Gonzalo Jara verheft naaierij tot kunst

‘De wedstrijd is 62 minuten oud als Gonzalo Jara zijn vinger in de kont van Edinson Cavani stopt, waarop Cavani zijn tweede gele kaart krijgt’ … Een schijtlolligheidje van de schrijver van een wedstrijdverslag? Een frase uit FIFA Shades Of Grey? Nee, het is wat daadwerkelijk gebeurde in de kwartfinalewedstrijd van de Copa América tussen Chili en Uruguay (1-0).

Gonzalo Jara, verdediger van Chili, constateert op een moment dat het spel even stil ligt dat scheidsrechter Sandro Ricci uit Brazilië zijn gezichtsveld even de andere kant op werpt. Hij ziet zijn kans schoon om een nietsvermoedende Edinson Cavani te besluipen, om vervolgens met voorbedachte rade diens achterwerk te grijpen en daarbij zijn vinger tussen de billen te duwen. Als reflex geeft een volledig verbouwereerde Cavani met zijn hand een minuscuul tikje tegen de kin van Jara, die dankbaar van deze gelegenheid gebruik maakt en op theatrale wijze naar de grond gaat.

De greep in het achterwerk ziet Ricci zoals gezegd niet, het tikje op de kin ziet hij wél: geen seconde bewogen door twijfel stapt de arbiter van dienst op Cavani af en toont hem de gele kaart… Zijn tweede, Cavani mag inrukken.

De Copa América is elke vier jaar weer het domein van oogverblindend vrouwelijk schoon op de tribunes, alsook van supporters die hun land op ongekend gepassioneerde wijze aanmoedigen en op die manier zorgen voor de typische Copa-sfeer zoals wij die kennen. Op het veld staat het evenement echter ook bekend om agressief en ongecontroleerd rondwapperende ledematen. De ene na de andere ontmoeting tussen twee Zuid-Amerikaanse teams mondt uit in een kaartenregen. En ook onsportiviteit en oncollegialiteit zijn ingrediënten die met regelmaat worden toegevoegd aan het recept – en helaas nogal eens zorgen voor een vervelende nasmaak.

Edinson Cavani zal de wetten van het topvoetbal kennen. Sterker nog, als landgenoot en goede vriend van Luís Suárez, één van de meest geanticipeerde naaiers van de voetbalvelden, kan hij ook zelf waarschijnlijk putten uit een respectabel aantal manieren om een wedstrijd op oncollegiale wijze naar z’n hand te zetten. We hebben het ook absoluut niet over een nieuw fenomeen, evenmin over een fenomeen dat louter is voorbehouden aan Zuid-Amerika(nen). Nee, het naaien van je tegenstander is al lange tijd niets meer of minder dan onderdeel van het spelletje. Naaierij hoort erbij. Je wil winnen, en daarvoor is schijnbaar alles geoorloofd. Wij als liefhebbers moeten het er maar mee doen.

Maar je vinger stoppen waar de zon niet schijnt… Tja, dat geeft toch wel een nieuwe dimensie aan het fenomeen naaierij, die vooralsnog ook het boekje van Cavani te buiten gaat. Gonzalo Jara heeft onsportiviteit op de Copa América verheven tot kunst; kunst uit de categorie waarvan je bij god niet begrijpt hoe zoiets lelijks zoveel waard kan zijn.

Foto bovenaan: foxsports.com.au