. Ergens word ik er extreem rustig van, maar anderzijds is het te gek voor woorden dat ik, na één week EK met ondertussen een houten reet van het voetbalkijken, op zaterdagavond actiever zit te zijn dan hij. Hongarije pakte tegen IJsland een punt, hoewel het daar lang niet naar uit zag. De joggingbroek van Király was erin geslaagd een komt-heus-wel-goed-mentaliteit op de veldspelers over te brengen en daardoor zien we de Hongaren straks terug in de knock-outfase.

Zaterdag arriveerde Cristiano Ronaldo, voor aanvang van Portugal – Oostenrijk, in een panty in het Parc des Princes. We weten allemaal hoe het met hem afliep en we weten allemaal dat hij beter verdient. Ik adviseer hem vanaf nu een joggingbroek te dragen. Tegelijkertijd zullen wij, EK-kijkers, dan bij wijze van support een panty aantrekken. Wie weet komt het goed.