Het supertalent van Midtjylland, Pione Sisto

Hoeveel Zuid-Soedanezen kunnen een bal hooghouden? Niet veel, vrezen we. Een goed gesitueerde toekomst is al niet veel kinderen uit die regio gegeven, laat staan een carrière als profvoetballer. Eén jongen van Zuid-Soedanese afkomst mag echter grote voetbaldromen hebben: Pione Sisto, parel van Moneyball-project FC Midtjylland.

Pione Sisto heeft als twee maanden oude baby het geluk van een kluizenaar die de Staatsloterij wint zonder een lot te kopen: zijn Zuid-Soedanese ouders, die hem eerder het levenslicht schenken in Oeganda, vluchten dan voor de plaatselijke burgeroorlog en komen terecht in Denemarken. Aldaar kan Sisto een relatief gemoedelijke jeugd genieten. Hij groeit op met de bal aan zijn voet, en komt uiteindelijk via de jeugdopleiding van Tjørring IF bij FC Midtjylland terecht.

Hoe ik hem op het spoor ben gekomen? Hoe kan het ook anders: via Football Manager. In het najaar van 2014 kom ik hem tegen tijdens mijn digitale scoutingstripje door Denemarken, en word ik op slag verliefd op zijn spelereigenschappen. Galatasaray koopt hem in de betreffende game helaas voor mijn neus weg, maar ik neem me op dat moment voor om Sisto zeker nog een keer aan mijn team toe te voegen.

Het is een reden om me eens in de voetballer Sisto te verdiepen. Ik kijk wat samenvattingen van wedstrijden van FC Midtjylland, en natuurlijk kunnen ook de individuele highlightfilmpjes niet achterblijven. Alhoewel je met laatstgenoemde footage al snel het idee krijgt dat je naar de zoveelste ‘nieuwe Messi’ zit te kijken, vind ik Sisto iets speciaals hebben. Prachtig spelertje, lekker frivool, lust voor het oog. Ik besluit om hem te blijven volgen.

Vanaf dat moment komt Sisto steeds nadrukkelijker in beeld. In december 2014 duikt hij zelfs op in de Nederlandse media. Hij heeft inmiddels de Deense nationaliteit verkregen, en op de daaraan gerelateerde persconferentie stelen zijn ouders de show met een Afrikaanse rituele dans. Enkele weken later maakt Sisto zijn debuut voor Jong Denemarken (in een onofficiële wedstrijd tegen Dinamo Boekarest maakt hij direct een hattrick), en in het voorjaar sleept hij met FC Midtjylland de eerste Deense titel in de historie van de club in de wacht. Vanaf 17 juni a.s. zal Sisto met Jong Denemarken actief zijn op het EK onder-21 in Tsjechië.

Voorlopig gaat het Sisto dus voor de wind, en ook de deuren naar een mooie transfer staan inmiddels open. In Football Manager kocht ik hem uiteindelijk met Internazionale, waar hij Xherdan Shaqiri met speels gemak op de bank zou houden. Wat wordt in het echt de volgende stap in de voetbaldroom van Pione Sisto?