Karim Benzema, Frankrijks meest geliefde crimineel

Vorige week donderdag werd in de Franse media gemeld dat Karim Benzema opnieuw betrokken is bij een schandaal. Ditmaal zou hij betrokken zijn geweest bij een affaire rond witwassen. Vooralsnog doet Benzema erg zijn best om het EK in eigen land te gaan missen. 

Karim Mostafa Benzema zag het licht in Lyon, als kind van Algerijns-Berberse ouders. De opa van Benzema, Da Lakehal Benzema, leefde in Casablanca, Marokko voordat hij begin jaren ’50 naar Frankrijk vertrok. De vader van de spits is geboren in Tighzert, Algerije, zijn moeder Wahida Djebbara in Lyon. De familie van zijn moeder heeft haar wortels in het Algerijnse plaatsje Oran. Benzema groeide op als twee na jongste in een gezien van acht broers en zussen in Bron, een slechte buurt in Lyon.

Al jaren blijkt de Franse voetballer van Algerijns-Kabylische afkomst een fantastische speler binnen het veld, maar een probleemjongen buiten het veld. Zijn witwasverdenking is namelijk niet de eerste keer dat ‘Benz’ bij een dergelijk schandaal betrokken is. Al jarenlang wordt hij met verschillende zaken in verband gebracht. De criminele achtergrond van Benzema door de jaren heen.

28 april 2010, het eerste (bekendgemaakte) schandaal. Door de Franse zender M6 wordt gemeld dat vier Franse internationals (Ribéry, Ben Arfa, Govou en Benzema) verdachte zijn in een onderzoek naar seks met een minderjarige in een Parijse nachtclub. Laatstgenoemde wordt ervan beschuldigd seks te hebben gehad met een 16-jarige prostituee, iets wat de aanvaller zelf ontkent. Benzema wordt ondervraagd door de politie en aangeklaagd op beschuldiging van het aansporen van een minderjarige prostituee tot het hebben van seks, maar een straf blijft uit. In november verzoeken de officieren van justitie om aan de zaak geen vervolg te geven, omdat Benzema en Ribéry destijds niet op de hoogte waren van de leeftijd van het 16-jarige meisje.

Eén jaar later, 2011. Karim Benzema wordt door zijn eigen oma (!) voor de rechter gesleept omdat hij weigert om een maandelijks bedrag van vijftienhonderd euro over te maken. Zijn grootmoeder stelt dat zij moet leven van een pensioen van achthonderd euro per maand, niet eens genoeg om de huur en het eten van te betalen. Oma Benzema verwachtte dat ze een beroep kon doen op kleinzoon Benzema, omdat zij een belangrijke rol had gespeeld in zijn opvoeding. De rechter geeft oma Benzema gelijk. Benzema droeg namelijk regelmatig wat van zijn salaris over moskeeën en voedselbanken, maar wilde zijn eigen oma niet maandelijks een bedrag schenken.

Dan november afgelopen jaar, Karim Benzema brengt de nacht van 4 op 5 november door in een Franse politiecel. Hij wordt genoemd in een chantagezaak wat betreft een seksschandaal. Benzema heeft toegegeven Mathieu Valbuena onder druk te hebben gezet om vijftienduizend euro te betalen aan chanteurs die dreigden een sekstape van Valbuena openbaar te maken. Al was het maar een goed advies van Benzema, aldus hijzelf.

En nu komt wéér een schandaal naar buiten waarbij Benzema betrokken is, de aanvaller van Real Madrid is enkele maanden geleden genoemd als getuige in een witwaszaak. Het zou gaan om een bedrijf waar Benzema mede-eigenaar van is. Het Parijse OM opende in september een onderzoek naar de aankoop van dat bedrijf, dat niet veel later daarna met veel verlies werd verkocht. Hoewel de aanklager Benzema niet als verantwoordelijke ziet, komt dit nieuws voor de Franse aanvaller op een, zacht uitgedrukt, ongelukkig moment.

Totdat de zaak Valbuena, maar hoogstwaarschijnlijk ook de witwaszaak is opgelost, mag hij van de Franse voetbalbond niet voor de nationale ploeg spelen. Op 15 april wordt hier een beslissing over genomen. Zelfs in het stickeralbum van Panini is voorlopig nog geen plaats voor Karim Benzema. Laatstgenoemde heeft het zichzelf heel lastig gemaakt door opnieuw in verband te worden gebracht bij een schandaal. Door het EK van aanstaande zomer kan zo goed als waarschijnlijk een streep worden gezet, op voetbalgebied is dat zeer te betreuren.

Je vraagt je af hoe het komt dat een profvoetballer telkens verstrikt raakt in dit soort zaken. Is het stomme pech of toeval? Hoogstwaarschijnlijk niet. Heeft Benzema verkeerde vrienden of is hij een ‘domme jongen’? Het eerste zou best weleens een mogelijke verklaring kunnen zijn. Criminele vrienden heeft hij namelijk, in de laatste twee genoemde zaken worden namelijk ook vrienden van Benzema verdacht. Vrienden uit de buurt van vroeger loslaten is niet gemakkelijk, maar ze lijken wel een bepaalde invloed op Benzema te hebben die al lange tijd veel problemen oplevert.

Met die vriendjes uit zijn buurt heeft hij een moeilijke jeugd gehad, wist president Noël Le Graët van FFF onlangs te melden. Zo moeilijk zelfs dat Le Graët hem hulp wil aanbieden. Eén van Benzema’s jeugdvrienden was Karim Zenati, hij die ook betrokken was bij de zaak Valbuena. Van hem zou Benzema Valbuena hebben moeten benaderen om een bedrag te betalen, waarna de sextape vernietigd zou worden. Zenati heeft lang in de gevangenis gezeten en is twee jaar geleden vrijgekomen, Benzema wil zijn jeugdvriend een nieuwe kans geven, maar Zenati is een crimineel waar Benzema beter bij uit de buurt kan van blijven.

15 april wordt dus een belangrijke dag voor Karim Benzema, dan wordt bekend gemaakt of Didier Deschamps beroep op hem mag doen, of niet. Eigenlijk ook een heel belangrijke dag voor de rest van Frankrijk, want Benzema kwijtraken is een groot verlies voor het Franse elftal en haar titelaspiraties.