In de kleedkamer van Frankrijk

In de basisopstelling van Frankrijk tegen Albanië was geen plaats voor Pogba en Griezmann. Maar ook met een ander team toonden de Fransen in de eerste helft aan nog niet in topvorm te zijn. De ruststand in de wedstrijd tegen Albanië was 0-0, toen de spelers de kleedkamer in gingen.

De deur gaat open, één voor één lopen de spelers naar hun plekje toe. Het is rust in de wedstrijd tegen Albanië. De twee spelers die als laatste binnen komen, hebben hun trainingspak nog aan. In de kleedkamer zitten Paul Pogba en Antoine Griezmann naast elkaar, zoals zij de hele eerste helft al naast elkaar zaten in de dug-out. Teleurgesteld dat ze niet mee mochten spelen, en teleurgesteld dat hun team weer niet kon schitteren. De kleedkamer binnenlopen zonder te hebben gespeeld, zonder spanning op hun benen en zonder een tik op de knie van de tegenstander, is anders dan ze zijn gewend. Toeschouwers, die het hele seizoen sterspelers waren. Zonder zweet en zonder bruine vegen zitten ze in de kleedkamer. Hun ogen smeken en hun voeten die willen spelen houden ongeduldig een balletje hoog. Klaar om dat trainingspak uit te trekken.

Tegenover hen zit Dimitri Payet. Even uit te rusten om daarna weer door te gaan, alsof hij weet dat hij toch wel gaat scoren. Maar juist dat scoren lukt nog niet zo. Didier Deschamps neemt de laatste slok van zijn thee en praat door de achtergrondmuziek van David Guetta heen. Sommige spelers krijgen advies, anderen alleen maar verwijten. Dan pakt hij nog een keer het papiertje met de opstelling erbij. Hij kijkt op het verfrommelde papiertje en dan van z’n papiertje naar Pogba. Ach waarom ook niet, misschien lukt het nu wel, en was zijn slechte wedstrijd tegen Roemenië een ongelukje. Griezmann luistert naar de woorden van de trainer, maar Deschamps is geen Simeone, die hij bij zijn club Atletico Madrid is gewend. Deschamps rent niet langs zijlijnen, maakt geen slidings voor zijn dug-out en geen tackles in de kleedkamer. Maar het grootste verschil tussen de trainers is dat op het papiertje van Deschamps de naam ‘griezmann’ met kleine letters is geschreven terwijl Simeone voor zijn spits altijd hoofdletters gebruikt. Vragend kijkt Antoine naar zijn trainer die daarop kort zijn hoofd schudt. Het trainingspak mag niet uit.

Terwijl de Deschamps nog een keer vertelt wat de zwakke punten zijn van Albanië, en dat het EK in Frankrijk gespeeld wordt, en ze de supporters en het land niet kunnen teleurstellen, wipt Payet een balletje omhoog richting Giroud. De spits probeert de bal in één keer in de prullenbak te koppen. Vijf keer geeft Payet voor, vijf keer kopt Giroud de bal in de juiste richting, en elke keer zit er weer die vervelende Kanté tussen.

De stand is 0-0, als de spelers de kleedkamer uit komen. De wedstrijd gaat weer beginnen. Het ene trainingspak gaat uit, het andere trainingspak blijft aan. Payet is bij Fransen de Hartenheer, en Griezmann de Joker, een invaller voor de laatste minuten.