Vrouwen Wiens Voeten Wij Kussen #2: Célia Sasic

Het WK voor vrouwen bevindt zich inmiddels alweer in de kwartfinalefase en dus kunnen wij ons licht schijnen op de sterspeelsters van dit toernooi. Wie uiteindelijk de koningin van dit toernooi wordt, wordt in de komende wedstrijden bepaald, maar wij doen vast een suggestie: Célia Sasic.

De Nederlandse Leeuwinnen zijn naar huis, voor menig Vrouwen WK-kijker waarschijnlijk het moment om af te haken en geen wekkers meer te zetten om vier uur ’s nachts (op zich begrijpelijk). Maar er zullen er ook veel thuis op de bank zitten die denken: ik wil nu toch wel weten hoe dit toernooi afloopt. En dan is het natuurlijk het leukst om ook te kunnen juichen voor een bepaald team.

Waarom niet Duitsland? Ze zijn onze natuurlijke vijand, maar de Duitsers zijn – in het mannenvoetbal – inmiddels veel sympathieker en eren met hun manier van voetballen de Hollandse School meer dan wijzelf. Ze zijn de volkomen terechte Wereldkampioen, hebben prachtige voetballers en toen ze Brazilië met 7-1 vernederden juichten wij ook al massaal voor ze. Bovendien is de Bundesliga één van de mooiste competities op aarde en zijn Duitsers eigenlijk best aardige lui.

In het vrouwenvoetbal hebben we al helemaal geen reden om níet fan van Duitsland te zijn. Nederland heeft nooit op het niveau van Duitsland weten te presteren en dus ook nooit WK-finales van ze verloren. Duitsland is van oudsher, samen met de Verenigde Staten, het superland van het vrouwenvoetbal. Ook op dit WK. De openingswedstrijd tegen Ivoorkust eindigde in 10-0, na een 1-1 gelijkspel tegen Noorwegen werd Thailand nog met 4-0 van de mat geveegd en in de kwartfinale was Zweden het volgende slachtoffer: 4-1.

De vrouw om op te letten is Célia Sasic, zeker in de kwartfinale tegen Frankrijk. Spits Sasic, die met vijf doelpunten voorlopig samen met haar maatje Anja Mittag topscorer van het toernooi is, is dochter van een Kameroense vader en een Franse moeder. Ze had dus voor de Fransen kunnen uitkomen. Maar Sasic (die achternaam komt van haar man, een Kroatische ex-voetballer genaamd Marko Sasic) koos voor het land waar ze al heel haar leven woont en in Duitsland zijn ze haar er dankbaar voor.

Célia Sasic wordt op de dag van de wedstrijd 27 en zal dat zeker willen opleuken met goals. In het vrouwenvoetbal is ze een fysiek sterke spits, met een neusje voor de goal en een heel behoorlijke dribbel. Haar cijfers zijn indrukwekkend: 62 goals in 108 interlands, 33 goals in 31 wedstrijden voor haar club FFC Frankfurt, waarmee ze dit seizoen de Champions League won. Nu dus vijf doelpunten in vier wedstrijden op dit WK.

Wat Sasic ook bijzonder maakt, hoewel het in het vrouwenvoetbal iets minder bijzonder is, is haar intellect. Ze studeert Cultural Studies aan de Universiteit van Koblenz en Landau en werd in 2011 samen met Cacau en Serdar Tasci aangesteld als ambassadeur van immigranten door de Duitse voetbalbond. Door haar teamgenote Mittag wordt ze “extreem intelligent” genoemd, iets wat op het veld ook te zien is aan haar slimme looplijnen.

Hoe het toernooi ook verder loopt voor de Duitse vrouwen, Sasic is nu al één van de sterren van dit WK. Als ze zaterdag op haar verjaardag ook nog eens het land waarvan ze de taal vloeiend spreekt weet te verslaan is ze weer een stapje dichterbij een legendarische status zoals haar landgenote Birgit Prinz die ook heeft. En dan kunnen wij juichen.

Foto bovenaan: fifafrauenwm.sportschau.de.