Column: Monopoly Junior

Demy de Zeeuw houdt Stan van den Steenhoven tegenwoordig flink bezig. De middenvelder van, voor eventjes, NAC Breda, is bij die club best lekker begonnen. Leidt het tot een mooie transfer of niet? Stan vroeg het ook zijn collega’s van Buitenkant Voet.

Er ging iets mis, want ik keek vrijdagavond naar NAC Bedra – SC Cambuur. Bij NAC loopt tegenwoordig Demy de Zeeuw rond, speler van 27 interlands, ex-Oranje-middenvelder die in de halve finale op het WK van 2010 dusdanig hard in zijn gezicht werd getrapt dat een aantal tanden moest worden gestabiliseerd en vastgezet. Hij haalde daarna, toevallig of niet, nooit meer zijn niveau.

De Zeeuw tekende afgelopen maand een amateurcontract bij NAC en werd daarover uitgelachen op Facebook. De Zeeuw is van het type bekendheid dat het niet kan laten daarop te reageren, dus hij typte terug: Grappig, maar heb genoeg geld op bank en in bedrijven en panden. Dat heet investeren net als deze 3 maanden bij NAC. In de zomer teken ik weer ergens een contract voor geld wat jij alleen van monopoly kent.

Na zulke uitspraken leg ik de verantwoordelijke eens goed onder het vergrootglas. En dus keek ik NAC – Cambuur, om die reden, hoop ik. De Zeeuw gaf tegen Cambuur een assist en was daarmee, na zijn twee doelpunten bij zijn debuut, in twee wedstrijden al bij drie goals betrokken geweest. Best knap voor een speler met een amateurcontractje bij de nummer zeventien van Nederland.

Ik moest denken aan De Zeeuws monopolygeld. Waar moest hij dat dan gaan verdienen? Hij had op de loonlijst gestaan bij Spartak Moskou en daar zonder heel veel te hoeven spelen heel wat Russische roebels bijeengeharkt. Voetballen deed hij ondertussen bij Anderlecht, een beetje de gevangenis van Monopoly, waar je lekker geen huur hoeft te betalen, maar wel flink veel opstrijkt.

Ik vroeg vrijdagavond in de What’s App-groep van Buitenkant Voet of De Zeeuw misschien wat voor Ajax was, de club waar hij in 2011 vertrok. Ik werd uitgelachen en voelde me een beetje een De Zeeuw. Ik had terug willen typen: Grappig, maar De Zeeuw heeft bij Ajax nog veel connecties. Dat heet investeren net als deze 3 maanden bij NAC. In de zomer tekent hij bij een club die jij alleen van televisie kent.

Ik zit met mijn hoofd bij De Zeeuw, sinds zijn monopolyopmerking. Ik kijk mee over zijn schouder, terwijl hij met zijn pion over het speelbord gaat en half april fluister ik hem in: Ajax-uit, Demy, hier liggen kansen. Feyenoord, FC Twente, AZ, het zijn hordes die NAC nog moet nemen en waar er voor De Zeeuw wat te halen valt. Dat heet investeren. Nu speelt hij nog Monopoly Junior bij NAC – ja, lach maar. Straks gaat het weer om het echie.

Lees meer over NAC Breda: Kan NAC Breda hetzelfde als PEC Zwolle en SC Cambuur?

Foto bovenaan: youtube.com