De 6 flirts van Zlatan Ibrahimović

Nog een paar maanden zal Zlatan Ibrahimović spelen voor PSG. Het team waarmee hij ook dit keer weer kampioen van Frankrijk is geworden, maar nog strijdt om de Champions League. Na dit jaar is Ibrahimović transfervrij en kan hij een nieuwe club toevoegen aan zijn lijstje topclubs. Johan zet zes opties van Zlatan op een rij.

Sommige mensen houden van de Zweedse voetballer, anderen ergeren zich aan hem. De spits speelde bij Malmӧ FF, Ajax, Juventus, Inter Milan, FC Barcelona, AC Milan en PSG. In veertien seizoenen voetballen werd hij dertien keer kampioen, waarvan de laatste vier keer in Parijs. 34 jaar is hij, maar stoppen met doelpunten maken doet hij niet, dit jaar lijkt zelfs zijn productiefste jaar te worden. Met PSG probeert hij dit jaar nog maar eens de Champions League te winnen, daarna loopt zijn contract af en komt er een einde aan zijn Franse jaren.

Tenzij: “Als ze de Eifeltoren vervangen voor een standbeeld van mij, dan blijf ik”, aldus Zlatan.

Een standbeeld is misschien ook nog niet eens zo’n gek idee. Ibracadabra, tovenaar op voetbalschoenen, die in de voetsporen treed van ‘le magicien du fer’ – ‘de ijzertovenaar’, Gustave Eiffel. De beroemde toren, was eigenlijk ook bedoeld als een tijdelijk bouwwerk voor bij een tentoonstelling. Waarom dan niet vervangen voor een standbeeld van een spits met een knotje in het haar? Een croissantje eten op het terras en dan kijken naar hoe een bronzen man voor eeuwig een doelpunt viert. Toeristen die met een selfiestick een foto proberen te maken en dan de punt van een voetbalschoen tegen hun achterhoofd voelen. Als ze omkijken zien ze Ibrahimović met een brede grijns weglopen, en wijzend naar de man op de sokkel zeggen: “Look, that’s me”. Als je dichtbij staat zie je voetbalschoenen op gras van steen, maar loop je op een willekeurige andere plek in de stad en kijk je even omhoog, dan zie je alleen Zlatans zelfverzekerde kop.

De kans dat het beeld er echt komt, en dat Zlatan blijft voetballen in de stad van de liefde, is klein. En dus is liefhebber Zlatan al aan het flirten. Aan welke club Ibrahimović volgend jaar de liefde verklaart is nog onbekend, of zoals hij het zelf zegt: “It will be a surprise, a very big suprise.” Ibrahimović kan naar verluidt 75 miljoen per jaar verdienen door te gaan voetballen in China, maar kiest Zlatan voor het geld of voor één van zijn andere liefdes.

1. Celtic: Liefde voor voetbalromantiek

Nooit eerder had hij het gevoel gehad dat hij ervoer bij een wedstrijd tegen Celtic. Het stadion, de sfeer en de liederen van de Schotse fans bezorgden hem kippenvel. Na het laatste fluitsignaal heeft hij om zich heen gekeken, en zichzelf in zijn arm geknepen om te kijken of het echt was. Even droomde hij weg, om te zien hoe het zal zijn een doelpunt te maken in een groen-wit gestreept shirt, hoe het zal zijn als deze fans jouw naam scanderen. Voetballen in Britse stadions, en duels tegen harde verdedigers van Heart of Midlothian en Partick Thistle FC. Voetballen in de modder en met een vies shirt thuiskomen.

2. Miami FC: Liefde voor avontuur

Naast voetballen gaat Zlatan graag een stukje wandelen. Even een ommetje maken wordt bij Zlatan al snel een hele week wandelen in de Zweedse natuur. Zlatan heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn. Een grote tas, flesjes vitamine water van zijn eigen merk en een paar voetbalschoenen en Zlatan kan backpacken door Amerika. De ene dag een wandeling, de andere dag uitrusten op het strand en tussendoor een wedstrijdje mee voetballen met het team van vriend David Beckham.

3. Italië: Liefde voor zijn vrouw

Hij voetbalde er al voor Juventus, Inter Milan en AC Milan, en na een jaartje Barcelona verhuisden hij en zijn familie weer terug naar Italië. De vrouw van Zlatan zou ook nu na een paar jaar Parijs weer graag terug willen. Als de Zweedse spits na een drukke werkdag thuiskomt, even met z’n zoons speelt en daarna aanschuift aan de eettafel waar zijn vrouw spaghetti bolognese voor hem heeft klaargemaakt en hem dan verteld over een mooi appartement dat ze in Milaan heeft gezien, zit er voor Zlatan niks anders op dan luisteren.

4. Mourinho: Liefde voor zijn trainer

Zlatan heeft bewondering voor zichzelf, en bewondering voor zijn favoriete trainer. Bij Inter Milan kwam de Zweed te spelen in het team van ‘The Special One’. En dat klikte, liefde op het eerste gezicht, ze houden van hetzelfde spelletje. Een trainer die Ibrahimović gewoon Zlatan laat zijn. Nog elke dag krijgt Zlatan een sms’je van José. Met daarin de vraag of ze nog een keertje kunnen afspreken, ergens een kopje koffie kunnen drinken, of één of meerdere prijzen kunnen pakken.

5. Arsenal: Liefde voor prijzen

Als jonge jongen was Ibrahimović al eens dichtbij een transfer naar Arsenal. Op een oude foto is te zien hoe hij in het rood-witte shirt in de kleedkamer zit. Op het shirt prijkt het nummer 9, gekregen van Arsène Wenger de trainer van de club, die hem daarna vroeg of hij op proef wilde komen. Daar had het talent geen trek in, “Zlatan doesn’t do auditions”, en dus vertrok hij naar Ajax en speelde in een ander rood-wit shirt.  Nu 15 jaar later is Zlatan uitgegroeid tot één van de beste voetballers, en heeft Wenger van Arsenal een prachtig spelend team gemaakt. Maar beiden missen nog één ding, Wenger en Ibrahimović hebben nog een droom die ze najagen. De Champions League.

6. Malmӧ FF: Liefde voor de club.

Na jarenlang te hebben gevoetbald in het eerste elftal, nog even een paar jaar voetballen in een vriendenteam voordat je stopt met voetballen en andere dingen gaat doen op een zaterdag- of zondagmiddag. Nog een paar jaartjes speel je in het 3e, het 7e of het 13e elftal en deel je de kleedkamers met jongens die veel minder talent hebben maar evenveel plezier. Zlatan Ibrahimović begon zijn profcarrière bij Malmö FF, in zijn geboortestad. Het is het enige team waarbij hij nog niet op het hoogste niveau kampioen werd. De beste Zweedse voetballer aller tijden, speelde meer dan honderd interlands en scoorde daarin meer dan vijftig doelpunten. Maar nog nooit kon hij tegen vrienden en familie zeggen dat hij de Allsvenskan heeft gewonnen.