Het bekertoernooi is voor losers

Oh yeah, KNVB-beker, genieten. Maar wat staat er nu eigenlijk op het spel? Helemaal niets. De beker is alleen leuk voor losers en is daarom niets anders dan zoenen met een lelijke vrouw op een feest omdat alle leuke al bezet zijn.

In oktober schreven we over Feyenoord-Ajax in het bekertoernooi en als je dat stuk nu terugleest (ja, ga maar doen, ik wacht hier op je) besef je pas echt hoezeer de wereld sindsdien veranderd is. Beide clubs stonden toen gelijk (!) in de Eredivisie en Feyenoord interesseerde het toen nog geen bal of ze ver zouden komen in de beker, als ze maar van Ajax zouden winnen. Het artikel uit oktober concludeert dat het fijn is dat er een toernooi bestaat zoals de KNVB-beker, waarin winst en verlies helemaal niet belangrijk zijn.

Maar die conclusie, blijkt nu, moet genuanceerd worden. Want voor Feyenoord, AZ, FC Utrecht en vooruit, ook VVSB is winnen op dit moment extreem belangrijk. En dat zegt meer over Feyenoord, AZ, FC Utrecht en VVSB dan over het bekertoernooi.

Vooral Feyenoord, dat sinds oktober een transformatie heeft doorgemaakt van ongeslagen kampioenskandidaat tot nog net in leven gehouden door Dick Advocaat (wie had dat gedacht?) illustreert goed hoe winnen in de beker alleen belangrijk is voor teams die kansloos zijn op alle andere gebieden. Maar ook AZ, dat eigenlijk het omgekeerde traject doorliep door het seizoen slecht te beginnen en nu eindelijk pas op stoom te raken, is een goed voorbeeld. FC Utrecht en vooral VVSB waren altijd al kansloos op alle andere gebieden.

In een poging de fans te doen geloven dat het seizoen nog gered kan worden als de beker wordt gewonnen, hoor je Giovanni van Bronckhorst en John van den Brom vaak een kleine zin uitspreken die de laatste jaren in rap tempo een enorm clinché is geworden: “De beker is de kortste weg naar Europees voetbal.” (Een behoorlijk domme uitspraak, als ik naar Engeland wil is dwars door Het Kanaal de kortste weg, maar ik rij toch liever even om via Calais. Maar dat is nu even niet belangrijk. )

Dit is een erg slechte manier om te verbloemen dat de KNVB-beker eigenlijk maar een schrale troostprijs is. Het is alsof je op een feest op een lelijke vrouw afstapt en zegt: “Hé, ik ga nu heel erg m’n best doen om jou te versieren, want dat is de kortste weg naar er uiteindelijk vandoor gaan met die knappe vriendin van je.”

De metafoor van vrouwen versieren op een feest past merkwaardig goed bij het Nederlandse clubvoetbal. In deze vergelijking zijn PSV en Ajax de alfamannetjes die strijden om de mooiste vrouwen op het feestje (lees: de eerste en tweede plaats in de Eredivisie). Feyenoord en AZ zijn de twee afgetroefde alfamannetjes die, een uur voordat het feest eindigt, uit pure wanhoop dan maar gaan proberen een lelijke vrouw te scoren (lees: de KNVB-beker). FC Utrecht is de gemiddelde dude die al heel zijn leven alleen maar lelijke vrouwen heeft kunnen versieren en als hij naar de KNVB-beker kijkt denkt: hmm, above average. En VVSB? Dat is de 16-jarige met puistjes die eigenlijk gewoon nog steeds niet kan geloven dat hij echt binnen is gekomen met de ID-kaart van z’n broer en de rest van de avond alleen maar één lange vreugdedans staat te doen zonder ook maar naar een vrouw om te kijken.

Met andere woorden, het bekertoernooi is voor losers.

Zelfs als ze hem winnen zal de bevrediging niet groot zijn. Na afloop zullen de vrienden van Feyenoord en AZ het er met plezier inwrijven: “Dat meisje dat je gisteravond regelde hè, vond je haar nou echt knap??” Als verweer zullen Feyenoord en AZ nog zeggen: “Nee, maar ik heb al zo lang geen prijs meer in de wacht gesleept, dit was gewoon om weer even back in de game te komen.” Dat maakt het er nou niet echt veel beter op.

De reactie van FC Utrechts maten zal nog veel pijnlijker zijn: “Wauw gast, we zijn echt blij voor je dat je gisteren dat meisje gescoord hebt. Ze leek echt heel gezellig.” De enige winnaar hier is eigenlijk VVSB, dat op het schoolplein vol trots mag vertellen dat het binnen is gekomen op dat grotemensenfeestje, iedereen zal rood aanlopen van jaloezie.

En een toernooi waarop alleen losers winnaars kunnen zijn, dat is dus een toernooi voor losers.

Decennia later zal in een café nog eens één van de belangrijkste vraagstukken in het leven van een man naar boven komen: “Dus, met hoeveel vrouwen heb je het gedaan?” Feyenoord en AZ zullen na eventjes tellen en het incasseren van complimenten van hun vrienden opeens nog toevoegen: “Ooooooh ja, ik heb ook ooit nog de KNVB-beker geregeld. In 2017 of zo denk ik?” FC Utrecht zal de beker noemen in een korte lijst van lelijke vrouwen en snel een volgend onderwerp willen aansnijden en VVSB is een eenzame computernerd geworden die dit soort vragen alleen op fora beantwoordt.

Het bekertoernooi is voor losers.