Het seksisme van Voetbalzone (en veel andere voetbalmedia)

Gister vlogen ze toch echt wel even uit de bocht bij Voetbalzone. Ze posten wel vaker dingen die op het randje zijn, maar hun ’21 knapste vrouweninternationals ter wereld’ van gister is ronduit seksistisch.

Ik hou van vrouwen. Ik mag ook graag naar ze kijken. Als er geen vrouwen waren, dan… was er alleen dat andere. Mannen. En als er één ding is dat ik absoluut niet zou willen is het de hele dag alleen maar naar die lelijke mannenhoofden kijken. Alleen mannen hebben tronies (voor diegenen zonder hopeloos ouderwetse woordenschat, dit woord staat niet voor de Game of Thrones-variant van Bronies). Als er een Almachtig Opperhoofd in de Lucht bestaat, dan is de man diens prototype en de vrouw het definitieve, sterk verbeterde eindproduct.

Vrouwen zijn geweldig en ik heb veel respect voor ze. Vrouwen kunnen alles wat mannen ook kunnen, alleen dan ziet het er een stuk mooier uit. Vrouwen kunnen dus ook prima voetballen, voetbal kijken en erover discussiëren, scheidsrechter zijn of FIFA spelen als ze daar zin in hebben (het voelt heel kinderachtig om dit uit te moeten leggen, maar voor sommigen blijft het blijkbaar lastig om dit te begrijpen).

Vrouwen kunnen alles wat mannen ook kunnen, alleen dan ziet het er een stuk mooier uit.

Op dat tweede gedeelte blijven veel voetbaljournalisten helaas hangen. Zo ook de heren van Voetbalzone, en met hen die van VoetbalPrimeur, een keur aan andere websites, FOX Sports, de televisie versie van Voetbal International en zelfs de WK-regie zometeen in Brazilië. Ze focussen op het uiterlijk. Als er in Italië een vrouwelijke grensrechter opduikt is dat natuurlijk goed nieuws, hoe meer vrouwen in het voetbal, hoe beter. Maar de heren voetbaljournalisten vinden het vooral goed nieuws omdat ze er zo mooi uitziet in d’r knalgele arbiterspakje.

Het toppunt van dit soort seksisme werd gisteren bereikt door Voetbalzone, met hun ‘In beeld: de 21 knapste vrouweninternationals van de wereld’. 21 vrouwen worden gedegradeerd tot lustobjecten. Het is een heel lage vorm van journalistiek. Als je er als vrouw goed uitziet, ben je opeens wel geschikt voor artikelen, fotoreportages, of Facebook-posts. Anouk Hoogendijk, de verzorgster van Chelsea, de verdediger van PSG, Alexandra Patricia Morgan (zie foto), ze zijn populair. Want lekker.

Binnen de voetbaljournalistiek zelf werkt het helaas ook zo. Hélène Hendriks van FOX zou daar nooit hebben gestaan zonder haar looks, in Engeland zijn halve modellen als Kay Murray groot en Spanje heeft Sara Carbonero. Om over Italië maar te zwijgen…

Opnieuw: ook ik kijk graag naar vrouwen. Ze zijn prachtig. Maar waarom wordt alleen daar naar gekeken? Waarom heeft niemand het over de fantastische steekpass van Anouk Hoogendijk, de stevige slidings van PSG’s Laure Boulleau en de goede vragen van de FOX-dame? Waarom kent niemand de naam van de beste vrouwelijke voetballer op aarde? Marta.

Voetbaljournalisten focussen vrijwel alleen op uiterlijk. Ik wil niet zeggen dat de burelen van Voetbalzone en FOX bomvol staan met seksueel gefrustreerde mannetjes die net zo veel aan hun toetsenbord zitten als aan hun pielemuis. Het zijn vast respectabele mannen die op Champions League-avonden braaf met hun vrouw 24 Kitchen of whatever the fuck zitten te kijken met hun handjes uit hun broek. Het zijn geen seksistische holbewoners die hun lul ‘Mini Me’ noemen.

Nee, het gaat allemaal om likes, pageviews, clicks en advertentie-inkomsten. De vrouw, die elke dag keihard traint op het voetbalveld of fanatiek aan het werk is om het te maken in de journalistiek, wordt ingezet als like-generator. De mannetjes van VZ rukken niet op een foto van Anouk Hoogendijk, maar komen wel hinnikend klaar als diezelfde foto de tienduizend likes aantikt.  En dat is kwalijk. Je hebt als voetbalmedium dat zichzelf serieus presenteert een voorbeeldfunctie.

Die ‘Vind ik leuk’-klikkers zijn voor een flink deel 14-jarige ventjes die net aan het uitvinden zijn hoe ze om moeten gaan met meisjes. En die krijgen nu via allerlei voetbalmedia telkens dezelfde boodschap: deze vrouwen zijn tof, want ze zien er goed uit. Impliciet: een lelijke vrouw is niks en innerlijk of kwaliteiten zijn ondergeschikt. Dat wil je 14-jarige jongens toch niet bijbrengen, heren van Voetbalzone?

Gelukkig lijkt het ook anders te kunnen. Diana Kuip publiceerde deze week haar boek Kijk voetbal a.u.b. en schreef haar eerste column voor Voetbal International (de geschreven versie). Niet omdat ze zo mooi is (wat ze op zich best is), maar omdat ze gewoon prima over voetbal schrijft. Toch, zoals ik straks ook denk als er een breed lachend mager ventje op het hoogste podium van de Giro d’Italia staat te juichen en ik wil geloven dat hij clean is, knaagt bij mij die ene vraag: was Diana Kuip ooit zo ver gekomen als ze een gedrocht was geweest?

Foto bovenaan: 24.media.tumblr.com.