Dit wordt het kutste WK ooit!

Oké, het gaat een voetbalspektakel worden zoals we dat zelden gezien hebben, maar buiten de veilige muren van de stadions is er zó veel mis met het komende WK. De FIFA heeft zichzelf overtroffen.

Nee, natuurlijk wordt dit niet het kutste WK ooit. Qua voetbal dan. Meer sterke teams dan ooit, in één van de bakermatten van het voetbal, lekker weertje erbij. De Spanjaarden lijken ook eindelijk een keer van hun troon gestoten te worden, maar door wie? Brazilië? Argentinië? Frankrijk? Duitsland? Italië? België?! Het is niet te voorspellen. Heerlijk. Maar als je een geweten hebt, of een moreel kompas, dan valt er deze zomer op het WK heel weinig te genieten. Het lijkt een grotere schande te worden dan ooit.

De stadions

Acht arbeiders gaven in totaal hun leven om alle stadions af te krijgen. Voetbaltempel Maracaña is verkracht en verworden tot zielloze nieuwbouw, meerdere enorme stadions staan na het WK leeg, en dan heb je nog de onafgemaakte bouwwerken. De Arena Pantanal is nog niet helemaal af, het Itequirão Stadion en de Arena da Baixada moeten in mei af komen. In Cuiabá krijgen ze het stadion wel klaar, maar de rest van de stad is nog één grote bouwput. Daar kan zelfs Utrecht Centraal niet aan tippen.

De ‘probleemwijken’

En de NSS-top van afgelopen maand in Den Haag is kinderspel in vergelijking met het WK. Het Braziliaanse leger bezet (nu al!) een hele wijk in Rio omdat daar veel bendes zitten. Helaas moet de rest van de bewoners daar dus ook voor boeten. Meer wijken zullen volgen. Eerder werden al 170.000 mensen uit hun huizen gegooid omdat die gekkies precies op de plek waar een stadion moest komen waren gaan wonen. De huizen werden platgestampt en hun bewoners moesten het maar uitzoeken.

De geldverspilling

Ziekenhuizen, wegen, scholen, dáár had al het WK- en Olympische Spelen-geld naartoe moeten gaan. Vooral in kleinere steden als Natal snapt niemand waarom er zo nodig een megastadion moet verrijzen, betaald met geld waarvan ook nuttiger dingen mee gebouwd konden worden. In Cuiabá hadden ze met hun WK-budget tien ziekenhuizen kunnen bouwen, maar het hospitaal waar de stad dertig jaar geleden aan begonnen is (foto hierboven), is nog steeds onafgemaakt. De prijzen van openbaar vervoer rijzen ondertussen de pan uit. De mythe dat een WK uiteindelijk winst oplevert voor het organiserende land, is al lang geleden ontkracht.

De protesten

Dat ze dit zelfs in de meest voetbalgekke natie op aarde allemaal niet meer pikken (de slogan ‘Don’t come to Brasil’ is populair), zegt veel over hoe schandalig WK’s tegenwoordig zijn geworden. Tijdens de Confederations Cup ging het al los, maar tijdens het WK wordt het oorlog. Zowel knokkers als hackers zullen alles doen om hun mening kenbaar te maken, terwijl het protestnummer ‘Desculpe, Neymar’ (‘Sorry, Neymar’) vaker zal klinken dan de officiële FIFA-song.

De militairen

De veiligheid moet natuurlijk altijd gegarandeerd worden, dus is het ook geoorloofd om mensen die protesteren neer te paffen met rubberen kogels. We zagen het al bij de Confederations Cup. Nu de protesten tijdens het WK sterker lijken te worden, pakt ook het leger er meer en meer wapens bij. Drones, hittegevoelige camera’s, Duitse tanks, helicopters, straaljagers en zelfs Packbot 510’s worden ingezet om het volk te onderdrukken en de wereld te laten zien dat Brazilië alles onder controle heeft.

De FIFA

Samen met het land dat zich straks Wereldkampioen kroont de enige echte winnaar van dit alles. De FIFA betaalt geen cent te veel, maar staat vooraan als de opbrengsten verdeeld moeten worden. Zodra de FIFA neerstrijkt in Brazilië, is Blatter de koning van het land. En terwijl alle supporters die in Blatters kielzog meereizen om van voetbal te genieten netjes belasting betalen, hoeven dictator Sepp en zijn manschappen dat niet te doen

Dus, lekker genieten van het WK? Ja. Ogen sluiten voor alle schandalige praktijken van de FIFA? Dat nooit.