De 6 hoogtepunten van Guus Hiddink bij Oranje

Met een beetje pech zwaaien we dit weekend goedheiligman (in Korea dan) Guus Hiddink alweer uit, terwijl hij op een schip richting een nieuw, veel beter betaald baantje vaart. Daarom zetten wij de hoogtepunten van ‘Guus Geluk’ bij Oranje nog even op een rijtje.

Je kunt zeggen wat je wil, maar Guus Hiddink is of was één van de legendes van het Nederlandse voetbal. Een grandioze coach die in zijn loopbaan veel prachtige prestaties neerzette en de laatste jaren een welverdiend pensioen bij elkaar heeft gesprokkeld. Als Oranje vanavond niet weet te winnen van Letland valt het doek voor Hiddink, dus is het nu tijd om zijn hoogtepunten bij Oranje nog snel even te eren.

Rassenkwesties ‘oplossen’

Veel ophef dit weekend. Memphis maakte een #selfie, #welfie of #wijfie met de gekleurde leden van de selectie, plaatste die op Facebook en voilà: het niet nadenkende smaldeel van Nederland (met een IQ dat ongetwijfeld lager is dan hun huisnummer) had het over ‘zwarte piet’ en ‘moeten die niet in Gouda zijn’ en ‘FC Aap’ en je kan het verder zelf wel raden. In Hiddinks eerste periode als bondscoach, van 1994 tot 1998, schijnt er ook een ‘rassenkwestie’ te hebben gespeeld, die zichzelf aanduidde als ‘De Kabel’. Er was ruzie, er was gedonder, Hiddink gooide tijdens het EK van 96 Edgar Davids uit de selectie en de hele zooi was opgelost. Afgezien van het feit dat Nederland de volgende wedstrijd gewoon uit werd geschakeld.

De snor

Tijdens het legendarische EK in ’88 kon niemand zonder. Maar in zijn eerste periode als bondscoach had Hiddink een voetbalsnor waar Ruud Gullit in zijn beste dagen jaloers op zou zijn. In die tijd in de jaren ’90 konden voetbalsnorren eigenlijk nét niet meer, maar Guus deed het gewoon. Die eigen stijl. Dat siert hem.

Debuut van Edwin van der Sar

Stiekem debuteerde Flappie al onder Advocaat, tijdens een mager optreden toen hij oeh-ah Ed de Goeij mocht vervangen in de wedstrijd tegen Wit-Rusland op het WK van 1994. De wedstrijd ging met 1-0 verloren door een fout van Van der Sar. Onder Hiddink werd de record-international echter een vaste waarde en de eerste doelman van het Nederlands Elftal. Hiddink gaf hem toch maar wel die kans. Moet je ballen voor hebben.

WK 1998

Nederland versloeg Joegoslavië in een zinderend duel en klopte daarna eeuwige titelkandidaat Argentinië (DENNIS BERGKAMP DENNIS BERGKAMP) maar werd uiteindelijk na strafschoppen uitgeschakeld door Brazilië. Ook de troostfinale ging verloren maar onder dat mannetje uit Varsseveld was Nederland toch wel maar mooi even vierde van de wereld geworden.

Het oog van de naald op het EK van 1996

Het EK van 1996 begon dramatisch. Nederland plaatste zich op het nippertje en de valreep tegelijk en begon de poulefase dramatisch. Er werd gelijkgespeeld tegen Schotland, plichtmatig gewonnen van Zwitserland en verloren van Engeland. Door het late doelpunt van Kluivert wist Nederland zich gelukkig toch nog te plaatsen, en met het dumpen van Edgar Davids was er geen vuiltje aan de lucht om in de kwartfinale niet gewoon van Frankrijk te winnen. Niet dus. De kwartfinale was het hoogst haalbare, en Guus haalde dat.

2014?

Zijn er dan helemaal geen hoogtepunten in zijn huidige periode als bondscoach? Ach, vooruit: het feit dat zo’n bizar ervaren oefenmeester zich door een Telegraaf-journalist uit de tent laat lokken om zijn lot te verbinden aan het duel tegen Letland: dat is best bewonderenswaardig. En niet heel erg handig, Guus. Succes vanavond.

Foto bovenaan: nieuws.nl.