Levensvraag: Hoe ziet het elftal van FC Twente er volgend seizoen uit?

De afgelopen dagen is het bolwerk FC Twente volledig ingestort en is een grote lading gifbekers leeggegooid over Enschede. Barre tijden breken aan. Hoe gaat het elftal van de club er volgend seizoen uitzien? Wie gaan er weg en wie zullen er komen?

Eerst stapte Joop Munsterman op, als reactie op de grote financiële problemen die de voorzitter zelf veroorzaakt had en die al tot drie punten in mindering had geleid. Toen hield hoofdsponsor Xximo het voor gezien, na één jaar de Grolsch Veste verlatend nog voordat ook maar iemand erachter was gekomen wat voor bedrijf dat nou eigenlijk is. En vervolgens kreeg FC Twente nog eens drie minpunten van de KNVB, waardoor Europa alleen nog via het Fair Play-klassement bereikbaar is.

Gerald van den Belt, voormalig FC Zwolle-speler en tegenwoordig sportbestuurder, werd in februari binnengehaald om te redden wat er te redden valt. Hij heeft het hoofd jeugdscouting en diens voltallige staf er al uitgegooid, want dure buitenlandse talenten als Felipe Gutiérrez en Jesús Corona zijn niet meer haalbaar voor FC Twente. Nog een groep andere, mindere goden binnen de organisatie is op straat gezet. Als het seizoen straks afgelopen is zal Van den Belt ook gaan snijden in de werknemers met de duurste salarissen: de spelers.

Andreas Bjelland en Luc Castaignos lijken de eersten die eruit moeten. De 26-jarige Bjelland werd in 2012 gehaald als de nieuwe Daniel Agger, maar is drie jaar later wel aanvoerder, maar verder geen indrukwekkende verdediger. Hij strijkt echter wel een fijn salaris op en zal dus in de verkoop gaan. Het Duitse FSV Mainz zou hem wel zien zitten.

Castaignos, de man die als 19-jarige van Feyenoord naar Internazionale vertrok om daar de tribunes van het Giuseppe Meazza-stadion te inspecteren, werd ook in 2012 gehaald, voor liefst vijf miljoen. Hij was de investering die zich moest terugbetalen in een tweede kampioenschap, maar in 109 officiële wedstrijden kwam hij tot een magere 42 goals en is zijn marktwaarde niet gestegen. Twente moet van zijn salaris af en zal vast een leuk buitenlands clubje kunnen vinden voor Castaignos. Een deel van de opbrengst zal naar Doyen Sports gaan.

De dure spelers van buiten de EU, Jesús Corona en Felipe Gutiérrez (Renato Tapia is 19 en dus nog twee jaar verwijderd van een vorstelijk salaris), zullen waarschijnlijk ook weg moeten, als PSV, Ajax en Feyenoord slim zijn slaan ze snel toe. Kyle Ebecilio en Shadrach Eghan, waarvan een deel van de transferrechten ook bij Doyen ligt, lijken ook op weg naar de uitgang, terwijl huurling Ryo Miyaichi terug naar Arsenal gaat. Wat er nu met routinier Orlando Engelaar gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen, wel is hij een relatief goedkope kracht. Hakim Ziyech en Kamohelo Mokotjo, deze zomer samen nog voor een achteraf schandalige vijf miljoen gekocht, zullen genoeg geïnteresseerde clubs achter zich aan krijgen.

Wat blijft er over? Niet veel. Met Sonny Stevens of Nick Marsman in de goal, achterin Hidde ter Avest, Cuco Martina, Daryl Lachman en Robbert Schilder, een totaal weggevallen middenveld en voorin Younes Mokhtar, Thorgeir Börven en supertalent Bilal Ould-Chikh (als die niet ook weggekaapt wordt) blijft er een matige middenmoter over.

Van den Belt zal zich op zijn voorhoofd slaan bij de gedachte dat Munsterman deze zomer Joey Pelupessy en Willem Janssen zo makkelijk liet gaan, hij kan ze goed gebruiken in zijn bijna kansloze missie om zonder geld een Eredivisie-selectie bij elkaar te rapen. De terugkerende huurlingen Jerson Cabral en Tim Breukers zullen met open armen ontvangen worden en uit het tweede kan Van den Belt nog Tim Hölscher, Kasper Kusk, Jelle van der Hyden en misschien de eeuwig geblesseerde Andrej Rendla oppikken.

Het wordt dus een heel donker jaar voor FC Twente en de afgelopen rampweek is geen incident, maar zal de norm worden. Het seizoen 2015/2016 zal waarschijnlijk erg veel gaan lijken op 2005/2006, het laatste jaar vóór de opmars onder Munsterman, toen de club uit Enschede negende werd.

Foto bovenaan: twenteinsite.nl