Column: De Kazim-talk

FC Groningen plaatste zich vorige week voor de bekerfinale. Een peptalk van Arjen Robben zou de spelers een extra boost hebben gegeven. Onzin, stelt Stan van den Steenhoven in z’n column. Voor de finale heeft hij een beter idee.

‘FC Groningen speelt bekerfinale dankzij Arjen Robben.’ Deze kop miste ik afgelopen week nog in de media. Robben sprak de spelers van zijn voormalige club namelijk oppeppend toe, in een videoboodschap, vlak voordat zij in de halve finale KNVB Beker Excelsior met ruime cijfers opveegden.

Ik moest denken aan Oranjes kwartfinale op het WK tegen Costa Rica. Daar deed Robben het ook, een ploeg toespreken. Zijn eigen ploeg. In real life. En écht. Hij sprak niet, hij snauwde. Nooit had een aanvoerdersband zich minder thuis gevoeld om een arm, dan die om de arm van Robin van Persie tijdens de speech van Robben. Die stond nogal intens te schreeuwen.

Het maakte indruk, zelfs Louis van Gaal bemoeide zich er niet mee. Het mooie: Robben zei inhoudelijk niet zoveel. Ik citeer: “Geconcentreerd. Scherp. Duels winnen. Wij winnen de wedstrijd voorin, daar maken we het af. Maar geen onnodige fouten achterin. Koppie erbij. Zij zijn kapot! Gewoon geduld.” Robbens woorden op zich, baarden minder opzien dan iemand bij de bakker die je ‘Twee dubbeldonker en een halfje meergranen’ hoort zeggen.

Ik was het eens met de analyse dat het in die peptalk niet ging om wat er werd gezegd, maar hoe. Hoe Robben daar de aanvoerdersband van Van Persies arm brulde was ongekend. Ik denk niet dat Nederland daardoor de verlenging overleefde en de strafschoppenreeks won, maar voor een extra boost en kippenvel op de armen van de jonge spelers moet het hebben gezorgd.

Natuurlijk gold dat niet voor de videoboodschap die de spelers van FC Groningen vorige week voor de halve finale tegen Excelsior kregen voorgeschoteld. Robben had gemompeld dat de spelers ervan moesten genieten, samen de goede dingen moesten doen en zich niet gek moesten laten maken. “Als dat uit de mond van Robben komt, dan doet dat wel iets met je”, zei Van de Looi.

Ik hoop dat de Groningen-trainer voor de finale tegen PEC Zwolle wat heftigers in petto heeft. Het is in De Kuip. Waarom niet gewoon een minuut voor zijn ploeg het veld op gaat Colin Kazim-Richards de kleedkamer laten binnenstormen? Dat ‘ie naar een willekeurige speler wijst en naar de rest snauwt dat ze hem niet mogen laten vallen. “Jullie doen het met z’n allen, begrepen? Weet je waarom Feyenoord hier niet staat? WEET JE WAAROM FEYENOORD HIER NIET STAAT?! Omdat het geen fucking team is! Begrepen?! Jullie doen het met elkaar, of jullie doen het niet.” En als het in de rust 1-0 voor PEC staat, hem eventueel nog een keer laten terugkomen. Je zult om geen Groningse arm een aanvoerdersband aantreffen.

Foto bovenaan: uefa.com.