Talentenjacht: Tielemans vs. Rúben Neves

In onze Talentenjacht zetten we speciaal voor de rijke clubs in het voetbaluniversum twee groeibriljantjes naast elkaar. Wie van de twee moet je voor een bepaalde positie kopen? Wij analyseren en adviseren. Deze week twee controlerende middenvelders nieuwe stijl: Youri Tielemans en Rúben Neves.

Controlerende middenvelders zijn tegenwoordig heel anders dan tien jaar geleden. Claude Makélélé of Johann Vogel zouden in deze tijd ergens bij een degradatiekandidaat spelen, want de controleur moet ook kunnen voetballen. Spelers als Sergio Busquets, Toni Kroos en Nemanja Matic kunnen meer dan alleen ballen afpakken, ze hebben ook een goede techniek, passing en inzicht. De nieuwe generatie controlerende middenvelders is naar dit ideaalbeeld gevormd en levert als opvallendste exponenten Anderlechts Youri Tielemans en FC Porto’s Rúben Neves. Maar voor wie van die twee kun je nou het beste een paar miljoen neertellen?

Tielemans3

Naam: Youri Tielemans
Land: België
Geboortedatum: 7 mei 1997 
Huidige club: RSC Anderlecht

Wie is Youri Tielemans? Youri Tielemans maakte in de zomer van 2013 als 16-jarige zijn debuut in het eerste elftal van talentenfabriek Anderlecht. Sindsdien staat hij bovenaan heel veel scoutinglijstjes en vorig seizoen werd hij verkozen tot Belofte van het Jaar in de Jupiler Pro League. Inmiddels is hij een vrijwel vaste waarde op het middenveld van de Belgen. Door zijn veelzijdigheid – hij kan ook als aanvallende middenvelder spelen – is Tielemans de droom van iedere coach en het is geen wonder dat VfL Wolfsburg, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Bayern München en Chelsea voor hem in de rij staan.

Kwaliteiten: Tielemans wordt niet voor niets vaak vergeleken met Vincent Kompany en Axel Witsel. Hoewel hij kleiner is heeft hij net als Kompany veel uren in de sportschool gezeten en hij heeft de veelzijdigheid, techniek en diepgang van Witsel. Toch heeft de op twee na jongste Champions League-speler ooit iets waar Kompany en Witsel alleen van kunnen dromen: een fenomenaal inzicht. Niet zelden geeft hij een beslissende steekpass. Zelf scoren is ook geen probleem voor de tweebenige Tielemans. Zijn enige zwakte lijkt zijn neiging om de dingen soms te mooi te willen doen en daardoor onnodig balverlies te lijden.

Statistieken: Aangezien er zowel voor de Belgische als de Portugese competitie weinig statistieken voorhanden zijn, moeten we hier afgaan op cijfers van Squawka uit de Champions League-wedstrijden die Tielemans en Neves dit seizoen speelden. Tielemans won 45 procent van zijn duels, slechts 24 procent van zijn tackles was succesvol. Van zijn passes was 80 procent succesvol. Met zijn steekpasses creëerde hij 6 kansen.

Mentaliteit: Tielemans, die naast zijn trainingen en wedstrijden ook nog gewoon leerplichtig is, wordt door de mensen van Anderlecht vaak geroemd om zijn volwassen, zelfkritische houding. Toch krijgt hij ook de kritiek dat hij niet elke wedstrijd zijn beste beentje voor zet en zich er af en toe makkelijk af maakt. In België wordt dit vanwege zijn leeftijd nog vaak met de mantel der liefde bedekt, maar om de top te bereiken zal hij hier stappen in moeten maken.

Ervaring: Voor een 17-jarige heeft Youri Tielemans al een schat aan ervaring opgedaan. Met 48 wedstrijden in de Belgische competitie, 10 Champions League- en 2 Europa League-optredens is hij zonder twijfel de meest ervaren man in zijn leeftijdscategorie. Met Marouane Fellaini en Radja Nainggolan voor hem heeft hij nog weinig kans op een debuut in het Belgische elftal, maar hij speelt al een tijdje in het Onder-21 elftal. Tielemans bewijst al twee seizoenen dat hij meekan in de top van België en dat hij ook in de Champions League zeker geen modderfiguur slaat.

Marktwaarde: Transfermarkt.de schat de waarde van Tielemans op 12 miljoen euro, maar gezien de lange rij clubs die voor hem met zakken geld staat de zwaaien kan die prijs nog een heel stuk opgedreven worden. Anderlecht is een club die haar toptalenten niet zomaar laat gaan, Romelu Lukaku verliet de club in 2011 voor liefst 22 miljoen. Alles zal afhangen van de onderhandelingspositie die de club heeft, als het zich niet plaatst voor de Champions League zal de prijs van haar grootste talent een stuk minder stijgen.

De mening van… Jan Mulder: “Ik ben een fan van Tielemans. Hij is heel terecht de Belofte van het Jaar. De techniek, de rust, de jeugd… Hij wordt een hele grote. Categorie Vincent Kompany en Eden Hazard. Ik acht Tielemans een veel betere voetballer, hoger dan Kompany. Want die speelt een compartiment naar achter, daar is het makkelijker. Tielemans creëert, Kompany moet er alleen voor zorgen dat zijn pass goed bij de middenvelder komt. Een pass van 40 meter is te hoog gegrepen voor Kompany.”

