Column: Duur grapje

Een korte maandagcolumn deze week. 306 woorden, meer wil Stan van den Steenhoven niet vuil maken aan de reacties op zomaar een vrolijke selfie van negen van onze internationals.

Rens, Bram, Henne Henne, Mark, Jordi, Dick, Mark (vooruit, geen achternamen). Allemaal zijn ze niet grappig. Ze schrokken zich vast kapot zondagavond, kort na Nederland – Letland toen ze lazen dat de PvdA wil dat het OM hen gaat vervolgen. Ze dachten allemaal heel erg grappig te zijn toen ze de selfie van negen Oranje-internationals zagen op de Facebook-pagina van Voetbalzone. Ze typten het en gingen zitten wachten op de binnenstromende likes.

‘FC Aap’, ‘Club van Sinterklaas’, ‘Moeten jullie niet in Gouda zijn?’, ‘Waar is de man met de mijter?’, ‘Allemaal zwarte pieten’. Zomaar een greep uit de reacties op de selfie. Wat enorm grappig, wat origineel ook! ‘En dan zeggen dat er geen aparte groepen zijn in het Nederlands elftal? Waarom zijn er geen blanke voetballers op deze selfie?’ De maker van die laatste opmerking had een topavond: 410 laffe likes. Goede analyse, goede observatie, hebben 410 mensen gedacht.

‘OM? Vervolging? Ojee, zo had ik het niet bedoeld! Wat nu? Kut, ik sta met mijn naam en een heel domme, niet grappige opmerking op internet. En op televisie heeft Robin van Persie het opeens indirect over mij.’ Ja, zo snel kan het gaan. En ja, het is terecht dat Robin van Persie ‘verdrietig’ was en het ‘shocking’ noemde.

Ik licht nog even een grappenmaker uit: Dick. Trotse opa van een paar kleinkinderen waarmee hij op zijn profielfoto poseert. Hij zal ze dagelijks het goede voorbeeld geven, daarvan ben ik overtuigd. Keurige man, man met manieren, maar bovenal man een heel groot gevoel voor humor. Voor zijn reactie ‘allemaal zwarte pieten’ kreeg hij zes likes, voordat de foto terecht door Voetbalzone werd verwijderd. Dat kan dus ook al niet meer.

Foto bovenaan via Facebook.