Column: Infantino’s loterij

Dus Gianni Infantino is de nieuwe voorzitter van de FIFA. Je weet wel, die kale van de lotingen. Die man die de boel aan elkaar praat en van wie ik altijd dacht dat er gewoon de meneer van de lotingen op zijn Linkedin-pagina zou staan.

Die kale – nee, niet Jan van Halst al zou ik die als preses zeker vertrouwen – die altijd de papiertjes uit de balletjes haalde en dan heel erg zijn best deed om er niet uit te zien als iemand die de loting zelf had mogen samenstellen. Die kale met naast zich te allen tijde iemand die volgens Van Dale de definitie zou zijn van lekker wijf.

Ik hoopte vurig op Infantino als nieuwe FIFA-baas. Hij is de laatste jaren op me overgekomen als gewoon een heel aardige meneer. Platini en Blatter zagen er weliswaar ook uit als aardige meneren, maar konden die gezichten net niet lang genoeg opzetten.

Met Infantino moet het voetbal de komende jaren een heel eind komen en met een heel eind bedoel ik niet corruptievrij voetbaltoernooien organiseren, maar gewoon voetbaltoernooien organiseren zonder dat er allemaal mensen lopen te ouwehoeren over de eerlijkheid daarvan.

Want wat boeit het of een EK of WK wel of niet eerlijk is vergeven? De komende jaren hebben we gewoon de meneer van de lotingen die wat balletjes in een plastic bak gooit, goed schudt en er een papiertje uithaalt dat hij aan de camera laat zien. Meer hoef je als FIFA-baas niet te doen, want in die functie heb je nog minder invloed op het voetbal dan de trainer.

Met het ware verhaal achter die FIFA-stemming mag ik op de proppen komen in deze maandagcolumn: Infantino is aangesteld vanwege zijn ervaring met balletjes. Een beter argument is in het voetbal niet denkbaar. EK-locatie, WK-locatie? Loten wordt het toverwoord bij de FIFA. Het is geen toeval dat Manchester United in het weekend na Infantino’s aanstelling prompt Arsenal versloeg en Roda JC gekscherend met 5-0 won bij Heracles. Het mondiale voetbal is onder Infantino een loterij. We gaan veel plezier aan hem beleven.