RubenNeves8

Naam: Rúben Neves
Land: Portugal
Geboortedatum: 13 maart 1997
Huidige club: FC Porto

Wie is Rúben Neves? Rúben Neves is, hopen ze bij Porto, eindelijk de speler die met succes uit de eigen jeugd het eerste elftal gaat halen. Hoeven ze geen dure Braziliaan of Argentijn te kopen. De club haalde afgelopen zomer met Real Madrids Casemiro een uitstekende defensieve middenvelder in huis, maar toch heeft Neves – vóór dit seizoen bij vrijwel niemand bekend – alweer 28 officiële wedstrijden gespeeld dit seizoen. Portugal draagt de vroeg volwassen tiener op handen en hoopt in hem een leiderstype te hebben voor de periode na Cristiano Ronaldo’s pensioen.

Kwaliteiten: Porto’s FC Barcelona-huurling Cristian Tello noemt Rúben Neves het evenbeeld van Sergio Busquets, een geweldig compliment. Net als Busquets – en Tielemans – leest hij het spel, staat hij in verdedigend opzicht altijd op de goede plek en heeft hij weinig moeite om het spel vanaf een positie vlak voor de centrale verdedigers te verdelen. Fysiek is hij nu al sterker dan Busquets en ook op Tielemans heeft hij een klein streepje voor. Qua techniek en passing doet hij niet veel onder voor de Belg en hij is net als Tielemans tweebenig.

Statistieken: In de Champions League krijgt Casemiro de voorkeur boven Rúben Neves, waardoor de jonge Portugees alleen vijf keer inviel. Tijdens de minuten die hij maakte kwam 89 procent van zijn passes bij een teamgenoot aan en won hij 40 procent van zijn duels. Verder zijn er helaas te weinig statistieken voorhanden om hem goed met Tielemans te vergelijken.

Mentaliteit: Rúben Neves komt niet alleen vanwege zijn fysiek volwassen over. Hij was niet zonder reden aanvoerder van Portugal Onder-17 en ook bij Onder-21 neemt hij, ook al is hij de jongste van het team, het voortouw. Aan dadendrang geen gebrek bij Neves, die niet twijfelt om zijn tegenstanders hardhandig tot staan te brengen. Kritiekpunt is dat Neves soms onnodige overtredingen maakt, maar in zijn voordeel pleit dat hij dit seizoen nog geen kaart gepakt heeft.

Ervaring: Neves is twee maandjes ouder dan Tielemans, maar is dit seizoen ‘pas’ doorgebroken bij Porto. Met 17 optredens in de Portugese competitie en wat invalbeurten in de Champions League is hij duidelijk minder ervaren dan zijn Belgische leeftijdgenoot. Rúben Neves is veelbelovend, maar het is nog maar de vraag hoe hij volgend seizoen, als er meer van hem verwacht wordt, gaat presteren. Nu kan hij zich prima in de schaduw van huurling Casemiro ontwikkelen, maar als die weg is zal Neves – als de club verder niemand haalt – plotseling een grote verantwoordelijkheid moeten dragen. Dan zal blijken uit welk hout de Portugees gesneden is.

Marktwaarde: FC Porto is de club van de torenhoge verkoopclausules, die van Rúben Neves ligt op bijna 40 miljoen euro. Aangezien Porto ieder seizoen wel de Champions League haalt, meestrijdt om de titel en een indrukwekkende lijst met topspelers heeft geproduceerd in de laatste tien jaar kan de club de hoofdprijs vragen. Dit zal potentiële kopers echter afschrikken, clubs zullen het transferrecord voor 18-jarigen (ligt nu op 37,5 miljoen voor Luke Shaw) niet snel verbreken voor iemand met de geringe ervaring van Neves.

De mening van… Luis Castro (coach van FC Porto B): “Hij is technisch en tactisch sterk, maar vooral mentaal is Rúben heel erg goed. Hij heeft een bijzondere rust in zijn spel en weet wat hij in elke situatie moet doen. Het heeft geen zin om hem nog te laten rijpen in een jeugdteam, hij is al rijp.”

Het advies

Dus… wie van deze twee is nou de beste keuze voor een club op zoek naar een defensieve middenvelder? Tielemans en Neves zijn nog zo jong dat ze geen basisplaats bij een absolute topclub kunnen veroveren, de klasse daar net onder zou een betere keuze zijn. VfL Wolfsburg of Atlético Madrid voor Tielemans en Liverpool of Tottenham Hotspur voor Neves lijken ideaal. Zulk soort clubs zullen echter nooit de 40 miljoen in Neves’ verkoopclausule gaan betalen, Tielemans – die ook nog eens veelzijdiger is, want aanvallend sterker – zal wellicht de helft kosten. Beide talenten kunnen geweldige middenvelders worden en ontlopen elkaar niet veel, de prijs geeft hier de doorslag.

Lees ook: Talentenjacht: Memphis vs. Sterling

Foto Youri Tielemans: dekrantenkoppen.com
Foto Rúben Neves: goalitalia.it.