Stefan de Vrij, de toekomst van Oranje

Na een geweldig WK in Brazilie, met een fantastische Arjen Robben, moet het Nederlands Elftal zich nu zien te kwalificeren voor het EK 2016. Vrijdag speelt Nederland uit tegen Letland haar volgende kwalificatieduel, waarbij winst erg belangrijk is. Een wedstrijd zonder Arjen Robben, zorgt direct voor minder vertrouwen. Depay wordt gezien als ‘de nieuwe Robben’ en belangrijke speler, maar Stefan de Vrij wordt vaak onderschat. 

Vrijdag speelt het Nederlands elftal een belangrijke wedstrijd tegen Letland. Nadat de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten werd verloren, zal niet iedereen er meer van uitgaan dan Oranje wel eventjes wint. Twee jaar geleden kon dat wel. Voor de kwalificatie van het WK 2014, had Oranje na vijf wedstrijden alleen nog maar gewonnen. Nu staat Nederland er veel slechter voor. In een poule waarvan de beste twee teams zich zeker kwalificeren voor het EK in Frankrijk, staat Nederland derde. Zes punten na Tsjechië, en vijf achter IJsland. Na het WK van Arjen Robben, Louis van Gaal, vijf op een rij in de verdediging en een halve finale, is Nederland de weg kwijt.

Het Nederlands Elftal is op zoek. Op zoek naar Arjen Robben, of anders naar een ‘nieuwe Arjen Robben’. Een speler die dribbelt en scoort, en als het even kan ook de leider is. Op de plek van Louis Van Gaal, zit Guus Hiddink. Als Guus de opstelling op papier heeft geschreven, heeft een zoektocht naar een vijfde verdediger ook geen zin, want die is er niet.

Het Nederlands Elftal verandert. De grote vier (Robben, Van Persie, Van der Vaart en Sneijder) worden ouder en er zullen voor de toekomst nieuwe helden moeten komen. Spelers die het Oranje kleur geven, die de bondscoach zekerheid bieden, en teamspelers vertrouwen. Spelers waarvan de naam achterop het shirt staat van kinderen die over vijf jaar in de F’jes spelen. En waarvan zelfs voetballeken de naam op kunnen noemen.

Nadat Depay een geweldig seizoen heeft gehad bij PSV wordt hij gezien als de natuurlijke opvolger van Arjen Robben. De topscorer van de Eredivisie speelt volgend jaar met Manchester United bij een topclub in een grote competitie. Drie spelers werden voor het eerst opgeroepen voor Oranje. Pröpper, Berghuis en Chery zijn mogelijk in de toekomst spelers in een oranjeshirt. Maar naast de toekomst is Hiddink eerst nog bezig met vrijdag, de wedstrijd tegen Letland. Tijdens de voorbereiding op de wedstrijd is het al vaker gegaan over Van Persie en Huntelaar. Wie van hen is de beste spits? Of is het beter dat ze samen voorin gaan spelen?

Tijdens de zoektocht naar de beste spits en naar de nieuwe Arjen Robben, wordt één iemand vaak over het hoofd gezien. Stefan de Vrij. De speler van Lazio Roma zal geen topscorer worden en misschien ook geen publiekslieveling, maar hij zal doen wat Nederland nodig heeft. Voorkomen dat de tegenstander scoort. Hij zal de eerste pass geven, waaruit een aanval ontstaat. Depay, Huntelaar of Van Persie maakt een doelpunt, Sneijder wordt bedankt voor zijn assist en De Vrij loopt alweer terug. Terug naar zijn plekje achterin.

De Vrij is niet de speler waar je bang van wordt. In de catacomben, voordat de spelers het veld opkomen, is er niemand die tegen hem opkijkt. Geen spits die denkt, als ik maar niet tegenover hem kom te staan. Ze zijn eerder blij als ze zien dat De Vrij op zijn plekje achterin gaat staan. De Vrij is ook geen verdediger die het veld opstapt om het duel met zijn directe tegenstander aan te gaan, maar die bij het aantrekken van zijn voetbalschoenen zich juist verheugt op het veroveren van de bal. De tegenstander die een dribbel inzet, en dan het uitsteken van een been. De voet op het juist moment, op de juiste plek. En dan de bal als trofee in het bezit van De Vrij.

In dezelfde stad waar Van Persie direct wordt herkend als misschien wel toekomstige nieuwe speler, kan Stefan de Vrij nog onopgemerkt over straat. Niemand die in hem een topvoetballer ziet. Toen de verdediger zijn debuut maakte bij Feyenoord zag hij er slungelig uit. Nu, na wat extra krachttraining, na een WK en na een jaar voetballen in Italië is dat veranderd. Toch blijft De Vrij voetballen als De Vrij, en dus niet als Jaap Stam.

Stefan is een toekomstige topper. Hij kopt, hij tackelt, en als hij de bal heeft kijkt hij eerst naar voren. Staat de spits vrij dan volgt er een lange pass naar voren, anders dribbelt hij nog rustig een paar meter, met de bal aan de voet. Soms, als het kan, of soms ook als het eigenlijk niet kan volgt er een trucje. De bal gaat achter zijn standbeen langs of hij waant zich even Zinedine Zidane, en met een pirouette gaat hij langs zijn tegenstander. Dezelfde tegenstander die in de catacombe naar het gezicht van Stefan keek, en blij dacht te zijn met een makkelijke wedstrijd.

Ronald Koeman pakte hem bij Feyenoord zijn aanvoerdersband nog af. Toen Van Persie als aanvoerder gewisseld werd en zijn aanvoerdersband moest overdragen, koos hij voor Stefan de Vrij. Nu Arjen Robben er niet bij is, en ook straks als de grote vier niet meer bij Oranje spelen, gaat Stefan de Vrij de nieuwe speler worden niet gemist kan worden.

Foto bovenaan: voetbal.com

Reageer