Kleren maken de man, het tenue maakt het team

Als de competities zijn afgelopen, beginnen de discussies over de tenues van volgend jaar. Yavne kijkt met een frisse blik naar dit onderdeel van het ‘voetbalfan-zijn’ zoals alleen zij dat kan.

Bron: Footballculture.com

Foto: Footballculture.com

Na een tijdje begon het mij pas op te vallen: elk jaar rond dezelfde tijd had de schoolginger een nieuw shirt voor in de gymles. Het was alsof hij een teken gaf voor de rest om ook nieuwe shirts (en soms ook broekjes) aan te schaffen. We waren nog onvolgroeide jongeren die waren opgegroeid op een eiland ten zuiden van Rotterdam. Elk jaar rond dezelfde tijd had de schoolginger een nieuw Feyenoord-tenue (uit) gekocht. Het was voor mij altijd spannend met welke kleur de voetballiefhebbertjes (behalve de enige Ajax-fan, die bleef altijd zijn rode shirt dragen) dit jaar aan zouden komen waggelen op het eerste uur van de donderdagochtend – vooral ook omdat de mensen die de nieuwe kleuren verzinnen geen rekening ermee zouden houden dat de schoolginger een spreekwoordelijke ‘vuurtoren’ was en niet veel kleuren konden hebben. Ik herinner me hem nog in lichtblauw en groen. Het had erger gekund.

Bron: Twitter

Foto: Twitter

Het was in ieder geval beter dan het nieuwe tenue (thuis) waarmee Bayern München tevoorschijn is gekomen. Het enige commentaar dat vooralsnog is verschenen is dat het ‘bijzonder veel op het tenue van Barcelona lijkt’ – alsof dat de grootste zonde is. Dikke balken in de lengte over het lichaam, blauw en rood. Ik zou niet verbaasd zijn wanneer het ontworpen is door iemand met daddy-issues; het is een ingekorte versie van de vale badjas van je vader. Enige verschil is nog dat je vader niet gesponsord wordt door T-mobile. Overigens valt de overeenkomst tussen Bayern en Barcelona uiteraard te zien, maar het enige wat bij Barcelona bij zou kunnen dragen aan het badjasprincipe zijn de gele accenten, aangezien de verticale lijnen minder breed zijn dan bij Bayern, waardoor het nog eerder als een veredeld gevangenispakje gezien zou kunnen worden.

Bron: Footballkitnews.com

Foto: Footballkitnews.com

Nu valt het badjastenue wel weer mee wanneer je kijkt naar de kleding van NEC. Geen strepen, nee, gewoon twee gelijke stukken, bam, in contrasterende kleuren, zwarte mouwen naast het groen en rood, klaar. De sponsors erop weerhouden je er nog een beetje van om goed naar het design te kijken, maar als het ding knoopjes in het midden had en je een petje op zou zetten, was je precies een Sjonnie uit De Hâag. Andere mogelijkheid zou zijn om een gouden stropdas erbij te dragen, zodat je alvast een complete outfit voor kerst hebt.

Bron: sc-heerenveen.nl

Foto: sc-heerenveen.nl

Nu zijn er ook mensen die van mening zijn dat je in een tenue moet kunnen zien waar een club voor staat. Vaak onmogelijk, maar niet geheel, zo blijkt uit het kloffie van Heerenveen. Een Friese vlag inclusief hartjes is gedrapeerd over de lijven van de voetballers in het hoge noorden, zelfs in de mouwtjes komt de vlag nog terug. Dit is echter nog maar het shirt voor thuis. Het tenue voor buitenshuis spelen oogt ondanks de combinatie van overheersend zwart, wat blauw en wat minder wit niet eens zo heel droevig, maar het ziet er wel uit als iets wat een lijnrechter zou dragen. Of als het uniform dat de persoon draagt die je vraagt of je frietsaus bij je patat wilt.

Bron: Ajax,netwerk.to

Foto: Ajax,netwerk.to

Is er een tenue waar een club dan wél trots op mag zijn? Qua kledingsmaak was de Ajax-einzelgänger toch weer koploper in de groep, want kijk naar dat tenue voor thuis. Zoals bij veel clubs rood en wit, lijntjes op de schouders, dat weten we nu allemaal wel, maar het gaat om de compositie van die kleuren. Geen tweedeling, geen strepen, maar een rood vlak in het midden, omsingeld door wit aan de zijkanten. Ajax-spelers zijn geen wandelende zuurstokken. Menig Amerikaans fashionreporter zou ‘oh-my-god’ uitkramen, want naast dat het er mooi uit ziet, lijk je er ook nog eens dunner in. Kudo’s voor het ontwerpteam achter het tenue van Ajax. Maar niet getreurd voor degenen die een wat minder mooi tenue hebben: als je er gewoon voor zorgt dat je een doelpunt maakt, dan mag dat shirt, vind ik, lekker uit.

BioBV-Yavne