“Zonder doelpunten geen paradijs”

Diego Simeone is de coach die bij Atlético Madrid de Zuid-Amerikaanse passie met succes implementeert in het Europese voetbal. Na een lastige 0-0 uit bij PSV had de Argentijn dan ook een typisch Zuid-Amerikaanse bespiegeling in huis: “Zonder doelpunten geen paradijs”.

Het is een prachtig resultaat. 0-0 thuis tegen Atlético Madrid. Vooraf had iedereen in Brabant er voor getekend. In een saaie wedstrijd overleefde PSV een enkele keer ternauwernood een hachelijke situatie, maar het resultaat is daar. Een keurige puntendeling.

De coach van Atlético, Diego Simeone, was na afloop van het duel begrijpelijkerwijs ietwat teleurgesteld. “Zonder doelpunten geen paradijs”, luidde het bijna religieuze oordeel van Simeone. Hoe het paradijs er uiteindelijk uitziet, is helder voor de flamboyante Argentijn: Atlético moet de Champions League winnen. De tweede club van Madrid moet een apotheose doormaken en zegevieren op het Europese continent, voor minder doet hij het niet.

In Eindhoven denken ze daar duidelijk anders over. De nul werd op voorhand heilig verklaard. Waar Simeone de Spanjaarden dankzij het ontbreken van doelpunten niet direct naar het paradijs ziet gaan, moet het gebrek aan doelpunten PSV juist naar hemelse sferen brengen.

Het is de essentie van de PSV-gedachte. Vooral niet verliezen. Pure pragmatiek. Technisch manager Marcel Brands verklaarde op voorhand dat de wedstrijd van komende zaterdag tegen ADO minstens zo belangrijk is als de wedstrijd tegen Atlético. Onbegrijpelijk en schandalig! Hoe kun je de competitie tot hoofddoel verklaren als je in de achtste finale van de Champions League staat. Hoger dan dat kun je als Nederlands team niet komen. Het is tekenend voor de anti-voetbalhouding die heerst bij PSV.

Maar eerlijk is eerlijk. Na de eerste wedstrijd heeft PSV nog steeds kans en dat is een resultaat op zich. Toch zullen ze voor de wedstrijd in Madrid een andere tactiek nodig hebben. Er moet namelijk gescoord worden. Niets geen passief gedoe meer, zelf minimaal een keer scoren. Alleen zo kan PSV het onmogelijke bereiken.

Beide clubs verkeren momenteel nog in het vagevuur. Wie naar de hemel en wie naar de hel gaat moet nog beslist worden. Alles is geoorloofd. Passie is vereist. Philip Cocu zet zijn ogen in. Hij staart de tegenstander kapot met zijn immer beangstigende blik. Luciano Narsingh geeft eindelijk een blijk van talent en levert een pass op maat af. Uiteindelijk trapt Luuk de Jong, die dan weer van de partij is, Simeone na een gevecht op leven en dood met een ferme uithaal de hel in. Gezien de gemiddelde gelaatsuitdrukking van de man zal hij het er nog best naar z’n zin hebben.

Of het zo zal lopen? Zoals de gevleugelde uitspraak uit het thuisland van Simeone luidt, “Dios lo sabe”. Alleen God die het weet. Tot nu toe slaat de Argentijn de spijker op zijn kop. Zonder doelpunten geen paradijs.